Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Με θρησκευτική κατάνυξη ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου του Νέου στο Μαυρομμάτι

 

Ιερά πανήγυρη του Αγίου Νικολάου του Νέου (Μαρούλη)

Με θρησκευτική κατάνυξη γιορτάστηκε η μνήμη του μεγαλομάρτυρα Αγίου Νικολάου του Νέου στο μεγαλοπρεπές εξωκλήσι στο Μαυρομμάτι την Τετάρτη 9 Μαϊου.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε μέγας εσπερινός μετά αρτοκλασίας και ανήμερα της εορτής με την παρουσία πλήθους προσκυνητών, ακόμα και από την πόλη της Λάρισας ήρθαν προσκυνητές με λεωφορείο, τελέστηκε η Θεία λειτουργία και στο τέλος της σε όλους τους προσκυνητές προσφέρθηκε γεύμα από την εκκλησιαστική επιτροπή η οποία είχε και την οργάνωση.

Το πανηγύρι αυτό είναι γνωστό περισσότερο με το όνομα «ΜΑΡΟΥΛΗ» προς τιμή ενός χωριανού μας με αυτό το όνομα Νικολός Μαρούλης ο οποίος κατα την Τουρκοκρατία την ημέρα του πανηγυριού τελείωσε ένα αρδευτικό έργο για να ποτίζουν τα χωράφια τους οι Μαυρομματιανοί παρά τις αντιδράσεις των Τούρκων. Για αυτό το λόγο οι κάτοικοι για να τον ευχαριστήσουν ονόμασαν από τότε το πανηγύρι Μαρούλη. Εκείνη την ημέρα μετά τη λειτουργία οι κάτοικοι χορεύουν τοπικά Πασχαλινά τραγούδια που τραγουδούν οι ίδιοι. Μπροστά χορεύουν οι ιερείς και ακολουθούν κατά σειρά ηλικίας όλοι οι άλλοι άνδρες και γυναίκες και στη συνέχεια προσφέρεται φαγητό σε όλους τους προσκυνητές.

Δημήτριος Γιώτης

[RPG id=68651]Total
0
Shares
Προηγούμενο άρθρο

Το αιολικό πάρκο στην περιοχή "ΑΦΕΝΤΙΚΟ" της Δρακότρυπας ξεκινά

Επόμενο άρθρο

Αναβάθμιση του Κέντρου Ζωικών Γενετικών Πόρων Καρδίτσας