Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Με επιτυχία και ο καλοκαιρινός χορός του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς

Οι αντιξοότητες πολλές, καθώς, πέρα από το πρόσφατο πένθος που σκίαζε ήδη το χωριό της Οξυάς και τις πολλές εκδηλώσεις σε γειτονικές περιοχές, τρεις ακόμα θάνατοι Οξυωτών την ίδια την ημέρα της εκδήλωσης έριξαν το δικό τους πένθος πάνω στο χωριό και τους κατοίκους του. Ωστόσο, ο καλοκαιρινός χορός του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του, το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, το βράδυ της Παρασκευής 18 Αυγούστου, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, χαρίζοντας την ανακούφιση στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου και στους λοιπούς εθελοντές, οι οποίοι αφενός είχαν κοπιάσει για την προετοιμασία αφετέρου ανέμεναν με ανυπομονησία τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης εκδήλωσης για να στηρίξουν την παραπέρα δραστηριότητα του Συλλόγου.

Η ανταπόκριση των Οξυωτών και πολλών φίλων του Συλλόγου αλλά και του χωριού της Οξυάς ενόψει της ανωτέρω εκδήλωσης αποδείχθηκε, δεδομένων και των προαναφερόμενων συνθηκών, κάτι περισσότερο από συγκινητική, διαλύοντας από νωρίς τους φόβους και την ανησυχία των διοργανωτών και προσδίδοντας την ανάλογη επιτυχία και στην εκδήλωση.

Για ακόμα μία χρονιά όλοι οι παραβρισκόμενοι εξέφρασαν τα ιδιαίτερα κολακευτικά τους σχόλια για την οργάνωση της εκδήλωσης, την εθελοντική προσφορά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των υπόλοιπων εθελοντών-μελών του Συλλόγου, που τους πλαισίωναν, την ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής αλλά και το χαμηλό αντίτιμο εισόδου στο οποίο περιλαμβάνονταν και το – κατά κοινή ομολογία – καλομαγειρεμένο και άψογα σερβιρισμένο φαγητό (Οξυώτικη προβατίνα στο φούρνο, που παρασκευάστηκε από τα αρτοποιεία –  catering Βακουφτσή Πέτρου, στη Μαγούλα Καρδίτσας). Όλοι τους, επίσης, επαίνεσαν και τα μικρά παιδιά του χορευτικού τμήματος τους Συλλόγου, που, παρά τις λόγω των ημερών πολλές απουσίες, πραγματοποίησε την εμφάνισή του, συμβάλλοντας, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου του Τόμυ Ευθυμίου, με το δικό του τρόπο στην ανάδειξη των παραδόσεων του χωριού της Οξυάς.

Τους παραβρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κος Γιώργος Καραβίδας, που στο σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους στην εκδήλωση, που αποτελεί, όπως είπε, καθοριστικό στήριγμα στις προσπάθειες και το έργο του Συλλόγου.  Παράλληλα, αναφέρθηκε στο έργο και τη δράση του Συλλόγου, που λαμβάνουν σάρκα και οστά με τη λειτουργία των χορευτικών του τμημάτων, την πλούσια και ανά την Ελλάδα δραστηριότητα της ομάδας αντιφωνικού δημοτικού τραγουδιού, το Ιστορικό, Αρχαιολογικό και Λαογραφικό μουσείο Οξυάς, την έκδοση της εφημερίδας και τη λειτουργία της ιστοσελίδας, τις πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και προστασία των μνημείων του χωριού, την οργάνωση στο χωριό εκδηλώσεων για την ανάδειξη των ηθών και εθίμων της Οξυάς, αλλά και πολλές ακόμα δραστηριότητες, ενώ τονίστηκε ο καθοριστικός ρόλος του Συλλόγου σε σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το χωριό.

Την ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής αποτελούσαν οι καλλιτέχνες του δημοτικού τραγουδιού Δημήτρης Αυγέρης και Γλυκερία Κωστούλα, που μαζί με τον Βασίλη Μπαλογιάννη στο κλαρίνο και τους λοιπούς ερασιτέχνες και εθελοντές μουσικούς, που τους πλαισίωναν, παρουσίασαν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, που κράτησε το κέφι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Θετικότατα ήταν και τα σχόλια όσων από τους παραβρισκόμενους επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό, Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Οξυάς, που ο διοργανωτής της εκδήλωσης Σύλλογος ίδρυσε και λειτουργεί στο χώρο της πλατείας του μοναστηριού της Αγίας Τριάδας, επαινώντας το Σύλλογο για την άρτια οργανωμένη και αξιόλογη έκθεση αντικειμένων από την καθημερινή ζωή των Οξυωτών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η δημοτική σύμβουλος Σοφία Τόλια, ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Β. Γκαραβέλας, ο τοπικός σύμβουλος Χρήστος Γκέκας, ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Οξυάς π. Κων/νος Τόλιας,  ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου απανταχού Οξυωτών ν. Καρδίτσας με έδρα την Αθήνα κος Αθανάσιος Τσιγαρίδας, κ.λ.π..

Το ΔΣ του Συλλόγου ευχαριστεί τους Οξυώτες κτηνοτρόφους Θεοφάνη Πάτα, Γκαραβέλα Χρήστο, Κων/νο Χρ.Γκέκα,  Κων/νο Βαϊ. Χαλίλη και Κάντζιο Απόστολο και Ηλία Κ. Πάτα, που πρόσφεραν το κρέας (ζωντανή προβατίνα) για το μενού της εκδήλωσης, αλλά και όλους τους Οξυώτες και φίλους της Οξυάς, που εργάστηκαν εθελοντικά για την εξυπηρέτηση και επιτυχία της.

Από το ΔΣ

20170818 225238




Total
0
Shares
Previous Article

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών ο Βασίλειος Ράγκος

Next Article

Θανατηφόρο τροχαίο με παράσυρση πεζού στα Τρίκαλα

Related Posts