Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες στη Λίμνη Πλαστήρα.

Κατά 100% αυξήθηκε ο αριθμός των μελών

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή 7-8 Νοεμβρίου 2015 στα Καλύβια Φυλακτής του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, η ετήσια γενική συνέλευση του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες».

Σε μια περιοχή που η Λίμνη Πλαστήρα της έχει προσδώσει τεράστια υπεραξία, συναντήθηκαν αντιπροσωπείες των 15 μελών του Δικτύου, (Από την Ελλάδα οι Δήμοι Αγράφων, Αγρινίου, Αργιθέας, Δωρίδος, Θηβαίων, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Μαραθώνα, Ναυπακτίας, Ορχομενού, Σοφάδων, και από την Κύπρο ο Δήμος Λάρνακας και Παραλιμνίου, καθώς και οι Κοινότητες Άλασσας και Βορόκληνης,) και καλωσόρισαν τις αντιπροσωπείες των 16 νέων μελών (Δήμοι Αιγιάλειας, Ακτίου – Βόνιτσας, Αμφιλοχίας, Βέροιας, Βόλβης, Δομοκού, Έδεσσας, Ζηρού, Ήλιδας, Θέρμου, Ιωαννίνων, Καρπενησίου, Νικολάου Σκουφά, Παρανεστίου, Σερβίων – Βελβεντού και Χερσονήσου Κρήτης). Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τη σημασία αυτής της συνέλευσης που τα μέλη της, σε σύγκριση με την προηγούμενη, αυξήθηκαν πάνω από 100%.

Μετά από την παραπάνω διεύρυνση, στο Δίκτυο συμμετέχουν 31 Δήμοι από 10 Περιφέρειες και 18 Νομούς της Ελλάδας και 4 Δήμοι και Κοινότητες από την Κύπρο.

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν, σε αίθουσα του πανέμορφου ξενοδοχείου KAZARMA Lake Resort and Spa που είναι δείγμα ανάπτυξης της περιοχής.

Η πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου του Δικτύου και Δημάρχου Δωρίδος κ. Γιώργου Καπεντζώνη και του φιλοξενούντος Δημάρχου κ. Δημητρίου Τσιαντή. Συνεχίστηκε με την εισήγηση του κ. Βασιλείου Μπέλλη, Γενικού Διευθυντή της «Αναπτυξιακής Καρδίτσας Α.Ε.», ο οποίος στην ομιλία του ανέπτυξε το ζήτημα της αξιοποίησης των τεχνητών λιμνών και ανέλυσε τα συμπεράσματα από την εμπειρία της αξιοποίησης της Λίμνης Πλαστήρα. Ο Δρ. Δημήτριος Μπακόλας Πρόεδρος της EUROPEAN PROFILES παρουσίασε την εμπειρία έργων σε 60 χώρες και τις δυνατότητες χρηματοδότησης έργων Ο.Τ.Α

Το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της πρώτης ημέρας αφιερώθηκε σε διαδικαστικά θέματα του Δικτύου με κυριότερο την αποδοχή των αιτήσεων ένταξης των 16 νέων μελών.

Τη δεύτερη ημέρα οι εισηγήσεις ξεκίνησαν με τον Γενικό Πρόξενο του Ουζμπεκιστάν στην Ελλάδα κ. Olim Kasimov. Αναφέρθηκε στην τραγωδία ερημοποίησης της περίφημης λίμνης Αράλης λόγω υπεράντλησης των υδάτων της, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση στο ακροατήριο και προβληματισμό για πιθανά ανάλογα φαινόμενα στην Ελλάδα. Διαβάστηκε η εισήγηση του Πρέσβη της Ουκρανίας κ. Volodymyr Shkurov που λόγω κωλύματος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, με θέμα τη Λίμνη της Οδησσού, τα προβλήματα τις προοπτικές. Ακολούθησε ο Δημοτικός Γραμματέας του Δήμου Λάρνακας κ. Ελευθέριος Εμπεδοκλής που ανέλυσε τον τρόπο αξιοποίησης των Ευρωπαικών Προγραμμάτων για τις λίμνες εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη συνέχεια τα νέα μέλη παρουσίασαν τις λίμνες των περιοχών τους και ανέλυσαν τα προβλήματα, αλλά και τα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής καθώς και τις αισιόδοξες προοπτικές που ανοίγονται από τη δράση του Δικτύου.   Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με ομιλία της συνεργάτιδας του Δικτύου Γενικής Διευθύντριας της EUROPEAN PROFILES, Δρ. Πολιτικού Μηχανικού και Μηχανικού Περιβάλλοντος κ. Έλενας Μουρελάτου η οποία παρουσίασε τη βάση δεδομένων-μητρώο λιμνών της Ελλάδας που ανήκουν στο Δίκτυο, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα από την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για τις λίμνες των μελών του Δικτύου και ειδικότερα στη διαδικασία και τις προϋποθέσεις συμμετοχής του Δικτύου και των μελών του στα προγράμματα «Balkan Med» και «Europe for citizens». Επίσης αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας του Δικτύου και έδωσε διευκρινίσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν.

Ολες οι εισηγήσεις απέσπασαν θετικά σχόλια, συνοδευόμενες από διαλογική συζήτηση και κατάθεση εμπεριστατωμένων προτάσεων. Το κλείσιμο της συνέλευσης έγινε μέσα σε κλίμα διάχυτης ικανοποίησης για την επιτυχή εκτέλεση των εργασιών της.

φωτο-Πλαστήρα-1 φωτο-Πλαστήρα




Total
0
Shares
Previous Article

Επίσκεψη του Δημοτικού σχολείου Μαγούλας στη Βουλή των Ελλήνων

Next Article

Εξιχνιάστηκε άμεσα υπόθεση «bullying» στην πόλη των Τρικάλων