Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Λαμπερή η παρουσίαση του ημερολογίου του Πολ. Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας

 

Λαμπερή η παρουσίαση του ημερολογίου 2019 του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 9/12 η εκδήλωση παρουσίασης του ημερολογίου του 2019 του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας, με τίτλο «Από τον κάμπο στο Πήλιο…»,  στην γεμάτη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Σοφάδων.

Το ημερολόγιο για το 2019 είναι αφιερωμένο στην ανά τους αιώνες μετακίνηση Σοφαδιτών στη Μαγνησία, αναφέρεται στα ιστορικά γεγονότα και τις κοινωνικές εξελίξεις που προκάλεσαν τη μετανάστευση από την ευρύτερη περιοχή του σημερινού Δήμου Σοφάδων προς την περιοχή της Μαγνησίας και ιδιαίτερα του Βόλου, ιδίως από την Τουρκοκρατία ως σήμερα.
Πρόκειται για ένα καλαίσθητο ημερολόγιο που, όχι μόνο, απαντάει στην κοινωνική ανέλιξη των Σοφαδιτών της Μαγνησίας  αλλά προκαλεί ταυτόχρονα και το ενδιαφέρον του αναγνώστη καθώς αποτυπώνει στιγμές της ιστορίας. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Σοφάδων, με τη στήριξη του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων και εκδόθηκε με τη χορηγία του Δήμου Βόλου.  Το Ημερολόγιο παρουσίασαν, με παράλληλη προβολή εικόνας, η συγγραφέας της μελέτης και πρόεδρος του Συλλόγου, φιλόλογος Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα, και η τ. Προϊσταμένη Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, φιλόλογος Έβη Σταφυλά, που μαζί με την πρόεδρο είχε την επιμέλεια της έκδοσης.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ηλίας Γώγος, ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, η βουλευτής του νομού κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, ο Περ. Σύμβουλος κ. Ορέστης Ψαχούλας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σοφαδιτών Αθήνας κ. Αθ. Πασπαλάρης ενώ χαιρετισμό απέστειλαν ο βουλευτής κ. Κώστας Τσιάρας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Καρδιτσιωτών κ. Κ. Κουσαής
Την παρουσίαση πλαισίωσαν η Μικτή Χορωδία και η Παιδική Χορωδία του Δήμου Σοφάδων, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Γιαννέλου και της Ελένης Γάκου αντίστοιχα, με χριστουγεννιάτικα και άλλα τραγούδια από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο.
Συντονίστρια ήταν η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου κ. Κατερίνα Σταθοπούλου.

 Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος κ. Θάνος Σκάρλος τόνισε:

«Η πολυδιάστατη δραστηριότητα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας, δεν μπορεί παρά να κερδίζει το σεβασμό και τον έπαινο όλων μας.

Θέλω να τους συγχαρώ, το ΔΣ και όλα τα μέλη του, που πάντα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό ώστε να μεταφέρουν  την πλούσια κληρονομιά μας στις νεότερες γενιές. Η γνώση της τοπικής ιστορίας, η ανάπτυξη Σοφαδίτικης συνείδησης είναι αναγκαία για τη διατήρηση της κοινωνικής και της πολιτιστικής ταυτότητας. Τους βεβαιώνω ότι ο Δήμος Σοφάδων είναι περήφανος για όλους και τους ζητώ να είναι πάντα πρεσβευτές του τόπου μας.  Τους εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο, διάθεση, όρεξη και μεράκι την προσπάθεια τους και ο Δήμος Σοφάδων θα είναι διαρκώς δίπλα τους.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα  εξέφρασε τις θερμές τις ευχαριστίες για την αμέριστη συμπαράσταση, τη φιλοξενία και την υποστήριξη του Δήμου Σοφάδων σε ότι αφορά την υλοποίηση της εκδήλωσης, το Μορφωτικό Σύλλογο Σοφάδων που στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια του Συλλόγου, τις Χορωδίες του Δήμου που με την συμμετοχή τους έδωσαν χρώμα στην εκδήλωση αλλά και σε όσους παραβρέθηκαν στην παρουσίαση του ημερολογίου.

Να σημειωθεί ότι η παρουσίαση της ετήσιας έκδοσης του Συλλόγου θα γίνει και στο Δημοτικό Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας του Βόλου, την Τετάρτη, 19/12/2018 και ώρα 7.00 μ. μ., πλαισιωμένη από μουσικό πρόγραμμα της Μικτής Χορωδίας Δήμου Σοφάδων υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Γιαννέλου και την Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Καρκάλα.




Total
0
Shares
Previous Article

Με 80 μηχανήματα επιχειρεί για την αντιμετώπιση του χιονιά η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Next Article

Δήλωση ανεξαρτητοποίησης Ταξιάρχη Ευαγγελογιάννη

Related Posts