Κυβερνητική επίθεση στη δημόσια Υγεία. Νοσοκομείο Καρδίτσας: Η σύγχρονη Ιφιγένεια

<

Κυβερνητική επίθεση στη δημόσια Υγεία. Νοσοκομείο Καρδίτσας: Η σύγχρονη Ιφιγένεια

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ενίσχυσε ποτέ ουσιαστικά, το δημόσιο σύστημα υγείας.

Απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας, οδήγησε το ΕΣΥ να λειτουργεί ως σύστημα μιας νόσου, αφήνοντας τους ασθενείς με άλλα νοσήματα  (πλην covid-19) χωρίς παρακολούθηση και φροντίδα, τους πολίτες να επιβαρύνονται οικονομικά ακόμα και για τα διαγνωστικά τεστ, τον ιδιωτικό τομέα προκλητικά «προστατευμένο». Φρόντισε μάλιστα να μειώσει  τον προϋπολογισμό για τη δημόσια υγεία για το 2021  κατά 600 εκατομμύρια και τους μόνιμα εργαζόμενους  κατά  1680, σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

17 μήνες ανεπάρκειας , προκλητικής διαχείρισης της πανδημίας, με λάθη, ερασιτεχνικούς χειρισμούς, αντιφατικά μηνύματα  και διχαστικά μέτρα.

Άφησαν ανεξέλεγκτη τη διασπορά του ιού, στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία. Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι ο τουρισμός ανοίγει με ασφάλεια, χάρη στη « γαλάζια ελευθερία», ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Καλλιεργούν καθημερινά ψευδείς εντυπώσεις και μεταβιβάζουν διαρκώς τις ευθύνες στους πολίτες.

Χάσαμε  13.000 συμπολίτες μας, γιατί δεν υπήρχαν ΜΕΘ.

Ο  κορωνοϊός  συνεχίζει  ν’ απειλεί τις ζωές μας, την οικονομία.

Ο εμβολιασμός μόνο στο 45% , αφού έχει δημιουργηθεί κλίμα  δυσπιστίας, άρνησης  και αμφισβήτησης, ενώ ο κ. Μητσοτάκης αρνείται πεισματικά να αναλάβει τις ευθύνες του.

17 μήνες, ο φόβος και η ανασφάλεια έχουν γίνει κυρίαρχο συναίσθημα  στους πολίτες.

Σε μια τέτοια τραγική πραγματικότητα, η κυβέρνηση αντί να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να ενισχύσει το ΕΣΥ, γίνεται όλο και πιο απειλητική για τη δημόσια υγεία.

Ο Πρωθυπουργός τολμά να εισηγείται συγχωνεύσεις και κλείσιμο Περιφερειακών Νοσοκομείων, με πρόσχημα την εξοικονόμηση πόρων και μοναδικό κριτήριο τη μεταξύ τους απόσταση και όχι τις πραγματικές ανάγκες περίθαλψης των κατοίκων ανά περιοχή.

Δεν υπάρχει καμιά άλλη χώρα στην Ευρώπη εν μέσω πανδημίας να συζητά το εγκληματικό σενάριο για κλείσιμο νοσοκομείων.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι, που μπορούν να φτάσουν όταν εκλείψει ο κίνδυνος της πανδημίας. Οι προθέσεις τους ξεκάθαρες και για το Νοσοκομείο Καρδίτσας, αφού από την αρχή της πανδημίας υποβαθμίζεται συστηματικά με τεράστια κενά υγειονομικών αναγκών. Η διατήρηση, ενίσχυση και αυτόνομη λειτουργία του και όλων των υγειονομικών υποδομών  επιβάλλεται και είναι αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση παραμονής και επιβίωσης για όλους τους κατοίκους της Καρδίτσας, των Σοφάδων, του Παλαμά, της Λ.Πλαστήρα, του Μουζακίου, της Αργιθέας.

Διοικητής στο νοσοκομείο δεν υπάρχει από τον Ιανουάριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σ’ αυτή τη κρίσιμη περίοδο. Η 5η ΥΠΕ, το Υπ. Υγείας και οι τοπικοί παράγοντες, ως απλοί παρατηρητές, επτά μήνες τώρα μας διαβεβαιώνουν απλά ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί.

Επανειλημμένα, έχουμε φέρει στο προσκήνιο προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο ΓΝΚ, λόγω κακών χειρισμών και πολιτικής εγκατάλειψης.

Το Νοσοκομείο μας έχει μετατραπεί σε μιας νόσου, με συνέπεια την μειωμένη λειτουργία του για τα περιστατικά καθημερινής νοσηρότητας. Κλινικές υποστελεχωμένες με αυξημένο φόρτο εργασίας. Ελλείψεις σε βασικά είδη και αντιδραστήρια μοριακού ελέγχου covid με συνέπεια τη μη λειτουργία του διαθέσιμου μηχανήματος ανίχνευσης και την αναγκαστική λειτουργία κλινικής υπόπτων.

Μετά από 17 μήνες σκληρής δουλειάς, χωρίς άδειες, το υγειονομικό προσωπικό είναι εξαντλημένο. Οι γιατροί δεν επαρκούν ούτε για τις εφημερίες. Την ώρα που οι δύο πιο μάχιμες κλινικές covid και υπόπτων βρίσκονται ξανά στο κόκκινο από την αύξηση κρουσμάτων, ποιος επιλέγει να πάρει το νοσηλευτικό  προσωπικό από την πρώτη γραμμή  και να το μεταφέρει στα εμβολιαστικά κέντρα ή και αλλού;

Πώς και ποιοι υπογράφουν πρόγραμμα εργασίας, με δύο εργαζόμενους σε κάθε  βάρδια της κλινικής covid και δεκαπέντε θετικούς ασθενείς ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί με τουλάχιστον  τέσσερις- πέντε νοσηλευτές στη βάρδια;

Επαρκεί ένας νοσηλευτής σε κάθε βάρδια για την ασφαλή λειτουργία του τμήματος υπόπτων; Γιατί  οι εναπομείναντες εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν δύο και τρία νυχτερινά την εβδομάδα με ένα ή και χωρίς ρεπό;

Ποιος αποφάσισε και αναγκάζει το ίδιο προσωπικό της κλινικής θετικών covid να καλύπτει  και τη λειτουργία της κλινικής των υπόπτων περιστατικών, παραβιάζοντας κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο;

Το ερώτημα αμείλικτο για άλλη μια φορά. Που βρίσκεται το προσωπικό που έχει προσληφθεί ειδικά για τη λειτουργία της κλινικής covid; Μήπως εξυπηρετούν δευτερεύουσες ανάγκες διαφορετικές απ’ το σκοπό που έχουν προσληφθεί;

Η επιδείνωση της πανδημίας, η μη ενίσχυση των υγειονομικών δομών, η αφαίμαξη  του ανθρώπινου δυναμικού από τα πόστα τους στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσουν στον εμβολιασμό, επιδείνωσαν ραγδαία  τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών και την ασφάλεια λειτουργίας του χώρου.

Διαπιστώνουμε ότι δεν έχει γίνει η παραμικρή βελτιωτική κίνηση, τόσο  στις συνθήκες εργασίας όσο και νοσηλείας. Ένα παράδειγμα: εν μέσω τέταρτης  δύσκολης φάσης της πανδημίας, με τα κρούσματα ν’ αυξάνονται καθημερινά, με καύσωνα, σ’ ένα κτίριο τελευταίας  ενεργειακής βαθμίδας, στην κλινική covid  δεν  λειτουργούν  τα  κλιματιστικά! Για την ακρίβεια στους δέκα θαλάμους λειτουργούν μόνο τρία κλιματιστικά.

Συνθήκες νοσηλείας απάνθρωπες και εξαιρετικά επικίνδυνες. Δικοί μας άνθρωποι οι  ασθενείς, ψήνονται στη ζέστη, απομονωμένοι με  μόνη  ανάσα δροσιάς ένα παράθυρο ανοιχτό στο λιοπύρι. Συνθήκες εργασίας ανυπόφορες και για τους εργαζόμενους, που είναι επιπλέον υποχρεωμένοι να φορούν ολόσωμες νάιλον στολές.

Είναι τραγικό! Πόση  απαξίωση και εγκατάλειψη πια;

Για να ξεπεραστεί μια τόσο σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας, χρειάζεται κοινωνική συστράτευση. Είναι καιρός ν’ αντιδράσουμε όλοι!

Δεν μπορούμε να δεχόμαστε ως  κανονικότητα τις πολιτικές τους  επιλογές για εξοικονόμηση πόρων, που σχετίζονται με την υποβάθμιση των παροχών υγείας και την απαξίωση  λειτουργίας του νοσοκομείου μας.  Έχουμε ευθύνη και οφείλουμε να δώσουμε  τον δικό μας συλλογικό  αγώνα για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο Νομός μας δεν αξίζει υποβαθμισμένη υγειονομική φροντίδα.

Περιμένουμε απαντήσεις, αλλά κυρίως περιμένουμε λύσεις και την άμεση λήψη μέτρων. Προειδοποιούμε να μη διανοηθούν να συγχωνεύσουν ή να πειράξουν το νοσοκομείο μας! Θα είναι αιτία κοινωνικού πολέμου και θα μας βρουν απέναντι. Οι πολίτες της Καρδίτσας θα δώσουμε την απάντηση που τους αξίζει!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ την ενίσχυση και αυτόνομη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας!


Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου

πρ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

Υπεύθυνη Τμήματος Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Καρδίτσας


Total
0
Shares
Previous Article
Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Επερώτηση για τα προβλήματα των σεισμόπληκτων στα χωριά Ζάρκο και Γριζάνο του Νομού Τρικάλων

Next Article

Θεία λειτουργία στον Άγιο Νικόλαο Βλασίου


Total
0
Share