Θανάσης Παπουτσής: Κτηνοτροφία vs COVID

 O COVID-19 σε συνδυασμό με τις άσχημες καιρικές συνθήκες (χιόνια, κρύο, βροχές) έχει φέρει τους κτηνοτρόφους σε οικονομικό αδιέξοδο. Από την μια το σκαμπανέβασμα της ποσότητας του γάλακτος  λόγο καιρού από την άλλη η αβεβαιότητα για την πώληση σε χαμηλές τιμές ή την μη πώληση των αμνοεριφίων έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον κλάδο.

Στον Δήμο Μουζακίου ειδικά , οπού μεγάλο μέρος της κτηνοτροφίας είναι σε ορεινές περιοχές υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς ο εγκλεισμός των ζωών, που κατ΄επέκταση σημαίνει περισσότερες ζωοτροφές ,η μη μετακίνηση παραθεριστών του Πάσχα και ο μικρός αριθμός μονίμων κάτοικων καθιστά την ζήτηση κτηνοτροφικών προϊόντων μηδαμινή και τον κουμπαρά άδειο.

Σαν δημοτική αρχή ,ο δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης με επιστολή που αναρτήθηκε προ ολίγων ημερών και εστάλη στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζήτησε την στήριξη των κτηνοτρόφων. Στην επιστολή αναφερόταν τα προβλήματα του σήμερα και  προτάσεις για την αντιμετώπιση τους.

Σε πανελλαδικό επίπεδο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι στιγμής δεν έχει εξαγγείλει καμία απόφαση για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων , και αυτό γιατί όπως λέγεται περιμένουν να δούνε την εξέλιξη και την ζήτηση της αγοράς μέχρι την τελευταία στιγμή.

Μια πιθανή λύση από το υπουργείο είναι η αύξηση του ποιοτικού πριμ που εισπράττουν οι αιγοπροβατοτρόφοι για το γάλα που παραδίδουν. Αυτό όμως δεν θα καλύψει τους εκτατικούς κτηνοτρόφους οι οποίοι δεν έχουν αυξημένη παραγωγή γάλακτος και για να συμπληρώσουν το εισόδημα υπολογίζουν και την παραγωγή κρέατος.

Η ενίσχυση λοιπόν εάν δοθεί θα πρέπει να δοθεί ανά κεφάλι ζώο ώστε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν όλοι οι κτηνοτρόφοι συμπεριλαμβανομένου  των μικρών κτηνοτρόφων ,των ορεινών κτηνοτρόφων και των εκτατικων κτηνοτρόφων που το 50% των εισοδημάτων τους είναι το κρέας.

Thanasis Papoutsis grey

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ
Total
0
Shares