Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Μανώλης Στεργιόπουλος: Η μόνη κολώνα που δεν λυγίζει ποτέ είναι ο πολιτισμός 

Μανώλης Στεργιόπουλος

Η μόνη κολώνα που δεν λυγίζει ποτέ είναι ο πολιτισμός 

Του Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας Μανώλη Στεργιόπουλου

Η τετραετής θητεία που μόλις ολοκληρώθηκε και το έργο μας έγιναν εν μέσω εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών και αυτό έκανε τις ευθύνες μας ακόμη πιο σημαντικές.

Μανώλης ΣτεργιόπουλοςΑπό τη μία η πανδημία, που μας ταλανίζει εδώ και σχεδόν δυο χρόνια, και από την άλλη ο καταστροφικός Ιανός που χτύπησε την περιοχή μας τον Σεπτέμβριο του 2020, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστα ούτε τη δική μας δράση και λειτουργία.

Όλες αυτές οι καταστάσεις βάρυναν ακόμα περισσότερο τις πλάτες μας και δεν σταματήσαμε να αγωνιζόμαστε για το καλύτερο. Για την προάσπιση της υγείας, που είναι το υπέρτατο κοινωνικό αγαθό, διεκδικώντας την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και του Νοσοκομείου Καρδίτσας, για την ενίσχυση των Πολιτιστικών Συλλόγων.

Επειδή, εν  μέσω  συνθηκών πανδημίας, κατά την προσεχή Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί η Τακτική Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, δεν θα είναι εύκολο να ενημερωθούν όλοι οι Σύλλογοι-μέλη, αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί τους με αυτόν τον τρόπο παρουσιάζοντας συνοπτικά τη δράση μας.

2018

Από 9 έως 18 Μαρτίου οργανώσαμε το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου και από 20 έως 26 Ιουνίου την 51η Διεθνή Γιορτή Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που ήταν αφιερωμένη στην προσφυγιά και τη μετανάστευση.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Θεάτρου αναλάβαμε μια νέα πρωτοβουλία: Προβάλαμε μέσω μηνύματος στη σελίδα μας στο facebook την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Στις 19 Οκτωβρίου οργανώσαμε την 5η Γιορτή Δημοτικού Τραγουδιού με τιμητικό αφιέρωμα στον οργανοπαίχτη Τάσο Κουτσιώλη.

Παράλληλα, σχεδιάσαμε το 1ο Αντάμωμα Αναβίωσης Ηθών και Εθίμων με το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και τους Συλλόγους της περιοχής το οποίο, όμως, λόγω της τραγικής απώλειας του πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου, που κατάγονταν από το Μορφοβούνι, αναβλήθηκε.

2019

Το 35ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου πραγματοποιήθηκε από 14 έως 23 Μαρτίου και η 52η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού Καραϊσκάκεια, που ήταν αφιερωμένη στα θρησκευτικά δρώμενα και τελετουργίες, από 24 έως 30 Ιουνίου.

Η 6η Γιορτή Δημοτικού Τραγουδιού έγινε στις 11 Οκτωβρίου με τιμητικό αφιέρωμα στο μουσικό Βασίλη Νταράλα.

Στις 13 Απριλίου παρουσιάστηκε, σε ειδική εκδήλωση, το Λεύκωμα «50 χρόνια Καραϊσκάκεια (1967-2017)», μια έκδοση της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Παράλληλα, δρομολογήθηκε και η έκδοση του Λευκώματος για τα 35 χρόνια Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου.

Επιπλέον, ενταχθήκαμε στο Πρόγραμμα ΄΄Leader΄΄  που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Καρδίτσας και πιο συγκεκριμένα στην Πράξη ΄΄Παράλληλες Εκδηλώσεις Καραϊσκακείων΄΄ της Δράσης 19.2.4. του Υπομέτρου 19.2. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, συνολικού ποσού 12.240,17 ευρώ (κατηγορία δαπάνης ΄΄Οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων΄΄).

2020

Το 2020, λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε μόνον η τελετή έναρξης του 36ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στις 27 Φεβρουαρίου.

Ομοίως, ακυρώθηκε και η 53η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που ήταν προγραμματισμένη για το διάστημα από 22 έως 28 Ιουνίου.

Προκειμένου να βοηθήσουμε και, κυρίως, να προστατεύουμε τους Συλλόγους μας κάναμε συνεχείς παρεμβάσεις για την ενίσχυσή τους, όπως τα αιτήματα που καταθέσαμε στα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Πολιτισμού ζητώντας την ένταξη των πληγέντων Πολιτιστικών Συλλόγων στο νομοσχέδιο για τα «Μέτρα προστασίας και τις αποζημιώσεις από τη θεομηνία της 18ης Σεπτεμβρίου».

Καταθέσαμε αίτημα απαλλαγής των πληγέντων Πολιτιστικών Συλλόγων από τα δημοτικά τέλη προς όλους τους Δήμους του Νομού.

2021

Λόγω της πανδημίας δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί το 37ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, όπως δεν έγιναν και τα Καραϊσκάκεια.

Διοργανώσαμε, όμως, μαζί και με άλλους φορείς, μια ξεχωριστή μουσική παράσταση-αφιέρωμα στον Γεώργιο Καραϊσκάκη και στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, στις 28 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία της πόλης, με τη συμμετοχή του καλλιτέχνη Πασχάλη Τόνιου ο οποίος παρουσίασε το μουσικοποιητικό-αφηγηματικό του έργο «Ωδή στους ήρωες του 1821».

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση διοργανώσαμε με τον Δήμο Μουζακίου, από 29 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου, Συνέδριο με θέμα «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η εποχή του» σε συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Πολιτισμού,  την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Πολιτισμού και  όλο αυτό το σημαντικό υλικό θα αξιοποιηθεί μέσα από την έκδοση των Πρακτικών που θα αναλάβει η Βουλή των Ελλήνων.

Οι παρεμβάσεις μας στα Υπουργεία υπήρξαν συνεχείς. Ενδεικτικά, σας αναφέρω τη συνάντησή που είχα στην Αθήνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα ο οποίος, μεταξύ άλλων, μας ενημέρωσε για την παράταση της θητείας των Διοικητικών Συμβουλίων των αστικών συνεταιρισμών και Συλλόγων μέχρι τις 31/3/2021.

Επιπλέον, συναντήθηκα με το νέο Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο σε θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη στον οποίο είχα τη δυνατότητα να θέσω το καίριο ζήτημα της απαλλαγής ενοικίων για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους που πλήττονται εν μέσω πανδημίας.

Παράλληλα, ο κ. Γιατρομανωλάκης με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση επιβράβευσε την προσπάθειά μας για τη δημιουργία Μητρώου Συλλόγων μέσα από το οποίο οι πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι θα μπορούν να οργανωθούν και να υλοποιήσουν δράσεις πιο αποτελεσματικά.  Ο Υφυπουργός εξήρε την προσπάθειά μας αυτή η οποία ήταν και ο βασικός λόγος που το Υπουργείο μπόρεσε και βοήθησε τους Συλλόγους στηρίζοντας τους ουσιαστικά.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί πως υπήρξαμε συνδιοργανωτές σε πολλές εκδηλώσεις, στηρίξαμε ενεργά την Αμφικτιονία Θεσσαλών Καραγκούνηδων και ήμασταν συνεχώς δίπλα στους Συλλόγους-μέλη μας.




Total
0
Shares
Previous Article
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΙΟ Α.Σ.Καρδίτσας

Τον Χ.Τρικούπη αντιμετωπίζει εκτός έδρας την Κυριακή (3μ.μ. ΕΡΤ) ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΙΟ Α.Σ.Καρδίτσας

Next Article
Δημήτρης Παπακώστας

Τα νέα Λιμναία οικοσυστήματα αναβάθμισαν τα ορεινά χωριά Πλαστήρα - Σμοκόβου - Αλιάκμονα - Κρεμαστών και περιοχής Στράτου - Καστρακίου!

Related Posts