Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Μουζάκι το Συνέδριο για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και την εποχή του

Κορυφαίο γεγονός για όλη την Ελλάδα το Συνέδριο με θέμα «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η εποχή του» που θα πραγματοποιηθεί στο Μουζάκι

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Μουζάκι το Συνέδριο για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και την εποχή του

Μια σειρά από αξιόλογες εισηγήσεις και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα τα οποία συμπεριληφθούν στην έκδοση των Πρακτικών που θα ακολουθήσει, αποτελώντας παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, είναι το αποτύπωμα του Συνεδρίου με θέμα «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η εποχή του» που οργάνωσαν με επιτυχία ο Δήμος Μουζακίου και η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Τελούσε υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και είχε την υποστήριξη της ΠΕΔ Θεσσαλίας, του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, όπως επίσης και της εταιρείας ΘΕΟΝΗ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό.

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε, το βράδυ της Πέμπτης 1η Ιουλίου στο ξενοδοχείο «Mouzaki Palace», σε κλίμα πανηγυρικό και, όπως διαπιστώθηκε, ήταν μια άρτια διοργάνωση τόσο σε οργανωτικό επίπεδο όσο σε ό,τι αφορά στην εκπλήρωση των στόχων της.

Επί τρεις ημέρες, που διήρκησε το Συνέδριο, αναπτύχθηκαν 46 συνολικά εισηγήσεις από καταξιωμένους ομιλητές (συγγραφείς, ερευνητές, καθηγητές πανεπιστημίου και διδάκτορες) από όλη την Ελλάδα οι οποίοι φώτισαν όλες τις πτυχές του μεγάλου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Γεώργιου Καραϊσκάκη, του οποίου η γενέτειρα είναι το Μαυρομμάτι Καρδίτσας, και σκιαγράφησαν με τρόπο μοναδικό όλη την εποχή του αγώνα της ανεξαρτησίας.

Ειδικότερα, αναλύθηκαν η προσωπικότητα του Καραΐσκάκη, η κατάσταση της υγείας του, οι συγκρούσεις του, παρουσιάστηκαν άγνωστες πλευρές της δράσης του, αναλύσεις με βάση τον τύπο και αρχειακό υλικό, η επίδραση της μορφής του στην λαϊκή παράδοση, στην λαϊκή κουλτούρα του μεσοπολέμου και στην σημερινή ψηφιακή εποχή, αλλά και σε πολλές μορφές της νεοελληνικής τέχνης όπως στις εικαστικές τέχνες, το θέατρο, την ποίηση και την λογοτεχνία. Παράλληλα, βιογραφήθηκαν ο γιος του Σπυρίδωνας και ο εγγονός του Γεώργιος Καραϊσκάκης, βουλευτής Καρδίτσας.

Όλο αυτό το σημαντικό υλικό θα αξιοποιηθεί μέσα από την έκδοση των Πρακτικών που θα αναλάβει η Βουλή των Ελλήνων.

Άλλωστε, είναι η πρώτη φορά πανελλαδικά που πραγματοποιήθηκε ένα τέτοιο Συνέδριο για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και μάλιστα τόσο υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή αξιόλογων εισηγητών και με την υποδειγματική συνεργασία όλων των φορέων-συνδιοργανωτών και υποστηρικτών που, για άλλη μια φορά, απέδειξαν πως όταν υπάρχει κοινό όραμα και ενότητα το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι μόνο θετικό.

Αυτό ακριβώς ήταν το στίγμα που έδωσε κατά τον Απολογισμό των εργασιών του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής δρ. Αντώνης Αντωνίου ο οποίος, αφού πρώτα προέβη σε μια ανασκόπηση όλων των εισηγήσεων και των όσων ξεχώρισαν, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «Όλες οι εισηγήσεις ήταν αξιόλογες και υψηλότατου επιπέδου».

Προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί του βουλευτή Καρδίτσας κ. Γιώργου Κωτσού, του δημάρχου Μουζακίου κ. Φάνη Στάθη και του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής και της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλη Στεργιόπουλου.

Ο κ. Κωτσός τόνισε, μεταξύ άλλων, πως ο Καραϊσκάκης ήταν πάντα ένα ίνδαλμα που ενέπνεε και που το παράδειγμα τόσο του ίδιου, όσο και όλων των υπόλοιπων ηρώων, θα πρέπει να αποτελεί το σηματοδότη για το πως πορευόμαστε. «Πρέπει να κάνουμε τον αναστοχασμό και να δημιουργήσουμε το όραμα της νέας Ελλάδας» επεσήμανε. Κλείνοντας δε τον χαιρετισμό του κατέθεσε την πρόταση να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο Πόλεων του Καραϊσκάκη διασυνδέοντας όλα τα μέρη όπου έζησε και έδρασε και αναπτύσσοντας κοινές δράσεις.

Ο κ. Στάθης υπογράμμισε πως «Μέσα από το σημαντικό αυτό Συνέδριο αφήσαμε το στίγμα μας αλλά και μια τεράστια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές καθώς θα εκδοθούν τα Πρακτικά από τη Βουλή των Ελλήνων. Μέσα από τις εισηγήσεις αναλύθηκαν η οντότητα, η ψυχοσύνθεση και η δράση του Καραϊσκάκη. Ευχαριστώ πολύ όλους τους εισηγητές για τη συμμετοχή τους όπως επίσης όλους τους συνδιοργανωτές, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την ΠΕΔ Θεσσαλίας, την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων και όλους τους υπόλοιπους για τη συνεργασία».

Ο κ. Στεργιόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άρτια διοργάνωση σημειώνοντας πως «Όλη αυτή η προσπάθεια δεν έγινε από ματαιοδοξία αλλά γιατί ο σκοπός μας ξεπερνά». Έκλεισε δε λέγοντας πως, όπως ο Καραϊσκάκης, στην τελευταία του στιγμή, ζήτησε να είμαστε μονοιασμένοι, έτσι ακριβώς πρέπει να πορευόμαστε και όλοι εμείς στη σημερινή εποχή. Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους συνδιοργανωτές και τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα το Δ.Σ. της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων που, για άλλη μια φορά, απέδειξε ότι διδάσκει εθελοντισμό.Total
16
Shares