Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μεγάλες πλημμύρες στη Γερμανία: Τουλάχιστον 11 νεκροί και 70 αγνοούμενοι από κατάρρευση έξι σπιτιών

plimires germania

Μεγάλες πλημμύρες στη Γερμανία: Τουλάχιστον 11 νεκροί και 70 αγνοούμενοι από κατάρρευση έξι σπιτιών

Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 70 αγνοούνται από το βράδυ της Τετάρτης στο δυτικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου στη Γερμανία, εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων και των πλημμυρών. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, το επίκεντρο της καταστροφής βρίσκεται στο Σουλντ, όπου τα νερά παρέσυραν έξι σπίτια και τέσσερα άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ η κατάσταση παραμένει ασαφής, καθώς θύματα έχουν έως τώρα ανασυρθεί στην Κολωνία, στο Ζόλινγκεν, στην Ούνα και στο Ράινμπαχ.

Τουλάχιστον 200.000 άτομα έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς πολλοί σταθμοί των μετασχηματιστών απενεργοποιήθηκαν για λόγους ασφαλείας, ενώ κάποιες εγκαταστάσεις δεν ήταν δυνατό να προσεγγιστούν, λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων. Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Κλίματος του κρατιδίου, η βροχόπτωση έφθασε τα 148 λίτρα το τετραγωνικό μέτρο, ένα “νέο φαινόμενο” γι’ αυτή την εποχή και την περιοχή. Επιτόπου βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ενώ τις προσπάθειες συνδράμουν οι ένοπλες δυνάμεις με ειδικά ερπυστριοφόρα οχήματα.

Οι τοποθεσίες που είναι στο “κόκκινο” λόγω της καταστροφής βρίσκονται στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, που επλήγη, όπως και όλη η δυτική Γερμανία, από καταρρακτώδεις βροχές οι οποίες έκαναν τους ποταμούς να πλημμυρίσουν, ξερρίζωσαν δένδρα, πλημμύρισαν δρόμους και σπίτια. Οι αρχές έχουν καλέσει τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους, αν αυτό είναι δυνατό, και “να μετακινηθούν στους επάνω ορόφους, αν είναι απαραίτητο”.

“Σε πολλά μέρη έχουν αναπτυχθεί πυροσβέστες και διασώστες. Δεν έχουμε ακόμη πολύ ακριβή εικόνα επειδή τα μέτρα διάσωσης συνεχίζονται”, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Δύο πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους χθες, Τετάρτη, στην περιοχή Ζάουερλαντ, βορειοανατολικά της Βόννης, ανακοίνωσε η αστυνομία. Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) μετέδωσε ότι ο ένας πνίγηκε και ο δεύτερος κατέρρευσε αφού πήρε μέρος σε μια επιχείρηση διάσωσης.

Οι σιδηροδρομικές και οι οδικές μεταφορές στην περιοχή έχουν διακοπεί, όπως και η ναυσιπλοΐα στον Ρήνο, ο οποίος αποτελεί μια σημαντική εμπορική αρτηρία. Η γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε πως περισσότερες σφοδρές βροχοπτώσεις αναμένονται σήμερα και αύριο, Παρασκευή, στη νοτιοδυτική Γερμανία.

Πλημμύρες που σημειώνονται μία φορά στα 25 χρόνια πλήττουν τη δυτική Γερμανία – Κινητοποιήθηκε ο στρατός στην πόλη Χάγκεν

Ένας πυροσβέστης πνίγηκε και ο στρατός αναπτύχθηκε για να βοηθήσει τους εγκλωβισμένους κατοίκους, αφού οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πρωτοφανείς πλημμύρες, από αυτές που καταγράφονται μία φορά στα 25 χρόνια, στη δυτική Γερμανία.

Στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας διακόπηκαν κατά τόπους οι οδικές, σιδηροδρομικές και ποτάμιες συγκοινωνίες.

Μεγάλες πλημμύρες στη Γερμανία: Τουλάχιστον 11 νεκροί και 70 αγνοούμενοι από κατάρρευση έξι σπιτιών

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γερμανίας εξέδωσε προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα σε τρία κρατίδια. Το Χάγκεν, μια πόλη 180.000 κατοίκων, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού ο ποταμός Φόλμε υπερχείλισε. Η ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων της πόλης προειδοποίησε ότι εντός των επόμενων ωρών τα νερά μπορεί να φτάσουν σε επίπεδα που καταγράφονται το πολύ τέσσερις φορές σε κάθε αιώνα. Για τον λόγο αυτό κάλεσε όσους κατοικούν κοντά στις όχθες του ποταμού να μετακινηθούν αμέσως σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση WDR.

“Κανονικά, αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις μόνο τον χειμώνα”, σχολίασε ο Μπερντ Μέχλιγκ, στέλεχος της υπηρεσίας περιβάλλοντος στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που έχει πληγεί περισσότερο. “Κάτι τέτοιο, με τέτοια ένταση, είναι εντελώς ασυνήθιστο το καλοκαίρι”, πρόσθεσε. Κάποιες περιοχές του Χάγκεν χαρακτηρίστηκαν απομονωμένες και μη προσβάσιμες, λόγω της υψηλής στάθμης του νερού. Για την απομάκρυνση των κατοίκων κινητοποιήθηκε ο στρατός. Οι αρχές ζήτησαν επίσης να εκκενωθεί μια συνοικία του Ντίσελντορφ.

Ένας οίκος ευγηρίας στο Χάγκεν εκκενώθηκε ενώ σε όλη την περιοχή οι πυροσβέστες προσπαθούν να αντλήσουν τα νερά από εκατοντάδες υπόγεια. Σε ένα νοσοκομείο, λόγω της πλημμύρας, σταμάτησαν οι ανελκυστήρες.

Ο πυροσβέστης πνίγηκε όταν παραπάτησε και παρασύρθηκε από τα νερά. Σε άλλο σημείο αγνοούνται δύο άνδρες ηλικίας 53 και 81 ετών. Ο Άρμιν Λάσετ, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και υποψήφιος διάδοχος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, πρόκειται να επισκεφθεί αύριο την περιοχή.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

plimires germania 1 plimires germania 2




Total
0
Shares
Previous Article
girokomeio Volou 1

Γηροκομείο Βόλου: Ανένδοτοι οι εργαζόμενοι, δεν εμβολιάζονται - Δύο ηλικιωμένοι στο νοσοκομείο, 12 τα θετικά κρούσματα

Next Article
ilektriko suv aftonomia

Νέο κινέζικο ηλεκτρικό GAC Aion LX με αυτονομία 1.000 χλμ.