Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Με αναπάντεχη επιτυχία ο καλοκαιρινός χορός του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς

Με αναπάντεχη επιτυχία και κόντρα σε όλες τις προβλέψεις πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, 20 Αυγούστου 2016, ο καλοκαιρινός χορός του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς, στην έδρα του, το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας.

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις στο χωριό είχαν οδηγήσει για φέτος το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου στην απόφαση να προγραμματίσει για αργά το καλοκαίρι τη συγκεκριμένη εκδήλωση, αν και ήταν γνωστό ότι οι περισσότεροι Οξυώτες προσωρινοί κάτοικοι του χωριού θα έχουν ήδη αναχωρήσει για τους τόπους μόνιμης κατοικίας τους. Τούτο, σε συνδυασμό και με άλλες συγκυρίες, όπως γάμοι και λοιπές εκδηλώσεις αλλά – δυστυχώς – και κάποιες …. άλλες περίεργες μεθοδεύσεις, ανάγκασαν τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου να κρατούν πολύ μικρό καλάθι σε ότι αφορά τις προσδοκίες τους από τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ωστόσο, η συγκινητική ανταπόκριση όλων των παραβρισκόμενων στο χωριό αλλά και στις γύρω περιοχές Οξυωτών αλλά και πολλών φίλων του χωριού και του Συλλόγου, που από πολύ νωρίς κατέκλυσαν το χώρο της πλατείας του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας Οξυάς, ανέτρεψαν ευχάριστα όλα τα αρνητικά δεδομένα και τους φόβους των μελών του ΔΣ του Συλλόγου, προσδίδοντας στην εκδήλωση επιτυχία πολύ μεγαλύτερη κι απ’ αυτή της περσινής, όταν και πάλι είχε ξεπεραστεί κάθε προσδοκία των διοργανωτών. Χαρακτηριστικά να επισημανθεί πως τα αρκετά σε αριθμό ενοικιασμένα τραπεζοκαθίσματα δεν στάθηκαν σε καμία περίπτωση ικανά να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες, με αποτέλεσμα να επιστρατευθεί και ολόκληρος ο αντίστοιχος εξοπλισμός του διπλανού καφενείου.

Η άψογη οργάνωση της εκδήλωσης, ο εθελοντισμός όλων των μελών του ΔΣ αλλά και λοιπών μελών και φίλων του Συλλόγου που – ήδη από πέρυσι – κυριαρχεί σε όλα τα στάδια και τις πτυχές της συγκεκριμένης εκδήλωσης, οι απόλυτα λογικές τιμές (είσοδος πέντε ευρώ με φαγητό, φθηνές τιμές στα ποτά, κ.λ.π.), η εμφάνιση των μικρών και εφήβων χορευτών του Συλλόγου, που με την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Τόμυ Ευθυμίου παρουσίασαν χορούς της περιοχής, καθώς και το αστείρευτο κέφι που μέχρι τις πρωϊνές ώρες επικράτησε, ήταν στοιχεία που επισημάνθηκαν από πάρα πολλούς παραβρισκόμενους. Τούτα, σε συνδυασμό και με το – κατά κοινή ομολογία – καλομαγειρεμένο και άψογα σερβιρισμένο από εθελοντές μενού (Οξυώτικη προβατίνα στο φούρνο με πατάτες, που παρασκευάστηκε από τα αρτοποιεία –  catering Βακουφτσή Πέτρου, στη Μαγούλα Καρδίτσας), προκάλεσαν την πλήρη ικανοποίηση των παραβρισκόμενων, οι οποίοι αποχωρώντας δήλωναν πως «πέρασαν καλύτερα από κάθε άλλη φορά».

xoros_oksioton_1

Τους παραβρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κος Γιώργος Καραβίδας, που στο σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε όλους για την ανταπόκρισή τους στις προσπάθειες του Συλλόγου, τονίζοντας πως αυτοί οι ίδιοι είναι εκείνοι που στηρίζουν και κρατούν ζωντανό το Σύλλογο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο έργο και τη δράση του Συλλόγου, όπως αυτά εκδηλώνονται μέσα από τη λειτουργία των χορευτικών του τμημάτων, την πλούσια και ανά την Ελλάδα δραστηριότητα της ομάδας αντιφωνικού δημοτικού τραγουδιού, την παρουσία του Ιστορικού, Αρχαιολογικού και Λαογραφικού μουσείου Οξυάς, την επί μακρόν, πλέον, έκδοση της εφημερίδας και λειτουργία της ιστοσελίδας, τις πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και προστασία των μνημείων του χωριού, την οργάνωση στο χωριό εκδηλώσεων για την ανάδειξη των ηθών και εθίμων της Οξυάς, αλλά και πολλές ακόμα δραστηριότητες.

Παράλληλα επισημάνθηκε και ο καθοριστικός ρόλος του Συλλόγου σε σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το χωριό, εντός, πάντοτε, των ορίων του Καταστατικού του και των θεσμοθετημένων απ’ αυτό διαδικασιών αλλά και υπό την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των Οξυωτών, ρόλος, ωστόσο, που είχε ως αποτέλεσμα ο Σύλλογος να υφίσταται σήμερα και την αντίστοιχη «τιμωρία», αφού, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Συλλόγους του Δήμου, δεν ενισχύθηκε από το Δήμο για καμία από τις εκδηλώσεις του.

Την ορχήστρα, που ικανοποίησε απόλυτα τους παραβρισκόμενους, αποτελούσαν οι καλλιτέχνες του δημοτικού τραγουδιού Λίτσα Μπρέλλα και Γρηγόρης Παπαδήμας στο τραγούδι, ο Σωτήρης Γεραμπίνης στο αρμόνιο και ο Οξυώτης μουσικός Γιάννης Πάνος, πλαισιωμένοι από νέους αλλά και παλαιότερους μουσικούς του χωριού (κλαρίνο, βιολί, κιθάρα), που, όπως και πολλοί ακόμα Οξυώτες, προσέφεραν κι αυτοί εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

Πολλοί από τους παραβρισκόμενους επισκέφθηκαν και το εμπλουτισμένο με νέα αντικείμενα Αρχαιολογικό, Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Οξυάς, που ο διοργανωτής της εκδήλωσης Σύλλογος ίδρυσε και λειτουργεί στον ίδιο χώρο, επαινώντας το Σύλλογο για την άρτια οργανωμένη και αξιόλογη έκθεση αντικειμένων από την καθημερινή ζωή των Οξυωτών, που απλόχερα παραχώρησαν και εξακολουθούν να παραχωρούν στο Σύλλογο Οξυώτες από κάθε γωνιά του χωριού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης τους Δήμου Μουζακίου κα Παρασκευή Ντούρβα, ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Β. Γκαραβέλας, οι τοπικοί σύμβουλοι Σπύρος Σωτηρίου και Χρήστος Γκέκας, ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Οξυάς π. Κων/νος Τόλιας,  ο Αστυνομικός Διευθυντής Καρδίτσας κος Γεώργιος Κατέρης, εκπρόσωποι  του Συλλόγου Μορφοβουνιωτών Καρδίτσας, ο πρόεδρος του Συλλόγου απανταχού Οξυωτών ν. Καρδίτσας με έδρα την Αθήνα κος Κων/νος Μπλέτσας με μέλη του ΔΣ του ίδιου Συλλόγου, ενώ θερμά συγχαρητήρια απέστειλε και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου εν Θεσσαλία Οξυωτών «Η ΟΞΥΑ», με έδρα τη Ν. Αγχίαλο.

Το ΔΣ του Συλλόγου ευχαριστεί τους Οξυώτες κτηνοτρόφους Θεοφάνη Πάτα, Ηλία Λίτρα, Γεώργιο Πάτα, Κλεομένη Τσιλίγκο και Ηλία Κ. Πάτα, που πρόσφεραν το κρέας (ζωντανή προβατίνα) για το μενού της εκδήλωσης, αλλά και όλους τους Οξυώτες και φίλους της Οξυάς, που εργάστηκαν εθελοντικά για την εξυπηρέτηση και επιτυχία της.




Total
0
Shares
Previous Article

"Ομάδα Αυτοκτονίας" στον Θερινό Κινηματογράφο Καρδίτσας

Next Article

Συνάντηση Γεροβασίλη - Αγοραστού

Related Posts