Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Με επιτυχία το 40ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα Περτουλιώτικα λιβάδια

Με επιτυχία το 40ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα Περτουλιώτικα λιβάδια

Με επιτυχία το 40ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα Περτουλιώτικα λιβάδια

Το φετινό Αντάμωμα είχε επετειακό χαρακτήρα αφιερωμένο στο 1821 και στα 40 χρόνια από την ίδρυση της Π.Ο.Σ.Σ.

Με τις καλλίτερες προϋποθέσεις κορυφώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις του 40ο Πανελλήνιου Ανταμώματος Σαρακατσαναίων, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.), την Κυριακή 26 Ιουνίου και ώρα 10.30 στα Περτουλιώτικα λιβάδια.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων άρχισε με την είσοδο των χορευτικών τμημάτων στον χώρο της εκδήλωσης, τον καθιερωμένο Αγιασμό στην συνέχεια με τον χαιρετισμό του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Γεωργίου Μουτσιάνα και τους χαιρετισμούς από τους επισήμους αρχής γενομένης από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κων/νο Σκρέκα, και στην συνέχεια του Δημάρχου Πύλης κ. Κων/νου Μαράβα ο οποίος τόνισε τα εξής.

Με επιτυχία το 40ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα Περτουλιώτικα λιβάδια

Σαρακατσάνισσες και Σαρακατσαναίοι. Μετά από δύο και παραπάνω δύσκολα χρόνια, χρόνια της πανδημίας ξανανταμώνουμε. Σας καλωσορίζω στο όμορφο Περτούλι.

Η Σαρακατσάνικη στράτα έχει τόσο βαθιές ρίζες και πάντα θα σας οδηγεί εδώ. Γιατί εδώ είναι ο τόπος που πραγματικά ανήκουν οι Σαρακατσαναίοι και τους αξίζει, για να γιορτάσετε φέτος το 40ο Αντάμωμά σας. Για να τιμήσουμε τα 200 χρόνια από την εξέγερση του 1821. Για να θυμηθούμε μαζί και τους Σαρακατσαναίους οπλαρχηγούς εκείνης της περιόδου.

Κύριε Πρόεδρε της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων ,αγαπητέ κ. Γιώργο Μουτσιάνα, στο πρόσωπό σας , χαιρετίζω με σεβασμό όλους τους Συλλόγους που βρίσκονται σήμερα εδώ. Εκλεκτοί προσκεκλημένοι «Καλώς ήλθατε». Σαρακατσάνισσες και Σαρακατσαναίοι, πριν από δύο ολόκληρους αιώνες οι πρόγονοι μας υπεύθυνα ξεσηκώθηκαν εναντίον του δυνάστη, με ηρωισμό και αυτοθυσία, χαρίζοντας σε μας την ελευθερία. Το μήνυμα του 1821 είναι πάντα επίκαιρο και δυνατό.

Φέτος γιορτάζουμε με ένα παράξενο τρόπο έχοντας δίπλα μας , την επιδημία που μαστίζει όλο τον κόσμο και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Είμαι σίγουρος ότι πάλι θα νικήσουμε, φίλες και φίλοι. Είμαστε όλοι με τον λαό της Ουκρανίας με τον λαό της Ρωσίας. Είμαστε όλοι με την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Είναι χρέος όλων μας να νοιώσουμε μέσα μας όλους τους προγόνους. Να φωτίσουμε την ορμή τους, να συνεχίσουμε το έργο τους. Και να δώσουμε την εντολή στα παιδιά μας στην νεότερη γενιά να μας ξεπεράσουν.

Με επιτυχία το 40ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα Περτουλιώτικα λιβάδια

Σαρακατσαναίοι, σήμερα λείπει από κοντά μας ο Θοδωρής Γκόβαρης. Έχει ειπωθεί ότι όταν σβήνει ένας άνθρωπος είναι σαν να καίγεται μις βιβλιοθήκη. Όμως όσα χρόνια και αν περάσουν η φωνή και το τραγούδι του Σαρακατσάνου Γκόβαρη θα αντιλαλεί εδώ στα Περτουλιώτικα λιβάδια. Κλείνοντας Πρόεδρε, Συγχαρητήρια για την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης. Και να μην ξεχνάμε να έχουμε πάντα στο μυαλό μας τα λόγια του Εθνικού ποιητή μας. «Πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα, τα μάτια της ψυχής μας».

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Γεώργιος Καψάλης πρ. Πρύτανης του Παν/μιου Ιωαννίνων και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Παρευρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Ενέργειας και Περ/ντος κ. Κων/νος Σκρέκας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός Ενέργειας-Περιβάλλοντος κ. Γ. Αμυράς, ο Υφ. Εσωτερικών κ. Στ, Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης κ. Κων/νος Αγοραστός , ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτριος Παπαστεργίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου «Κάρλοβο» κ. Τσολάκοβα Αναστασία από την Ομοσπονδία Βουλγαρίας και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μιχαλάκης.

Οι βουλευτές Τρικάλων κ. Αθανάσιος Λιούτας κ. Κατερίνα Παπακώστα ο Αστυνομικός Διευθυντής της Αστυνομικής Δ/νσης Τρικάλων κ. Δημήτριος Μήτραινας, ο Διοικητής του Α.Τ. Πύλης κ. Χρήστος Παπαδογιάννης, ο Προϊστάμενος του Π.Κ. Πύλης κ. Δημήτριος Τσίρκας, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Πύλης Πολιτισμού κ. Γεώργιος Τζιορτζιώτης, Υγείας κ. Χαρά Καλιώρα και Έργων κ. Κων/νος Ούτρας.

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΗΣ




Total
0
Shares
Previous Article
Ο Βησσάρης Ζησόπουλος τιμήθηκε στα πλαίσια του 55ου Καραϊσκακείου δρόμου

Ο Βησσάρης Ζησόπουλος τιμήθηκε στα πλαίσια του 55ου Καραϊσκακείου δρόμου

Next Article
Με επιτυχία η εκδήλωση του Συλλόγου Αργιθεατών Μουζακίου το Σάββατο 25 Ιουνίου (ΦΩΤΟ)

Με επιτυχία η εκδήλωση του Συλλόγου Αργιθεατών Μουζακίου το Σάββατο 25 Ιουνίου (ΦΩΤΟ)

Related Posts

Papakostas Dimitris metalio
Διαβάστε περισσότερα

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20 στην ελληνορωμαϊκή πάλη συμμετέχει ο συνδημότης μας αθλητής Παπακώστας Δημήτρης

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20 στην ελληνορωμαϊκή πάλη συμμετέχει ο συνδημότης μας αθλητής Παπακώστας Δημήτρης Ο Δημήτρης Παπακώστας από…