Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Mε απόλυτη επιτυχία οργανώθηκαν και διεξήχθησαν τα 17α ΤΣΙΑΒΑΛΙΑΡΕΙΑ

Στην Τοπική Κοινότητα Πιαλείας του Δήμου Πύλης.

Μετά τον εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου με τον Εφημέριο Φώτιο Κωτούλα, με την παρουσία του Μητροπολίτη Τρίκκης & Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου,όλοι μετέβησαν στο Μνημείο του Βασίλη Τσιαβαλιάρη.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ξεκίνησε η κατάθεση στεφάνων.

Ήταν όλοι παρόντες.

Ο Δήμαρχος Πύλης, Κωνσταντίνος Μαράβας, ο επίσημος ομιλητής της εκδήλωσης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας – πρώην Υπουργός και Βουλευτής εν ενεργεία,ο εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Μπάρδας Κωνσταντίνος, ο Διοικητής της Σ.Μ.Υ. Τρικάλων Ταξίαρχος κ. Τσιπίδης, o  Βουλευτής Τρικάλων κ. Σκρέκας Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πιαλείας κ. Νικόλαος Λεμονάς, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Πύλης κ. Παπαδογιάννης, ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πύλης -κ. Τάτσινας – Πυραγός,

Μέλη της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Τρικάλων, μέλη του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Τρικάλων, ο  Αντισμήναρχος εν αποστρατεία κ. Δημήτριος Ζιώγας από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, ο  γυιός του Αείμνηστου Βασίλη Τσιαβαλιάρη κ. Γεώργιος Τσιαβαλιάρης, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Αναπήρων & Θυμάτων Πολέμου κ. Ανθούλα Ζορμπά, η Πρόεδρος  του  Συλλόγου Γυναικών Παλαιομοναστήρου κ. Καρακίτσιου – Παλλαντζά Δήμητρα, μέλη του  Συλλόγου Πιαλείας με την επωνυμία ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΙΑΛΕΙΑΣ,  ο Αθλητικός Όμιλος Πιαλείας «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», ο Σύλλογος Πεζοπορίας και Ορειβασίας «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» Πιαλείας, τα παιδιά και ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Πιαλείας ο κ. Βακουφτσής και πλήθος κόσμου.

Από την Αθήνα ήλθαν, όπως κάθε φορά,  ο κ. Θεμιστοκλής Καρπάθιος – Δ/ντής της  Β΄  Παιδιατρικής Κλινικής  του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρωτοπόρο και ψυχή του Θεσμού και ο Ανδρέας Φρεντζάγιας – καθηγητής επίσης.

Την όλη εκδήλωση διατράνωσαν με την παρουσία τους ο Σύλλογος Αναβίωσης του Ελληνικού Στρατού 1940 -1941, ως άγημα αποδόσεως τιμών, εκτελώντας τα σχετικά παραγγέλματα, βάσει του ισχύοντος το 1940 στον Ε.Σ. κανονισμού, κατά τα Γαλλικά πρότυπα. Μπόρεσαν έτσι οι παραβρισκόμενοι να δούν από κοντά, «ζωντανά», στρατιώτες και υλικά του 1940.

Ο Δήμαρχος Πύλης Κωνσταντίνος Μαράβας άνοιξε την εκδήλωση λέγοντας: «…………..Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας

Αγαπητέ Πρόεδρε της Τοπικής Κοινότητας Πιαλείας

Εκλεκτοί καλεσμένοι

Κυρίες και κύριοι

Είμαι πολύ χαρούμενος που είστε όλοι εδώ σήμερα.

Πέρασαν 77 χρόνια από εκείνο το πρωινό της 28ης Οκτώβρη 1940 που η μικρή Ελλάδα όρθωσε το ανάστημα της στην πανίσχυρη αυτοκρατορία του Άξονα, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Της αυτοκρατορίας που ήθελε να κάνει την Μεσόγειο Θάλασσα  «Ρωμαϊκή Λίμνη».

Ήταν η «νέα τάξη» πραγμάτων τότε.

Γιατί και σήμερα έχουμε «νέα τάξη» πραγμάτων.

Ήταν η καινούργια Ευρώπη, με τα όπλα και την βία ενωμένη τότε, είναι ο αόρατος εχθρός των μνημονίων σήμερα.

Τότε η Γαλλία  κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος μέσα σε μερικές μέρες,

η Αγγλία βομβαρδιζότανε καθημερινά,

η Σοβιετική Ρωσία με τις αχανείς εκτάσεις της οργώνονταν από τα Γερμανικά πάντσερ.

Τότε ο Τσώρτσιλ, σε κάποια φάση του πολέμου, είπε:

«Δύο μόνο έθνη σήκωναν στους ώμους τους το βάρος της αντίστασης στην Ευρώπη:

Η Μεγάλη Βρετανία και η Μικρή Ελλάδα».

Η «μικρή» Ελλάδα με τους «μεγάλους» της ήρωες.

Ο πρώτος μεγάλος ήρωας ήταν ο συμπατριώτης μας, Βασίλης Τσιαβαλιάρης, που έπεσε για την Πατρίδα στον πόλεμο του 1940.

Έδωσε πρώτος την ζωή του, δίνοντας το παράδειγμα της αυτοθυσίας για να γραφούν στα βουνά της Πίνδου σελίδες δόξας.

Για να τιμήσουμε, σε ένα προσκλητήριο πεσόντων, και όλους αυτούς που όρισαν στην ζωή τους «να φυλάγουν Θερμοπύλες».

Κυρίες και κύριοι,

Είμαι περήφανος που έχουμε κοντά μας σήμερα, σαν κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης, τον Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, πρώην Υπουργό και Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Το κυριότερο όμως χαρακτηριστικό του είναι η δημοσιογραφία.

Επί πολλά χρόνια συγκέντρωσε ανέκδοτο υλικό, δημιούργησε μόνιμη και διαρκή έκθεση με τίτλο «Έτσι πολεμήσαμε 1940-1941». Συνέγραψε το δίτομο έργο με τίτλο «ΕΠΟΣ 1940 Ο ΠΟΛΕΜΟΣ, ΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ».

Καλώς ήλθατε κύριε Γκιουλέκα.

Επίσης να καλωσορίσω τον Σύλλογο Αναβίωσης Ελληνικού Στρατού 1940 – 1941, τον Πρόεδρο κ. Μάρκου και όλα τα μέλη του. Μας μεταφέρουν νοερά στις μέρες εκείνες.

Φίλες και φίλοι, να θυμηθούμε όλοι μαζί, εδώ, τον αείμνηστο Βασίλη Κάρλο,  παιδίατρο, γλύπτη και ζωγράφο,  που φιλοτέχνησε τον ανδριάντα του Βασίλη Τσιαβαλιάρη.

Θυμάμαι με συγκίνηση τον Βασίλη γιατί τότε ήμουν Δήμαρχος του Καποδιστριακού Δήμου Πιαλείων και μαζί κάναμε ότι βλέπουμε μπροστά μας.

Να χαιρετίσω την παρουσία του κ. Θεμιστοκλή Καρπάθιου Καθηγητή  του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρωτοπόρο και ψυχή του Θεσμού,

τον Σύλλογο Γυναικών Πιαλείας,

τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Πιαλείων,

τον Διευθυντή του  Δημοτικού Σχολείου Πιαλείας,

τα παιδιά του Βασίλη Τσιαβαλιάρη, Γεώργιο και Νικόλαο Τσιαβαλιάρη και τις οικογένειές τους

και όλους όσους βοήθησαν στο να υπάρχει αυτή η εκδήλωση και να συνεχίζεται.

Κυρίες και κύριοι

Στις μεγάλες κρίσεις που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα τον 20ο αιώνα, η Ελλάδα υπερασπίστηκε πάντοτε το Δίκιο.

Έτσι επιβιώσαμε, έτσι επιβιώνουμε και έτσι θα επιβιώσουμε.

Είμαι σίγουρος ότι για μία ακόμη φορά θα βγούμε νικητές.

Δηλώνω Πιαλειώτης και σήμερα και αύριο και πάντα.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο κ. Γκιουλέκας συγκίνησε όλο τον κόσμο με την ομιλία του η οποία έβγαινε από ψυχής λέγοντας: «…..Σήμερα μου εδόθη η ευκαιρία να επισκεφθώ και να προσκυνήσω αυτόν τον τόπο, γιατί πραγματικά είναι ένας τόπος προσκυνήματος. Θέλω να σας συγχαρώ γιατί επιμένετε να κρατάτε αναμμένο το “καντήλι” της Εθνικής Μνήμης, σε μια χρονική στιγμή για την Ελλάδα, που η Ιστορία μας ξεθωριάζει, που γίνεται ένα μουσειακό, ένα μνημειακό είδος που το θυμόμαστε και το ξεσκονίζουμε κάθε φορά στις Εθνικές Επετείους, βάζοντας το σε ένα ράφι για να το ξανακατεβάσουμε την επόμενη χρονιά. Να το ξαναθυμηθούμε με έναν πανηγυρικό, με μια παρέλαση και να τελειώσει εκεί.

Είναι πολύ σημαντικό εμείς, οι Έλληνες, που είμαστε ένας μικρός Λαός με μια τεράστια Ιστορία να μην αφήσουμε σ’ αυτόν τον τόπο να ξεχαστεί αυτή η Ιστορία. Ευελπιστώ να μην χρειαστεί ποτέ να ξαναζήσουμε αυτές τις τραγωδίες που πέρασε αυτός ο Λαός τα προηγούμενα χρόνια, που αν χρειαστεί, θα πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας…»..

Η Μουσική Χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Παλαιομοναστήρου με την καθοδήγηση του κ. Δημητρίου Σκότη απέδωσε τιμή και δόξα στον πεσόντα.

Tsiavaliaria 1

Tsiavaliaria 2

Tsiavaliaria 3

Tsiavaliaria 4

Tsiavaliaria 5

Tsiavaliaria 6

Tsiavaliaria 7

Tsiavaliaria 8

Tsiavaliaria 9

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΗΣ




Total
0
Shares
Previous Article

4η Γιορτή Δημοτικού Τραγουδιού από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων

Next Article

Ιερά αγρυπνία για τους Αγίους Αναργύρους και τον Όσιο Δαυίδ

Related Posts

2o dimotiko sxooleio mouzakiou museotek.net
Διαβάστε περισσότερα

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης Συνεργασία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου…
Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων
Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων

Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”, μειώνοντας κατά 74 εκατομμύρια m3, περίπου, την πλημμύρα του κάμπου της “Θεσσαλίας”