Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μαρία Καραγιάννη: Η επιτακτική ανάγκη συμμετοχής

Maria Karagianni isotita filwn nea dimikratia

Μαρία Καραγιάννη: Η επιτακτική ανάγκη συμμετοχής

 Μετά απο τις τόσες καταστροφές και πρωτόγνωρες συνθήκες που βίωσε σχεδόν όλο το σύνολο της Θεσσαλίας, η ίσως πιο μικρή και αλλόκοτη προεκλογική περίοδος της τελευταίας δεκαετίας φτάνει στο τέλος της στην κάλπη της Κυριακής.

Ο Daniel και ο Elias πέρα απο τον αντίκτυπο τους στην καθημερινότητα των Θεσσαλών άφησαν και μια βαθιά απογοήτευση του κόσμου της Θεσσαλίας προς μια απροσδιόριστη αρχή στο κράτος; στον Δήμο; στην Περιφέρεια; στον κακό μας τον καιρό; σε κάποια ανώτερη δύναμη; σε εμάς τους ίδιους και στην ευθύνη μας απέναντι στην κλιματική κρίση;

Ο θυμός και η απογοήτευση των πολιτών ωστόσο, όπως έχουμε ξαναδει στην πολύ πρόσφατη ελληνική ιστορία (βλέπε 2015),  μπορεί να συντελέσει στο να συμβούν ολέθρια για τη χώρα λάθη όταν ειδικά αυτά τα συναισθήματα εκφράζονται σε εκλογική διαδικασία.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές μπορεί να μην εκλέγουν Πρωθυπουργούς και Κυβερνήσεις όμως εκλέγουν τους ανθρώπους που θα ρυθμίσουν την καθημερινότητα μας είτε αρνητικά , είτε θετικά.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς η αυτοδιοίκηση απο μόνη της ως θεσμός είναι πολύ πιο κοντά στον πολίτη απο τις κυβερνητικές διαδικασίες.

Την Κυριακή ιδιαίτερα για την πληγείσα Θεσσαλία η ψήφος δεν θα πρέπει να είναι ψήφος-χαβαλέ και σίγουρα με την αποχή δεν μπορούμε να εκφράσουμε ούτε δυσαρέσκεια , ούτε απογοήτευση.

Η Θεσσαλία πρέπει και θα οικοδομηθεί ξανά.

Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εφικτό χωρίς άξιους και αποτελεσματικούς εκπροσώπους στο τιμόνι των Δήμων και φυσικά της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η αποχή απο τις δημοκρατικές διαδικασίες δεν τιμωρεί κανέναν. Εκφράζει μόνο ένα πράγμα. Ελλειμμα της Δημοκρατίας μας.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα πολύ συχνά απολαμβάνουμε την άνεση της γνώμης -ιδιαίτερα στο Διαδίκτυο- χωρίς τη στεναχώρια της σκέψης και η ψήφος στις αυτοδιοικητικές εκλογές απαιτεί βαθιά σκέψη. Απαιτεί ανάλυση προγραμμάτων συνδυασμών, καλή ανάγνωση των βιογραφικών των υποψηφίων Περιφερειαρχών ή Δημάρχων αλλά και συμβούλων (περιφερειακών και δημοτικών) καθώς και ανάλυση των προεκλογικών τους δηλώσεων και προθέσεων τους. Απαιτεί σύγκριση και ζύγισμα του έργου των ήδη εκλεγμένων αρχών αλλά και καθαρή ματιά για την ανανέωση εμπιστοσύνης ή την προτίμηση νέων ανθρώπων. Ανάμεσα στις τόσες υποψηφιότητες σίγουρα θα υπάρχουν και οι υποψηφιότητες “πυροτεχνήματα” ανθρώπων που δεν θέλουν να προσφέρουν πραγματικά αλλά βλέπουν την αυτοδιοίκηση είτε ως επάγγελμα είτε ως προσωπική επιβεβαίωση στην αυταρέσκεια τους. Ανθρώπων που προσπαθούν ευκαιριακά να χτίσουν πολιτικές καριέρες πάνω στη συμφορά, στην τραγωδία, στις δυσκολίες και στη λάσπη.

Έχοντας όμως την πρότερη εμπειρία ως Έλληνες της περιόδου 2015-2019 θα πρέπει να μην υποπέσουμε στα ίδια σφάλματα ψηφίζοντας αυτούς που πολιτεύονται μειώνοντας τους αντιπάλους τους και όχι με το να παρουσιάζουν το δικό τους όραμα για τον εκάστοτε Δήμο ή Περιφερειακή Ενότητα.

Σίγουρα η ψήφος αυτή την Κυριακή δεν είναι εύκολη υπόθεση, όμως είναι υποχρέωση όλων μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και στη Δημοκρατία να συμμετάσχουμε.

Να μην αφήσουμε τους άλλους να αποφασίσουν για εμάς και το μετανιώσουμε όταν οι δυσκολίες χτυπήσουν την δική μας πόρτα. Τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης φέρνουν την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού στο επίκεντρο των εξελίξεων αλλά και της συνέχισης της ομαλότητας της καθημερινότητας.

Αυτή την Κυριακή στις 8 Οκτωβρίου 2023 οφείλουμε λοιπόν να προσέλθουμε στην κάλπη με μοναδικό γνώμονα το καλό του τόπου που ζούμε , εργαζόμαστε, εξελισσόμαστε και δημιουργούμε.

Μαρία Καραγιάννη

Συντονίστρια Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Νέας Δημοκρατίας
Total
0
Shares
Previous Article
Ελεγκτικό Συνέδριο: Τελικά υπάρχουν σοβαρά θεσμικά αντίβαρα!!! - Όταν η ΤΑ μεταλλάσσεται σε ...κομματικό βραχίονα και σε διοίκηση εκ των άνω: η Αποκέντρωση τετέλεσται! - Δημήτρης Παπακώστας

Δημήτρης Παπακώστας: Μεγάλη συμμετοχή αναμένεται στις κάλπες στα ορεινά χωριά Αργιθέας

Next Article
Εξιχνιάστηκαν επτά περιπτώσεις κλοπής που διαπράχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων - Τρεις συλλήψεις σε Λάρισα και Ελασσόνα - Ένα θανατηφόρο τροχαίο - Σύλληψη ημεδαπού στους Σοφάδες για απόπειρα ληστείας και κλοπή οχήματος - Σύλληψη ημεδαπού για διατάραξη κοινής ησυχίας στη Λάρισα - Λάρισα: Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί ραδιοσταθμών - Συνελήφθη αλλοδαπός άνδρας σε περιοχή του Δήμου Τεμπών για μεταφορά μη νόμιμων αλλοδαπών - Εξιχνιάστηκαν πέντε ακόμη κλοπές από οικίες που διαπράχθηκαν σε περιοχές του Δήμου Μετεώρων - Βόλος: Συνελήφθησαν ένας άνδρας και μία γυναίκα για κλοπή σε εγκαταστάσεις εταιρίας - Συνελήφθησαν τρία άτομα στα Τρίκαλα για κλοπή ποδηλάτων - Ανακοίνωση της ΓΕ. Π. Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας για τη χθεσινή συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο Βόλο

Συνελήφθη ανήλικος ημεδαπός στα Τρίκαλα για διακεκριμένη κλοπή

Related Posts

diavrwseis anaxwmata Telios
Διαβάστε περισσότερα

Αυτοψία του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνου Τέλιου σε έργα αποκατάστασης αναχωμάτων από διαβρώσεις

Αυτοψία του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνου Τέλιου σε έργα αποκατάστασης αναχωμάτων από διαβρώσεις Αυτοψία σε έργα αποκατάστασης…