Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Με απόλυτη επιτυχία ο εορτασμός εθίμων στην Οξυά

Από το Λαογραφικό, Αρχαιολογικό & Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή, 8 Νοεμβρίου, στον οικισμό Πλατάνια Οξυάς, στα πλαίσια της προσπάθειας του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου της Οξυάς, για τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο χωριό κάθε εποχή του χρόνου, ως μια ευκαιρία για τα μέλη του αλλά και για όλους τους Οξυώτες και τους φίλους τους, να επισκέπτονται και να διατηρούν σταθερούς τους δεσμούς τους με το χωριό.

Οι εκδηλώσεις, που παρακολούθησαν πλήθος Οξυωτών και φίλων τους, θα προβληθούν από την εκπομπή «Αναζητώντας τις ρίζες μας» του τηλεοπτικού καναλιού TRT, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, είχαν ως κύριο θέμα τους το έθιμο της «Αποσπορίτσας», που γιορτάζονταν την 21η Νοεμβρίου. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτούσε και το τέλος της φθινοπωρινής σποράς και την ίδια μέρα οι παλαιότεροι κατανάλωναν διάφορα βραστά δημητριακά, όπως σιτάρι, καλαμπόκι, ρεβίθια, κ.λ.π.. Πολλοί, ακόμα, ήταν εκείνοι που την ίδια μέρα «διάβαζαν» και ύψωμα στην εκκλησία, παρακαλώντας την Παναγία μας να «πετύχει η φθινοπωρινή σπορά και να πάει καλά η σοδειά». Άλλωστε, όπως και η ημερομηνία του εορτασμού φανερώνει, το συγκεκριμένο έθιμο ήταν άμεσα συνδεδεμένο και με τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή του μήνα, αυτή των εισοδίων της Θεοτόκου.

Όλα τα παραπάνω ξαναθυμήθηκαν όσοι παραβρέθηκαν στις παραπάνω εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετοχή είχαν και το παιδικό – εφηβικό χορευτικό τμήμα αλλά και η ομάδα αντιφωνικού τραγουδιού «Πολύκαρπος Μπλέτσας» του διοργανωτή Συλλόγου, που έδωσαν το δικό τους στίγμα, παρουσιάζοντας χορούς και τραγούδια του χωριού, εκπλήσσοντας, μάλιστα, ευχάριστα τους Οξυώτες και τους φίλους τους, οι οποίοι και εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίησή τους.

Πέρα από την άψογη συνεργασία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου και την αγόγγυστη προσπάθεια όλων των μελών του, καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση και επιτυχία των εκδηλώσεων διαδραμάτισε για άλλη μια φορά, η εθελοντική συμμετοχή πολλών Οξυωτών, όπως κατοίκων του χωριού, των γονέων των χορευτών του παιδικού και εφηβικού τμήματος, των μελών της ομάδας αντιφωνικού τραγουδιού αλλά και η προσφορές Οξυωτών και φίλων του χωριού, όπως οι Χρήστος Β. Γκαραβέλας, Γεώργιος Ζορμπάς (τυροπιτάδικο «Ταψάκι, Καρδίτσα), Βάιος Γκαραβέλας, Απόστολος Γκαραβέλας, Δημήτριος Ανδριάς, Νικόλαος Μπλέτσας, Δημήτριος Τσιλίγκος και Αφοι Χαλίλη («Κτήμα Χαλίλη», Καππά Καρδίτσας). Ο Σύλλογος ευχαριστεί, ακόμα, τους Λαογραφικό, Αρχαιολογικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Μουζακίου «Οι Γόμφοι» για τη συμπαράστασή του, το χοροδιδάσκαλο Τόμυ Ευθυμίου, καθώς και τους ιδιοκτήτες του εξοχικού κέντρου «τα 5 φφφφφ» στον οικισμό Πλατάνια Οξυάς, για την παραχώρησή του.

DSC01206 DSC01212 DSC01216




Total
0
Shares
Previous Article

Συνάντηση με την Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στην ΤΡΙΚΚΗ είχε η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Βράντζα.

Next Article

Συγκέντρωση ειδών ρουχισμού για τους πρόσφυγες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μουζακίου