Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μαζική αντίθεση στον σχεδιασμό για τον τριτοβάθμιο φορέα εκπαίδευσης

 

Διεκδίκηση και απαίτηση για ίδρυση πρόσθετων τμημάτων σε έναν διαρκώς αναπτυσσόμενο νομό

Με συλλαλητήριο, ως πρώτη απάντηση στους σχεδιασμούς για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σύσσωμος o νομός Τρικάλων διατρανώνει την αντίθεσή του. Αντίθεση σε όσα σχεδιάστηκαν και προτάθηκαν από επιτροπή, η οποία δεν έλαβε υπ’ όψιν της, τις προτάσεις του νομού Τρικάλων. Κάτι που επισημάνθηκε πολλάκις στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 12 Ιουλίου 2018 στην κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου των Τρικάλων, παρά τη ζέστη. Με παρόντες τους δύο Μητροπολίτες (Τρίκκης & Σταγών και Σταγών & Μετεώρων), 40 φορείς, το σύνολο των αρχών, πλήθος κόσμου, η τρικαλινή κοινωνία απαίτησε, όσα κωδικοποίησε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου στην ομιλία του:

– Αναστολή της – ιδιαίτερα σύντομης – διαδικασίας διαβούλευσης
– Εναρξη κοινού διαλόγου με φορείς όλων των Θεσσαλικών πόλεων
– Στήριξη του ΤΕΦΑΑ, όπως ακριβώς προτείνεται στην υπό διαβούλευση πρόταση αλλά και επιπλέον ενίσχυσή του με ένα Διεθνές τμήμα
– Μετεξέλιξη του υφιστάμενου τμήματος ΤΕΙ (Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ) σε Τμήμα σχετικό με την Βιοοικονομία και το Περιβάλλον
– Έμφαση σε τμήματα που συσχετίζονται με την αγροδιατροφή και τη γαλακτοκομία, τον τουρισμό, τομείς, στους οποίους η περιοχή μας αναπτύσσεται ραγδαία
– Τμήμα πληροφορικής (καθώς υφίστανται δύο στη Λαμία και κανένα στα Τρίκαλα)

Ο κ. Παπαστεργίου επέμεινε στο ότι «η διχόνοια ΔΕΝ ταιριάζει στη Θεσσαλία της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε». Διότι «Τα πανεπιστήμια είναι πολιτισμός και φορείς ανάπτυξης», οπότε «Δεν πρέπει να χαθεί και αυτή η ευκαιρία, ούτε για τη Θεσσαλία, ούτε για τα Τρίκαλα.

Καυτηρίασε όμως το ότι δεν είναι «δίκαιη ανάπτυξη» η ύπαρξη

– 14 τμημάτων στο Βόλο

– 9 στη Λάρισα

– 4 στην Καρδίτσα

– 5 στη Λαμία

– και μόλις 2 στα Τρίκαλα

Και διευκρίνισε: «ΔΕΝ είμαι οπαδός της προσέγγισης “κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο”. Αν για κάποιους σοβαρούς και τεκμηριωμένους εκπαιδευτικούς λόγους αυτά θα έπρεπε να πάνε σε μία πόλη, θα συμφωνούσα, αρκεί να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη στις υπόλοιπες. Όταν όμως η λογική του Υπουργείου, χρόνια τώρα, δεν είναι αυτή κατανέμοντας σχολές σε όλη τη Θεσσαλία, αυτή η κατανομή θα πρέπει να είναι δίκαιη».

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων επίσης ανέφερε ως εντελώς δυσάρεστο γεγονός, την απουσία διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, «να αγνοηθούν πλήρως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και να προταθούν τμήματα που ελάχιστα ακουμπούν στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, της αγοράς, της χώρας».

Και ήταν σαφέστερος: «Φαίνεται ως σαν το σχέδιο της νέας αρχιτεκτονικής να αποτέλεσε “συρραφή ενδοπανεπιστημιακών ευσεβών πόθων” και συμφωνιών κάτω από το τραπέζι, οι οποίες μάλιστα κατά τα φαινόμενα δεν τηρήθηκαν». Ανέφερε, δε, ως παράδειγμα, το ότι να υπήρξαν αντεγκλήσεις στις συγκλήτους των δύο ιδρυμάτων, με χαρακτηρισμούς όπως «προσβλητικό και αντισυνταγματικό!».

Υπενθύμισε, τέλος, την προ 27 ετών κινητοποίηση για την προσπάθεια – τότε – να ιδρυθεί πανεπιστημιακή σχολή στα Τρίκαλα. Πλέον, με την κινητοποίηση «για δεύτερη φορά τα τελευταία 27 χρόνια, είμαστε αναγκασμένοι να βγούμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Ίσες ευκαιρίες στην παιδεία, Ίσες ευκαιρίες στην ανάπτυξη».

Στην εκδήλωση μίλησαν οι δύο Μητροπολίτες (Τρίκκης & Σταγών και Σταγών και Μετεώρων), ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης, εκπρόσωποι των άλλων τριών Δήμων και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τρικάλων, Βασίλςη Γιαγιάκος. Μετείχαν πάνω από 40 σωματεία, ο π. Υπουργός Νίκος Λέγκας, οι π. βουλευτές Η. Βλαχογιάννης και Μ. Ταμήλος, οι τρικαλινοί περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας, νυν και πρώην αντιδήμαρχοι του Δήμου Τρικκαίων, ο π. Δήμαρχος Τρικκαίων Γ. Σπαθής, ο πρ. πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου κ. Περικλής Βασιλός (συνδετικός κρίκος με την επιτροπή διεικίκησης του 1991), πολιτευτές κομμάτων, υπάλληλοι, πολίτες των Τρικάλων.

Οι δημοτικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες της Π.Ε. Τρικάλων παρέμειναν κλειστές επί δίωρο, συμβολικά έκλεισαν καταστήματα, ενώ το Αστικό ΚΤΕΛ, μετέχοντας στην κινητοποίηση, διευκόλυνε τη μετάβαση και την αποχώρηση από τα Τρίκαλα με δωρεάν δρομολόγια.




Total
0
Shares
Previous Article

Λαοθάλασσα στα Τρίκαλα στο Συλλαλητήριο για το Μακεδονικό

Next Article

Έργα ενός εκατ. ευρώ ξεκινούν προσεχώς για την Π.Ε. Καρδίτσας