Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ν. Καρδίτσας στο Δήμο Μουζακίου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Απριλίου ημερίδα της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ν. Καρδίτσας στο Δήμο Μουζακίου, για την ανάπτυξη της περιοχής Μουζακίου και Αργιθέας. Είναι η τρίτη ημερίδα που έγινε στο πλαίσιο του διαλόγου για την παραγωγική ανασυγκρότηση του ν. Καρδίτσας και της χώρας γενικότερα. Η επόμενη ημερίδα θα γίνει στην Καρδίτσα παρουσία κυβερνητικού παράγοντα.

8dc0334dc1bc9b1300ea48d820932062Συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππας, Χρ. Κατσιαβριά -Σιωροπούλου και Παν. Βράντζα, ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γεώργιος Κωτσός, ο Αντιδήμαρχος Μουζακίου κ. Καλλιώρας Θωμάς, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Μουζακίου κ. Ντούρβα Παρασκευή, οι επικεφαλής των παρατάξεων μειοψηφίας Δήμου Μουζακίου κκ. Γιώτης Λάμπρος και Καλαμπαλίκης Θωμάς, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Αργιθέας κ. Χασιώτης Γεώργιος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μουζακίου κ Δημήτρης Τσιούμας, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Μουζακίου, ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών, μέλη αγροτικών συλλόγων, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, επιχειρήσεις, δημότες του Δήμου, ενώ κατατέθηκαν από φορείς υπομνήματα με τις θέσεις και τις προτάσεις τους.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν την ανάγκη για στενή συνεργασία της κυβέρνησης με την αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, τους φορείς και τους πολίτες, ώστε ο σχεδιασμός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας να ξεκινήσει από κάτω προς τα πάνω. Επίσης, τονίστηκε η δυνατότητα των δυναμικών επιχειρήσεων που υπάρχουν στο Δ. Μουζακίου, κυρίως στον τομέα του ξύλου, για χρηματοδότηση. Εκτός από το νέο αναπτυξιακό νόμο που ευνοεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είναι αυτές στο Δ. Μουζακίου, αναφέρθηκαν και σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ταμείο επιχειρηματικότητας, το ταμείο συνεπενδύσεων και το ταμείο μικροπιστώσεων για χρηματοδότηση επιχειρήσεων που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με μικροπιστώσεις έως 50.000 ευρώ.

Από τους συμμετέχοντες τονίστηκε η ανάγκη για έργα υποδομών- οδοποιίας στα οποία υπάρχει μεγάλη υστέρηση στους Δήμους  Μουζακίου και Αργιθέας, ως πρώτη δε, προτεραιότητα τέθηκαν ο οδικός άξονας Μουζακίου-Λίμνης Πλαστήρα, που ενδιαφέρει το σύνολο της Δυτικής Θεσσαλίας και όχι μόνο, καθώς ενώνει τρεις υψηλού επιπέδου τουριστικούς προορισμούς όπως είναι τα Μετέωρα, το Περτούλι και η Λίμνη Πλαστήρα, η ανάγκη για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, η διάσωση και  προβολή των ιστορικών μνημείων.

Τονίστηκε, επίσης, ότι η περιοχή των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας είναι κατ’ εξοχήν αγροτική- κτηνοτροφική και πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα ο πρωτογενής τομέας, ώστε να αποτελέσει τη βάση για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Να δοθεί έμφαση στην παραγωγή και προώθηση ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, στη μείωση του κόστους των εφοδίων, στην υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου, στο σπάσιμο των καρτέλ, στην αγροτική αγορά, στο συνεταιρίζεσθαι (ομάδες παραγωγών κ.α.), σε αναδασμούς που είναι απαραίτητο να προχωρήσουν.

Στον τομέα της κτηνοτροφίας τονίστηκε η ανάγκη για προστασία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, για δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου, για στήριξη της μελισσοκομίας και τον εμπλουτισμό της ιχθυοπανίδας του Αχελώου.

Βασικό ζήτημα, επίσης, είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας με τη δημιουργία θέσεων εργασίας-επιδότηση εργασίας αντί της ανεργίας και η επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας.

Κλείνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκαν ότι πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε κάποια έργα προτεραιότητας, όπως η οδός Μουζακίου-Λίμνης Πλαστήρα δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας της πατρίδας μας, και όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ,  παρά το πακτωλό χρημάτων που εισέρρευσαν από κοινοτικά κονδύλια στη χώρα μας, λόγω της πελατειακής λογικής, της εξυπηρέτησης των ημέτερων και των μιζών, δεν έγινε κατορθωτό να έχουμε εκείνα τα έργα υποδομής (αρδευτικά δίκτυα, οδικούς άξονες, φράγματα κτλ) που θα βοηθούσαν την ανάπτυξη.

Δεσμεύτηκαν ότι θα συμβάλουν έμπρακτα στην ανάπτυξη του οδικού άξονα των ορεινών περιοχών, όπως έγινε με το έργο «Κατασκευή οδού Ι.Μ. Σπηλιά – Βραγκιανά (Τμήμα Ι.Μ. Σπηλιάς – Στεφανιάδας)» ποσού 3.000.000 ευρώ.

Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκαν στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως ο νόμος για τους δασικούς χάρτες, το ν/σ που αφορά τη διασφάλιση έγκαιρης πληρωμής ευπαθών αγροτικών προϊόντων και πάταξη των ελληνοποιήσεων σε κρέας και γάλα και το ν/σ για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, ώστε να δοθεί λύση στα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων.

Για τη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ν. Καρδίτσας

Ηλίας Αντωνίου

ΣυντονιστήςTotal
0
Shares