Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Με τιμές ήρωα το τελευταίο αντίο στον Δρακοτρυπιανό Σημαιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού Τορπιλητή Τασιάκο Νικόλαο ετών 101.

Κηδεύτηκε την Δευτέρα το απόγευμα στο κοιμητήριο του Χαλανδρίου ο ήρωας βετεράνος του 2ου Παγκοσμίου πολέμου Τασιάκος Νικόλαος.

Η κηδεία έγινε δημοσία δαπάνη από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μας, με τιμές ήρωα όπως άξιζε στον Σημαιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού  Νικόλαο Τασιάκο πλήρωμα του ηρωικού υποβρυχίου Παπανικολής, ο φόβος και ο τρόμος των Ιταλικών και Γερμανικών δυνάμεων.

Στην εξόδιο ακολουθία παρέστησαν από την Στρατιωτική Ηγεσία ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης, ο Διοικητής Υποβρυχίων Πλοίαρχος Βασίλειος Κάτσικας και ο Κυβερνήτης του Υ/Β Παπανικολής S-120 Πλωτάρχης Δημήτριος Βογιατζής με αντιπροσωπεία 18 βαθμοφόρων από το πλήρωμά του. Επίσης οι απόστρατοι Σπυρίδων Περβαινάς Αντιναύαρχος  ε.α. και πρόεδρος της Ενωσης Αποστρ. Αξιωματ. Ναυτικού, ο Αντιναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Ροδίτσας πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων, ο Υποναύαρχος  ε.α. Ραδάμανθυς Φουντουλάκης (Έφορος Δημοσίων Σχέσεων),  ο Υποπλοίαρχος ε.α. Γεώργιος  Στεφοπουλος (Υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου Υποβρυχίων) και τα μέλη του Συνδέσμου Αντιναύαρχος ε.α. Χρήστος  Τσουτσανης, Αντιπλοίαρχος ε.α. Βασίλειος-Νικόλαος  Ταβουλάρης και Υποπλοίαρχος  ε.α. Σχοινάς Μιχαήλ. Τον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλλογο Δρακότρυπας η “Ανάπλαση” εκπροσώπησε  η Γραμματέας  κ. Βιργινία Καλογήρου, ενώ παραβρέθηκαν ακόμα ο Χρυσός Ολυμπιονίκης και συγχωριανός μας κ. Δημοσθένης Ταμπάκος και πολλοί Δρακοτρυπιανοί.

Tasiakos-1

Μίλησαν για τον ήρωα Τασιάκο Νικόλαο ο Διοικητής Υποβρυχίων Πλοίαρχος Βασίλειος Κάτσικας, ο Πρόεδρος ΕΑΑΝ και απόστρατος Υποβρυχίων Αντιναύαρχος ε.α. Σπυρίδων Περβαινάς, ο συγχωριανός μας Αντιπλοίαρχος ε.α. κ. Σωτήριος Σκυλογιάννης, ο οποίος συνέβαλε στην ανάληψη της τελετής από το Πολεμικό Ναυτικό, ο κ. Ηλίας Μπάλλας και ο κ. Γιώργος  Γούσιας.

Ο Δήμος Μουζακίου κατέθεσε στεφάνι και διαβάστηκε από μένα ο αποχαιρετισμός του Δημάρχου Μουζακίου κ Κωτσού Γεωργίου

Stefani-Dimou-Mouzakiou

“Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο Δήμαρχος Μουζακίου κ.Κωτσός, αποχαιρετά τον συντοπίτη μας Νικόλαο Τασιάκο.
Επρόκειτο για μια ιστορική μορφή της περιοχής μας, που είχε την τύχη να ζήσει για πολλά χρόνια και να κοσμήσει την τοπική μας κοινωνία, αφού ως γνωστό συμμετείχε στο έπος του 1940 και έδωσε μάχες απέναντι στον εχθρό, τιμώντας τον Ελληνισμό και το τον πατριωτισμό.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. Αιωνία σου η μνήμη ήρωα Νίκο Τασιάκο καλό ταξίδι, καλό παράδεισο,
ΑΘΑΝΑΤΟΣ!”

Ο Διοικητής Υποβρυχίων Πλοίαρχος Βασίλειος Κάτσικας  ανέγνωσε το βιογραφικό του Σημαιοφόρου Τασιάκου Νικολάου από την Δρακότρυπα του Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας, επισημαίνοντας ότι μια από τις κορυφαίες στιγμές που βίωσε ο Σημαιοφόρος Νικόλαος Τασιάκος ως πλήρωμα του Υ/Β Παπανικολής, ήταν η βύθιση μεγάλης Ιταλικής νηοπομπής, που αποτελείτο από τρία ιταλικά οπλιταγωγά, μέσα σε ιταλικά ύδατα, στα Στενά του Οτράντο,την παραμονή των Χριστουγέννων του 1940. Η νηοπομπή μετέφερε όπλα και εφόδια, προς ενίσχυση των ιταλικών δυνάμεων που μάχονταν κατά του Ελληνικού Στρατού, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στα βουνά της Αλβανίας και ότι ο Τασιάκος Νικόλαος τιμήθηκε από την πολιτεία σε ειδική εκδήλωση στο Υπουργείο Άμυνας, στις 31/10/2014, όπου ο Υπουργός κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος του απένειμε τον Σταυρό Αξίας και Τιμής Α’ Τάξεως για τις διακεκριμένες υπηρεσίες του προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πατρίδα.

Η Ελληνική Σημαία που παρέδωσε το Πολεμικό Ναυτικό στην εγγονή του Νικόλαου Τασιάκου  θα μεταφερθεί στην ειδική προθήκη όπου υπάρχουν όλες οι τιμητικές διακρίσεις και τα μετάλλια του ήρωα, στο Λαογραφικό Μουσείο Δρακότρυπας

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!
Μπάλλας Ηλίας




Total
0
Shares
Previous Article

Επανενεργοποίηση του θεσμού του «Αγροτικού των Γεωτεχνικών»

Next Article

Εντυπωσίασε η Χριστουγεννιάτικη συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Μουζακίου

Related Posts