Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας: Όχι στην κατάργιση της κυριακάτικης αργίας

Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας

Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας: Όχι στην κατάργιση της κυριακάτικης αργίας

Αποδεικνύοντας στην πράξη ότι τα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίζει η μια κυβέρνηση του κεφαλαίου, τα εφαρμόζει με ευλάβεια η επόμενη, η κυβέρνηση της Ν.Δ, εφαρμόζοντας το νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο, ανακοίνωσε το άνοιγμά τους για την Κυριακή 23 Μάη, όπως είχε κάνει και την προηγούμενη Κυριακή 16 Μάη, καταργώντας στην πράξη για χιλιάδες εργαζόμενους και μικροεπαγγελματίες την αργία της Κυριακής, που είναι η μόνη ημέρα για ανάπαυση.

Παράλληλα η κυβέρνηση από τη μία ξεφουσκώνει τα ήδη αδύναμα ως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας για την πανδημία στους χώρους δουλειάς και από την άλλη προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων με δήθεν «προαιρετικό» διευρυμένο ωράριο από τις 7 π.μ ως τις 10.30 μ.μ.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ, πατώντας πάνω στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα κάνει τον «ψευτοεπανατστάτη» και με αφορμή την πανδημία προχώρησε παραπέρα και όρισε τα φυσικά καταστήματα των εμπορικών επιχειρήσεων ως «κέντρα διανομής» προσθέτοντας τα, στις εξαιρέσεις για την Κυριακή αργία αλλά για κάθε αργία, επιτρέποντάς τα να ανοίγουν 365 ημέρες το χρόνο.

Η υπουργική απόφαση με την οποία ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή, δεν είναι εξαίρεση. Το αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση της Ν.Δ, πέραν της κατάργησης της 8ωρης ημερήσιας σταθερής εργασίας, ολοκληρώνει και ενισχύει προηγούμενες διατάξεις που αφορούν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, εντάσσοντας όλο και περισσότερους κλάδους που θα επιτρέπεται να ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, είναι πλήρως αντίθετη στην κατάργηση της Κυριακής αργίας στο εμπόριο και αξιώνει την κατάργηση όλων των νόμων που το επιτρέπουν. Χαιρετίζει την απόφαση για κήρυξη απεργίας από μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις για την Κυριακή 23 Μάη, ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Καλεί τους εργαζομένους να συμμετέχουν σ’ αυτή, σπάζοντας το φόβο, να βγουν μπροστά, αγωνιστικά, για τη ζωή τους, τα δικαιώματα τους, για τον ελεύθερο χρόνο τους, για την ξεκούραση τους, για τις οικογένειες τους!

Καλεί επίσης τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, τους εμπορικούς συλλόγους, να μην αποδεχτούν την κατάργηση στην πράξη της Κυριακής αργίας, να μην ανοίξουν τα καταστήματα.

Αυτό που λείπει από εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα δεν είναι οι πρόσθετες ημέρες και ώρες δουλειάς, αλλά το εισόδημα που είναι πενιχρό και δεν φθάνει ούτε για τα στοιχειώδη στις περισσότερες οικογένειες.

 

22/5/2021
Total
0
Shares

Total
0
Share