«Με μια νίκη δεν κερδίζεις … με μια ήττα δεν ξοφλάς»

 

  • Project του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων η εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του project «Με μια νίκη δεν κερδίζεις … με μια ήττα δεν ξοφλάς» που υλοποίησαν οι μαθητές των τμημάτων Δ2, ΣΤ1, ΣΤ2 και οι εκπαιδευτικοί Χαρά Παπαδήμου, Νάνσυ Οικονόμου, Γιώργος Τσαρούχας, Μάνθος Σταμάτης και Στέφανος Αθάνατος, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων.

Η σημασία και η επίδραση του αθλητισμού στη ζωή των ανθρώπων γενικά, αλλά και των παιδιών ειδικότερα, είναι κάτι που έχει ιδιαιτέρα αναδειχθεί με το πέρασμα των αιώνων. Σε μια εποχή όπου η καθημερινότητα των παιδιών εξελίσσεται σε έναν εφιάλτη στα πλαίσια του σύγχρονου ανταγωνιστικού τρόπου ζωής, με αδιάκοπα τρεχάματα, σχολείο, σπίτι, φροντιστήριο, σε μια εποχή όπου η παιδική και η νεανική παχυσαρκία παίρνει διαστάσεις επιδημίας, ως αποτέλεσμα κατά κύριο λόγο της καθιστικής ζωής, κυρίως όμως, σε μια εποχή όπου οι τάσεις παραβατικότητας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο, η απάντηση θα έπρεπε να είναι η στροφή στον αθλητισμό.

Στα πλαίσια των συγχρόνων κοινωνιών, οι αθλητικές εκδηλώσεις περιέχουν ένα νόημα βαθύτατα κοινωνικό. Οι αθλητές ως άτομα ή αθλητικές ομάδες αντιπροσωπεύουν μία περιοχή, μία κοινωνία, μία χώρα. Ο αθλητισμός επηρεάζει βαθύτατα πολυπληθή σύνολα ανθρώπων. Οι ολυμπιακοί αγώνες ως σήμερα αποτελούν την ναυαρχίδα του αθλητισμού, μένουν ανεξίτηλα χαραγμένοι στο θυμικό αθλητών και θεατών και δίνουν σε όσους συμμετέχουν σ΄ αυτούς μια θέση στην αιωνιότητα.

Το 2016 ήταν χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων. Στο κορυφαίο αυτό αθλητικό γεγονός του πλανήτη, η περιοχή μας είχε την τιμή να εκπροσωπηθεί από έξι αθλητές.

Τι σημαίνει αυτό και πόσο άραγε «ακατόρθωτο» είναι;

Ακολουθώντας τα βήματα και την πορεία των αθλητών οι μικροί μαθητές δημιούργησαν στο εργαστήριο του σχολείου ένα ψηφιακό βίντεο-βιογραφικό του κάθε αθλητή στην τελευταία Ολυμπιάδα του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Γνώρισαν τις προσπάθειες, τις επιδόσεις, τις διακρίσεις, τις νίκες, τους τραυματισμούς, τις απογοητεύσεις, τις δυσκολίες. Έμαθαν πώς το να πρωταγωνιστεί κανείς σε παγκόσμιο επίπεδο στα αθλητικά δρώμενα είναι σπουδαίο γεγονός και πολύ δύσκολο, αλλά ασφαλώς όχι ακατόρθωτο. Ακολούθησαν την πορεία της Κρίστη Αναγνωστοπούλου στη δισκοβολία, του Στέφανου Διαμαντή στο τένις με αμαξίδιο,  της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη, του Αλέξανδρου Παπαμιχαήλ  και της Παναγιώτας Τσινοπούλου  στο βάδην, της Χρύσας Κουρομπύλια στη διαιτησία ποδοσφαίρου και διδάχτηκαν πως κανένα εμπόδιο δεν είναι αξεπέραστο και πως με θέληση, επιμονή και υπομονή όλες οι κορυφές κατακτώνται.

Είχαν όμως την ευκαιρία να γνωρίσουν τους κορυφαίους αυτούς αθλητές από κοντά καθώς παρευρέθηκαν στην εκδήλωση στέλνοντας με τη σεμνή τους παρουσία το δικό τους μήνυμα στις καρδιές των μικρών μαθητών του σχολείου, που πλημμύρισαν την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου. Ακολούθησε συζήτηση όπου μέσα από έναν αυθόρμητο διάλογο οι αθλητές με χαρά και οικειότητα έλυσαν κάθε απορία των μικρών μαθητών. Έδειξαν με τον τρόπο αυτό ότι δεν είναι μόνο πρωταθλητές στους αγωνιστικούς χώρους αλλά συναισθάνονται πλήρως και την κοινωνικό τους ρόλο και ευθύνη.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Σχολική Σύμβουλος της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Καρδίτσας κ. Κατερίνα Καραγκούνη.

Η ομάδα των εκπαιδευτικών που υλοποίησε το συγκεκριμένο project ευχαρίστησε τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές για την προθυμία που έδειξαν και τον χρόνο που διέθεσαν.

a

a2

a3

c4

c6

c7

DSCN1991

IMG 0288

IMG 0300

IMG 0445

P6060506
Total
0
Shares