ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: 17 Ιούνη – Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Ξηρασίας

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Ο υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι στην Π.Ε Λάρισας - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Όχι στις νέες αυξήσεις στα διόδια - Να καταργηθούν σε όλους τους δρόμους - Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας: Οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Θεσσαλίας στην Π.Ε Καρδίτσας - Η Λαική Συσπείρωση για το «γάμο» ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Κουρέτα - Η «Λαική Συσπείρωση» Θεσσαλίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την φονική πυρκαγιά στη Μαγνησία - Παρεμβάσεις και Ανακοινώσεις της Λαικής Συσπείρωσης Θεσσαλίας για την Π.Ε Καρδίτσας Η Λαική Συσπείρωση δεν νομιμοποιεί την απαράδεκτη διαδικασία της κατεπείγουσας και διά περιφοράς συνεδρίαση του ΠΣ Θεσσαλίας - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Να διοριστεί άμεσα μόνιμος γιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο Βραγκιανών - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Πρόταση ψηφίσματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για τους καλλιτέχνες - Λαική Συσπείρωση: Όχι στον εθνικισμό και στον αλυτρωτισμό - Πρόταση ψηφίσματος για την προστασία των δικαιωμάτων των ΑΜεΑ - Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας χαιρετίζει την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία - Επερώτηση για τον δρόμο Ελασσόνας - Κοζάνης και την παράκαμψη Ελασσόνας - Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας

ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: 17 Ιούνη – Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Ξηρασίας

Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεως και της περιφέρειας, η Θεσσαλία, αντιμέτωπη με προβλήματα λειψυδρίας και ερημοποίησης

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να βρέχει σποραδικά, όμως η Θεσσαλία παρουσιάζει εδώ και χρόνια, σοβαρό υδατικό έλλειμμα.  Ήδη απ’ το 2017 είχε εντοπιστεί έλλειμμα 3 δισ. κυβικών ετησίως και 600 εκατ. κυβικών νερού για την άρδευση.

Και δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο την άρδευση και ύδρευση της Θεσσαλίας. Αφορά τη διατροφική ασφάλεια με εγχώρια προϊόντα και την κτηνοτροφία όλης της χώρας. Αφορά το εισόδημα των αγροτών και των λαϊκών νοικοκυριών.

Αυτό το παλιό πρόβλημα της λειψυδρίας για τον Θεσσαλικό κάμπο, προβάλει ξανά απειλητικό στο αμέσως επόμενο διάστημα, λόγω και της μείωσης των χειμερινών βροχοπτώσεων, αλλά παράλληλα και ο κίνδυνος για καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι αγρότες του διψασμένου κάμπου θα είναι οι πρώτοι που θα βιώσουν πρώτοι τις αρνητικές συνέπειες, αλλά όχι οι μόνοι, αφού τα επόμενα – όχι πολλά χρόνια -, θα υπάρχουν προβλήματα και στην ύδρευση και στο περιβάλλον.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των συμπληρωμάτων τους, της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας και των δημοτικών αρχών, είναι τεράστιες.

Ευθύνες που συνίστανται αφενός στη μη υλοποίηση μιας σειράς έργων υποδομής για την μεταφορά και ταμίευση του νερού και αφετέρου στην όλο και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του νερού, είτε μέσω των κρατικών και δημοτικών οργανισμών, είτε με την παράδοσή του σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Όλες οι κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, είναι συνένοχες για τη σημερινή κατάσταση, αφού όλες προώθησαν τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Ε.Ε και στη συγκεκριμένη περίπτωση τις κατευθύνσεις της οδηγίας 2000/60/ΕΚ για το νερό, η οποία θέτει σε προτεραιότητα την εξοικονόμηση της ζήτησης του νερού, σε αντιπαράθεση με τη μεγιστοποίηση της δυνατότητας προσφοράς του σε κάθε υδατικό διαμέρισμα.

Η οδηγία, με την οποία εναρμονίστηκε η ελληνική νομοθεσία ήδη από το 2003, επιβάλλει την αντιλαϊκή πολιτική τιμολόγησης του νερού και διαμορφώνει το πλαίσιο πλήρους εμπορευματοποίησής του.

Ο πρόσφατος νόμος της Ν.Δ, δεν στοχεύει μόνο στο άνοιγμα του δρόμου για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην πιο αποτελεσματική εφαρμογή της ευρωενωσιακής Οδηγίας για πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού.

Με βάση αυτή τη λογική δεν προχώρησε η ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, εδώ και δεκαετίες από όσους συμφωνούν τάχα στα λόγια γι’ αυτήν (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ), κρυπτόμενοι πίσω από δικαστικές αποφάσεις και προσφυγές, αλλά και η μη κατασκευή των μικρότερης κλίμακας έργων ταμίευσης νερού, τόσο από εκείνους που διαφωνούν με την εκτροπή του (ΣΥΡΙΖΑ) και τα αντιπαραθέτουν αποπροσανατολιστικά σ’ αυτήν, όσο και από τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ.

Τα περισσότερα απ’ αυτά που εξαγγέλθηκαν επανειλημμένα απ’ όλες τις κυβερνήσεις και την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, δεν έχουν κατασκευαστεί εδώ και 2 δεκαετίες τουλάχιστον, ενώ ορισμένα δεν έχουν καν έτοιμη μελέτη!

Περισσεύουν οι ανέξοδες δηλώσεις και ο εμπαιγμός, από πρωθυπουργούς, υπουργούς, βουλευτές της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ότι έχουν δήθεν πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας. Το αποτέλεσμα τους διαψεύδει.

Κανένα βήμα ουσιαστικά για την ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου, τη σήραγγα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, για τα φράγματα Συκιάς, Μουζακιου, Μεσοχώρας.

Κανένα ή ελάχιστα βήματα προόδου για τα φράγματα (Αγιονερίου, Πύλης, Νεοχωρίτη, Καλούδας, Καλού Νερού, Αγ. Αντωνίου, Αγ. Τριάδος, Κερασούλας, ρουφράκτη Τιτάνου Δελερίων, Ναρθακίου, Διλόφου, αναστόμωσης πηγών Βρυσιών), τους ταμιευτήρες (Κοιλάδας, Αγίων Αναργύρων).

Τα «δρομολογημένα» φράγματα (Σκοπιάς, «Μπελμά» Αγιάς, «Λιβαδότοπος» Πουρναρίου-Αμπελακίων) καθυστερούν, ενώ το φράγμα Ληθαίου, δεν έχει ολοκληρωθεί μετά από 20 χρόνια κατασκευής του.

Το θυρόφραγμα «Γυρτώνης» επι του Πηνειού, που έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια, δεν έχει φορέα λειτουργίας και αντιμετωπίζει προβλήματα. Το φράγμα «Μαυρομάτι» Αλμυρού, που η κατασκευή του ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια, δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες ή υπάρχουν κακοτεχνίες, που εμποδίζουν την αξιοποίησή του, το ίδιο η λιμνοδεξαμενή στον Πάνορμο Σκοπέλου

Ακόμα και για τον ταμιευτήρα της Κάρλας, που εγκαινιάστηκε το 2018, προβάλλουν ορισμένα βασικά ερωτήματα για το μέλλον του έργου, από την εξασφάλιση της αναγκαίας παροχής νερού στον ταμιευτήρα, μέχρι για το τι θα απογίνει με μια σειρά από τα προβλεπόμενα έργα της μελέτης του έργου που δεν έγιναν, ώστε να μπορεί να παίξει επαρκώς το ρόλο της (οικολογικό, αρδευτικό, υδρευτικό), χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις για το λαό.

Απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές Ε.Ε, αστικών κυβερνήσεων και περιφερειακής αρχής, για τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες και το περιβάλλον, που τους στερούν και το νερό και το μετατρέπουν όλο και πιο πολύ σε ακριβό εμπόρευμα, βρίσκεται το ΚΚΕ και τις αντιπαλεύει με συνέπεια, διεκδικώντας:

  • Να πάψει το νερό να είναι εμπόρευμα και να κατοχυρωθεί πραγματικά ως κοινωνικό αγαθό, για να σταματήσει να βρίσκεται στα χέρια κάθε είδους Α.Ε που λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος. Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της ευρωενωσιακής Οδηγίας για το νερό και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Να ολοκληρωθούν γρήγορα τα έργα εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου (σήραγγα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, φράγματα Συκιάς, Μουζακιου, Μεσοχώρας, κλπ), χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες. Να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν χωρίς ΣΔΙΤ και πρόσθετη επιβάρυνση των αγροτών και των κατοίκων, όλα τα φράγματα που ξεκίνησαν και προαναφέραμε, όπως και τα φράγματα που δεν ξεκίνησαν και προαναφέραμε.
  • Άμεση υλοποίηση και ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων υποδομής για άρδευση, ύδρευση-αποχέτευση, αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά αντιδιαβρωτικά χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης σε όλη τη Θεσσαλία, με ευθύνη του κράτους και με μετατόπιση του οικονομικού βάρους στο κεφάλαιο.
  • Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για τον λαό, με άμεση μείωση των τιμολογίων κατά 30% σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους
  • Πλήρη, σταθερή εργασία για το σύνολο των εργαζομένων με ουσιαστικές αυξήσεις πάνω απ’ τον πληθωρισμό, με 35ωρο – 5ήμερο – 7ωρο. και να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις ΔΕΥΑ.

Βεβαίως ολοκληρωμένη λύση προς όφελος του λαού, μπορεί να δοθεί μόνο με την εφαρμογή της πολιτικής πρότασης εξουσίας και οικονομίας του ΚΚΕ, γιατί στον σοσιαλισμό θα αλλάξει ο σκοπός της παραγωγής. Δεν θα είναι πλέον το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά η ευημερία της κοινωνίας. Κι αυτό θα μπορεί να γίνει, γιατί θα καταργηθεί η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, στις υποδομές, στη γη, στο νερό το οποίο θα γίνει κοινωνικό αγαθό.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και θα ανήκουν στον Ενιαίο Κρατικό Φορέα Νερού της εργατικής εξουσίας, ο οποίος σε συνεργασία με άλλους κρατικούς φορείς, όπως της Ενέργειας, της Πολιτικής Προστασίας, των Δασών, θα διασφαλίζει:

Την κατασκευή υποδομών εμπλουτισμού των επίγειων και υπόγειων υδροφορέων και την ενεργοποίηση τεχνικών εξοικονόμησης του διαθέσιμου νερού.

Την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων για τη στήριξη της εγχώριας αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής (τρόφιμα, κλωστοϋφαντουργία, κλπ.) και των αναγκαίων αναδιαρθρώσεων (π.χ. αναβάθμιση κτηνοτροφίας).

Την εξασφάλιση λαϊκής κατανάλωσης και ιδιαίτερα ύδρευσης με ελεγμένο, ποιοτικό νερό, η οποία θα κατοχυρώνει στην πράξη το νερό ως κοινωνικό δικαίωμα.

Την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, την ανάταξη οικοσυστημάτων των ποταμών και των λιμνών.

Τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, με αξιοποίηση του πλούσιου υδατικού δυναμικού της.

Την αξιοποίηση της επιστημονικής έρευνας για την αύξηση και τη βελτίωση διαχείρισης των διαθέσιμων υδάτινων πόρων, για αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού, το σοσιαλιστικό κράτος θα μπορεί να υλοποιεί ενιαίο ολοκληρωμένο σχέδιο σε κάθε περιοχή, σε κάθε υδατικό διαμέρισμα, σε κάθε λεκάνη απορροής για τη μείωση του πλημμυρικού κινδύνου, την προστασία και την ενίσχυση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, την προστασία των δασών που συμβάλλουν στον εμπλουτισμό των υδροφορέων, την υλοποίηση και λειτουργία των αναγκαίων υδροηλεκτρικών και αρδευτικών έργων.

Γι’ αυτό κάθε εργατοϋπάλληλος, βιοπαλαιστής αγρότης και επαγγελματίας, έχει κάθε λόγο, να ψηφίσει τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές και της Λαικής Συσπείρωσης, στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές. Να συμπαραταχτεί μαζί του στους αγώνες, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, διεκδικώντας να γίνει πράξη αυτή η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

17/6/2023

Total
0
Shares