Μάγεψε το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας

Share

Μάγεψε το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας

Με αποθέωση της φωνητικής μουσικής ολοκληρώθηκε η 16η Διεθνής Συνάνστηση Σχολικών Χορωδιών

      Ολοκληρώθηκε  φανταστικά  και  με ένα υπερθέαμα το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Mouzaki Palace Hotel η Α΄ Φάση της 16ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας του 42ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας.

     Ο κορυφαίος θεσμός συμπληρώνει 42 χρόνια ζωής και προσφοράς στην Αισθητική Αγωγή της Πατρίδας μας συνεχίζοντας διαμέσου της Τέχνης με συνέπεια τον αγώνα για την Πολιτιστική και Πνευματική αναβάθμιση του Τόπου.

     Αποθέωση με 2 καταπληκτικές ορχήστρες από την Κατάνια της Ιταλίας και την Θεσσαλονίκη και 3  εξαιρετικές χορωδίες το περασμένο Σάββατο της Ποιοτικής Μουσικής στο Μουζάκι με το κλείσιμο της αυλαίας της Α΄ Φάσης της κορυφαίας εκδήλωσης. Η καρδιά της Χορωδιακής Μουσικής χτύπησε στο Νομό Καρδίτσας για εννέα (9) ημέρες με ένα πολύχρωμο και σπάνιο παζλ ηχοχρωμάτων.

     Η Καρδίτσα και το Μουζάκι ήταν στο επίκεντρο της χορωδιακής ζωής της χώρας με καταπληκτικές Χορωδίες από διάφορα μέρη της Ελλάδας.  Κέντρα μιας πλούσιας πνευματικής και καλλιτεχνικής ζύμωσης, προσφέροντας στους πολίτες συναυλίες πολύ υψηλού επιπέδου.

     Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκαν τόσο στο KIERION, όσο και στο MOUZAKI PALACE για να ακούσουν καταπληκτικές χορωδίες απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας. Ήταν μια μουσική μυσταγωγία κι ένα μουσικό ταξίδι απείρου κάλλους. Επιμορφωτικό, παιδαγωγικό με επίκεντρο το τελειότερο όργανο, τη φωνή του ανθρώπου.

    Για σαράντα δύο (42) χρόνια το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας παραμένει μια σταθερά για τον κόσμο της χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα και Διεθνώς.

    Πάνω από 150 χορωδίες, σολίστ, μαέστροι, συνθέτες δίνουν το παρόν στην Καρδίτσα, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας αναδεικνύοντας την Καρδίτσα ως ένα Διεθνές Κέντρο Χορωδιακής Πράξης και το Φεστιβάλ Καρδίτσας ως ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

   Την Δευτέρα 1 Απριλίου, με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας και την ουσιαστική συμβολή της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων τιμήθηκε ο Χοράρχης και Λαμπαδάριος του Αριστερού Βυζαντινού Χορού του Καθεδρικού Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αθηνών κ. Αλέξιος Κατσαρός, για την προσφορά του στην ανάδειξη του σημαντικού ρόλου του βυζαντινού Χορού στην Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Μουσική και Λειτουργία και στην προβολή της Χορωδιακής Έκφανσης στο Βυζαντινό Τυπικό της Εκκλησίας μας.  Στην πρωτοβουλία του Νίκου Ευθυμιάδη ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος ανταποκρίθηκε και έτσι το φιλόμουσο κοινό της Καρδίτσας είχε την χαρά να απολαύσει τον Αριστερό Χορό του Καθεδρικού Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αθηνών σε ένα πρόγραμμα υψηλών προδιαγραφών ανάλογων των ημερών που διανύουμε.

   Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, αξίζει να σημειωθεί, ότι αποτελεί μια σημαντική τομή για την Αισθητική Αγωγή και τον πολιτισμό της Ελλάδος, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικότερα της Καρδίτσας.

   Υπήρξε φέτος μία σημαντική και μεγάλη συμμετοχή ποιοτικών και αξιόλογων χορωδιών από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και την  και συγκεκριμένα την Κατάνια της Σικελίας (Βέροια, Θεσσαλονίκη, Ιερισσσό, Κέρκυρα, Πειραιά, Καλλιθέα, Λυγούρι, Ελλασσόνα, Αγρίνιο, Μουζάκι, Σοφάδες, Αχαϊα, Μέγαρα Μεσσήνη Καλαμάτας, Αγρίνιο, Πολύκαστρο, Χαλάνδρι, Χαλκιδική κ.α).

    Καταπληκτικές σχολικές χορωδίες  έδωσαν το δικό τους  μουσικό χρώμα στην 16η Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 42ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας.

    Όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία  χρόνια σε συνεργασία με το Δήμο Μουζακίου υλοποιούνται οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Μουζάκι Παλλάς, έχοντας ως στόχο την αποκέντρωση των εκδηλώσεων και την επαφή ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων  με την ποιοτική μουσική και το χορωδιακό τραγούδι.

    Tο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αποτελεί την αιχμή του δόρατος του Πολιτιστικού και Καλλιτεχνικού Κινήματος του Νομού Καρδίτσας συνεισφέροντας τα μέγιστα στην προβολή του πανελλαδικά και Διεθνώς και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αφού έχει καθιερώσει και αναδείξει τα σημαντικότερα τουριστικά μέρη του Νομού, διαμέσου των συναυλιών του (Λίμνη Πλαστήρα, Θέατρο Λαμπερού-Θέατρο  Πεζούλας, Μονή Κορώνας, Μονή  Φανερωμένης Καλλιφωνίου, Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου, Σπηλιά του Καραισκάκη, Αρχαίο Ναό του Απόλλωνα  στην Μητρόπολη κ.α.).

   Η καρδιά της χορωδιακής Ελλάδας χτύπησε από την Παρασκευή 28 Μαρτίου έως το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 στην Καρδίτσα και στο Μουζάκι.

   Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας συνεχίζει μακριά από λαϊκισμούς, εμπορικά κυκλώματα και κινήσεις εντυπωσιασμού, να αποτελεί μια σημαντική τομή για την Αισθητική Αγωγή και τον πολιτισμό της Ελλάδος, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικότερα του Νομού Καρδίτσας.

   Ο Πολιτισμός, η Τέχνη, η Μουσική, το Xορωδιακό Τραγούδι ήταν πάντα ένας τρόπος διεξόδου για τους Έλληνες τόσο για τις τραγικές προσωπικές τους στιγμές όσο και γενικότερα, σε πολλές εκφάνσεις της κοινωνικής τους ζωής και ιστορίας. Από την αρχαία Ελλάδα  και την αρχαία χορωδιακή λυρική  έως  σήμερα το  χορωδιακό τραγούδι εκφράζει  τον Άνθρωπο και την Ψυχή  του μοναδικά.

Μάγεψε η 16η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 42ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα χιλίων θέσεων με πολλούς όρθιους στο Mouzaki Palace Hotel η Χορωδιακή Τέχνη και η Θεία Μουσική γνώρισαν την αποθέωση.

42 χρόνια ο Νόμος Καρδίτσας είναι ένα τεράστιο κέντρο της Παγκόσμιας Χορωδιακής Τέχνης με Χορωδίες από κάθε γωνιά της Γης.

 Το παρόν έδωσαν  ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  κ.κ.Τιμόθεος, ο Aντιπεριφερειάρχης κ. Κώστα Τέλιος, ο  Δήμαρχος Σοφάδων κ. Δημοσθένης  Κατσής ,ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Μπαρμπούτης, ο  Αντιδήμαρχος Μουζακίου κ.Χρήστος Κουτρομάνος και πολλοί εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων κ.α.

 Κλείνοντας ο Νίκος Ευθυμιάδης αναφέρθηκε στο σημαντικό φετινό  αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη Μπετόβεν και στην Ωδή της Χαρας , στο οποίο συμμετείχαν  εντυπωσιακά όλες οι Χορωδίες  και το πόσο σημαντικό για τα παιδιά να τραγουδούν τον κορυφαίο κλασσικό συνθέτη.

Επίσης, αναφέρθηκε στην τεράστια οικονομική συμβολή όλων των χορωδιών και των συνοδών τους στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας πέραν της πνευματικής και καλλιτεχνικής και έδωσε ραντεβού από 16 έως 26 Μαϊου 2024 στο 42ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδιτσας .

Την  16η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών παρουσίασαν εξαιρετικά οι εκπαιδευτικοί Γεωργία Καλογήρου, Βασιλική Παναγιωτίδου και Νότα Σκορτανιώτη.

Το 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας ευχαριστεί για την ευγενική τους χορηγία τους: HOTEL KIERION, MOUZAKI PALACE, ACS, HOTEL ΑΡΝΗ, HOTEL ΑΥΡΑ, ΙΤΑΛΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ LA FIAMMA, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΦΑΓΟΤΟΠΙ ΣΤΑ ΚΑΛΥΒΙΑ ΠΕΖΟΥΛΑΣ, HOTEL ΝΑΪΑΔΕΣ.

Δείτε επίσης