Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ημερίδα για το Κτηματολόγιο από την Πανθεσσαλική Στέγη – Συχνές ερωτήσεις / Απαντήσεις

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πολλών εκπροσώπων από τα θεσσαλικά σωματεία της Αττικής

Η Ένωση Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη» διοργάνωσε με τη συμμετοχή πολλών εκπροσώπων από τα θεσσαλικά σωματεία της Αττικής στο Αμφιθέατρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, συζήτηση με θέμα το Κτηματολόγιο και οι Δασικοί Χάρτες της Θεσσαλίας.

Τη συζήτηση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης Στέφανος Κούτρας, οι Βουλευτές Βράντζα Παναγιώτα (ΣΥΡΙΖΑ), Χρήστος Μπουκώρος (ΝΔ), ο Πρόεδρος Καναλιωτών και Περιφερειολόγος Λάμπρος Πυργιώτης, ο Μήλης Νίκος Α’ Αντιπρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ.Κονής.

Οι ομιλητές ανέπτυξαν τα επίμαχα θέματα με αφορμή την έναρξη του κτηματολογίου στην περιοχή του Νομού Καρδίτσας, καθώς και την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στις Π.Ε. Λάρισας και Μαγνησίας.

Ο Μιχάλης Καλογιαννάκης Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, αναφέρθηκε στα σφάλματα που προκύπτουν στην οριοθέτηση των εκτάσεων και την ερμηνεία των  αεροφωτογραφιών, καθώς και στα σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής κατά τη σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος.

Η Λένα Γρηγοροπούλου Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός, MSc Γεωπληροφορικής Στέλεχος Δ/νσης Δασικών Χαρτών & Φυσικού Περιβάλλοντος της Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε. Τμήμα Τεκμηρίωσης & Περιβαλλοντικής Πληροφορίας, αναφέρθηκε αναλυτικά για την περιοχή της Θεσσαλίας και τα ποιοτικά και ποσοτικά στατιστικά στοιχεία σε περιοχές που ήδη έχει καταρτιστεί το Εθνικό Κτηματολόγιο και έχουν καταγραφεί εμπράγματα δικαιώματα σε γεωτεμάχια. 

Ο Γιάννης Μαχίκας Μέλος Επιστημονικής επιτροπής ΑΤΜ ΤΕΕ, καταγόμενος από τα Τρίκαλα τόνισε τα θετικά και τα αρνητικά της διαδικασίας του κτηματολογίου και ενημέρωσε για τις ημερομηνίες έναρξης της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στην περιοχή του Νομού Καρδίτσας.

Ο Απόστολος Γαϊτάνης Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, Msc Γεωπληροφορικής, Δ/νση Δασών Ανατολικής Αττικής, Τμήμα Δασικών Χαρτογραφήσεων,  Μέλος Δ.Σ. «Πανθεσσαλικής Στέγης» ανέπτυξε το θέμα της αναγκαιότητας κατάρτισης των δασικών χαρτών και των προβλημάτων που συνεπάγονται λόγω της έλλειψης αυτών. Επισήμανε επίσης τη δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών, τις συνέπειες κύρωσης αυτών, καθώς και τη δυνατότητα εξαγοράς εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων, σύμφωνα  με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των ενημερωτικών συναντήσεων που προκάλεσε η Πανθεσσαλική Στέγη για σημαντικά ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας του Θεσσαλού Πολίτη.

Για το λόγο αυτό ζητήσαμε από τους ειδικούς να συντάξουμε τις πιο σημαντικές χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για την ενημέρωση των Θεσσαλών ιδιοκτητών, οι οποίες και τις παραθέτουμε παρακάτω.

Ευχαριστούμε θερμά όλα τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και εκπροσώπων φορέων που παρευρέθηκαν στην ενημερωτική ημερίδα, συγκεκριμένα ευχαριστούμε τους βουλευτές που χαιρέτισαν την εκδήλωση, τους σπουδαίους ομιλητές μας και πετυχημένους στο αντικείμενό τους, τον Δημήτρη Παπακώστα Πρόεδρο Δ.Σ Δήμου Αργιθέας, Πρόεδρο Στεφανιωτών Καρδίτσας Ανδρέα Στεργίου, Πρόεδρος Συλλόγου Ανθηρού κ.Μερεντίτη, ο κ.Μενέλαος Παπαδημητρίου ιστορικός-συγγραφέας, ο κ.Ντέμος Νικόλαος από το σύλλογο Μουζακιωτών, ο κ.Καναβός Μιλτιάδης Πρόεδρος Θεσσαλών Ν.Ιωνίας, ο κ.Στυλόπουλος Επαμεινώντας εκπρόσωπος συλλόγου ΤΡΙΚΚΗ, ο κ.Θεοχάρης Αγόρης μέλος συλλόγου Αργιθεατών Αθήνας, Ο Πρόεδρος Συλλόγου Φαρκαδώνας, η κα.Γιώτα Σοφία μέλος Δ.Σ συλλόγου Θεσσαλών Άνω Λιοσίων και Βασιλάρας Βασίλης μέλος Δ.Σ συλλόγου Θεσσαλών Άνω Λιοσίων και μέλος Δ.Σ Πανθεσσαλικής Στέγης.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

  1. Πώς συνδέεται το Κτηματολόγιο με τους δασικούς χάρτες;

Οι δασικοί χάρτες εξετάζουν την ύπαρξη δα­σών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων. Με την εφαρμογή του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου, οι εκτάσεις που υπόκεινται στη δασική νομοθεσία θεωρούνται δημόσι­ες εφόσον δεν έχουν αναγνωριστεί ως ιδι­ωτικές. Έμμεσα, λοιπόν, οι δασικοί χάρτες εξετάζουν και το ιδιοκτησιακό καθεστώς και για το λόγο αυτόν αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Κτηματολογίου. Εξαίρεση απο­τελούν οι περιοχές της Κρήτης, των Ιονίων Νήσων, των Κυκλάδων και των νησιών Λέ­σβου, Σάμου, Ικαρίας, Χίου, Κυθήρων κ.ά.

  1. Ποια διαδικασία πρέπει να ακο­λουθήσει ο ιδιοκτήτης την περίοδο των αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών;

Εφόσον για την περιοχή όπου ανήκει το ακίνητό του έχει ξεκινήσει η διαδικασία της υποβολής αντιρρήσεων δασικών χαρτών, θα πρέπει να απευθυν­θεί σε κάποιον τεχνικό σύμβουλο μηχανικό (κυρίως αγρονόμο τοπογράφο μηχανικό) ή δασολόγο, ώστε να τον συμβουλέψει πώς πρέπει να κινηθεί ανάλογα το χαρακτηρι­σμό που έχει το ακίνητο (ΔΔ, ΔΑ, ΑΔ, ΧΑ, ΑΝ κ.λ.π.). Σε περίπτωση που απαιτηθεί αντίρ­ρηση και όχι κάποια άλλη διαδικασία, θα πρέπει στις περισσότερες περιπτώσεις να καταθέσει Τεχνική Έκθεση Φωτοερμηνεί­ας από αγρονόμο τοπογράφο μηχανικό ή δασολόγο, Εξαρτημένο Τοπογραφικό Διά­γραμμα από αγρονόμο τοπογράφο μηχανικό ή πολιτικό μηχανικό και τους τίτλους του ακίνητου ή όποιο άλλο στοιχείο αποδεικνύει έννομο συμφέρον. Σε περίπτωση που δεν έχει αναρτηθεί κάποια διοικητική πράξη (όπως παραχωρητήριο, αναδασμοί, πράξης χαρακτηρισμού) και υπάρχει λανθασμένος χαρακτηρισμός, πρέπει να καταθέσει ατελώς αντίρρηση για πρόδηλα σφάλματα. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να κινηθεί ο ιδιοκτήτης εφόσον το ακίνητό του έχει αγροτική χρήση και επιδοτείται. Με την αίτηση πρόδηλου σφάλματος πρέπει να καταθέσει αντίγραφο από τη δήλωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

  1. Οι πολίτες που έχουν λάβει στα χέ­ρια τους από το Κτηματολόγιο διάγραμμα/ φύλλο στο οποίο απεικονίζεται η περιουσία τους ως διεκδικούμενη δασική χρειάζεται να υποβάλουν αντίρρηση;

Όσον αφορά τους πολίτες που έχουν λάβει επιστολές από το Κτηματολόγιο, χρειάζεται να κάνουν την ένστασή τους στην Ε.Κ.Χ.Α. όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου. Η Επιτροπή του Εθνικού Κτηματολογίου σ΄αυτή την περίπτωση κρίνει ποιος θα εγγραφεί ως ιδιοκτήτης στο υπόψη ακίνητο και όχι ποια έκταση είναι δασική. Δηλαδή μπορεί να κρίνει ότι αποτελεί ιδιωτικό δάσος. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η υποβολή αντιρρήσεων κατά του Δασικού Χάρτη, καθώς άλλη Επιτροπή της Δ/νσης Δασών θα κρίνει εάν ορθώς μία έκταση χαρακτηρίστηκε ως δασική. Σε κάθε περίπτωση, δύναται ένας δασολόγος να σας συμβουλεύσει. 

  1. Αν οι δήμοι καταθέσουν τις οικι­στικές πυκνώσεις εντός χρονικών πλαισίων, αυτό σημαίνει αυτόματα και τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων;

Όχι, με την κατάθεση της οικιστικής πύκνω­σης αυτό που γίνεται είναι να εξαιρείται από τη διαδικασία της ανάρτησης. Δηλαδή, όταν θα κυρωθεί ο δασικός χάρτης, δεν θα περι­λαμβάνεται η περιοχή της οικιστικής πύκνω­σης.

Δεν νομιμοποιούνται και ούτε εξαιρού­νται από το δασικό χαρακτήρα. Αναμένεται νομοθετική ρύθμιση, στην οποία το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αποφασίσει με ποιον τρόπο θα αντιμετωπι­στούν όλες αυτές οι περιπτώσεις.

  1. Τι θα γίνει αν τελικά δεν υποβάλει αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη;

Αν ο ιδιοκτήτης δεν υποβάλει αντίρρηση, στις περισσότερες περιπτώσεις κινδυνεύει να χάσει την ιδιοκτησία του ακινήτου του και να περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις με αίτησή του μπορεί να διεκδικήσει μόνο δικαίωμα αγρο­τικής χρήσης. Η διαδικασία ανάρτησης δασικών χαρτών προβλέπει μετά το πέρας της υποβολής αντιρρήσεων εντός 45 ημερών να γίνει μερική κύρωση του δασικού χάρτη όπου δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις.

  1. Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες μετά την εξέταση των αντιρρήσεων;

Μετά την εξέταση των αντιρρήσεων από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων Δασικών Χαρτών, σε περίπτωση που το ακίνητο δεν υπόκειται πλέον στη δασική νομοθεσία, δεν απαιτείται να γίνει τίποτα εκτός από τις πε­ριπτώσεις που έχει υποβληθεί ένσταση στο Κτηματολόγιο (αν είχε δηλωθεί ως δασικό). Στις υπόλοιπες περιπτώσεις είτε θα απαιτη­θεί εξαγορά, είτε άδεια χρήσης για καλλιέργεια, είτε ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να το διαχειριστεί ως δασικό, δηλαδή δεν θα μπορεί να το κτίσει.

  1. Γιατί ένας πολίτης πρέπει να δηλώ­σει την ακίνητη περιουσία του στο Κτηματολόγιο;

Ο βασικός λόγος είναι για να την κατοχυρώ­σει και να την προστατέψει από καταπατή­σεις και διάφορων ειδών διεκδικήσεις.Τι όμως μπορεί να γίνει αν κάποιος δεν προβεί σε δήλωση στο Κτημα­τολόγιο;

Τα άμεσα προβλήματα θα είναι ότι δεν θα μπορεί να μεταβιβάσει το ακίνητό του και θα αναγκαστεί να εμπλακεί σε ταλαιπωρία για να προβεί έστω και σε εκπρόθεσμη δή­λωση. Σε αυτή την περίπτωση, προβλέπεται πρόστιμο, ενώ θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κό­στος και χρόνος για τη δήλωσή του. Αν όμως τελικά δεν προχωρήσει ούτε σε εκπρόθεσμη δήλωση, τότε κινδυνεύει το ακίνητό του να καταγραφεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη με τον κίνδυνο να περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο μετά το τέλος της σύνταξης του Κτηματο­λογίου στην περιοχή του. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να διεκδι­κήσει δικαστικά αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο.

Στην περίπτωση που ένα ακίνητο φέρει εγγραφή κυριότητας το Ελληνικό Δημόσιο και ο πραγματικός ιδιοκτήτης αποφασίσει να γράψει το όνομά του, τότε μόνο με αγωγή αναγνώρισης κυριότητας στα δικαστήρια θα μπορέσει να το διεκδικήσει και εντός αποκλειστικής προθεσμίας δώδεκα ετών από τις εγγραφές στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

  1. Τι πρέπει να προσέξει ο κάθε ιδιο­κτήτης;

Πρέπει όταν ανακοινωθεί ότι ξεκινά η υπο­βολή Δηλώσεων στο δήμο που έχει την ιδιοκτησία του, να συγκεντρώσει τα συμβό­λαια που έχει στην κατοχή του και τα τοπο­γραφικά διαγράμματα ώστε να τα καταθέσει στο γραφείο κτηματογράφησης. Καλό θα ήταν να μην το κάνει τελευταία στιγμή για να αποφύγει την ταλαιπωρία. Η περίοδος δηλώσεων διαρκεί 3 μήνες, αλλά συνήθως δίνεται μια μικρή παράταση. Για το νομικό τμήμα της δήλωσής του πρέπει να κατατε­θούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας του ακινήτου. Για το τεχνικό τμήμα απαιτείται κυρίως εξαρτη­μένο τοπογραφικό διάγραμμα.

  1. Μετά την κατάθεση της αίτησης τι ακολουθεί;

Μετά την κατάθεση της αίτησης και την επε­ξεργασία της, αφού περάσει διάστημα περί­που ενός χρόνου, θα του αποσταλούν ταχυ­δρομικά τα στοιχεία που έχουν καταχωρισθεί για το ακίνητο. Πρέπει να τα ελέγξει με προ­σοχή ώστε να εντοπίσει αν υπάρχουν μικρά λάθη (π.χ. λάθος όνομα, ΑΦΜ). Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κάνει αίτηση πρό­δηλου σφάλματος ώστε να διορθωθεί. Αν εντοπίσει σημαντικές διαφορές, θα πρέπει να κάνει ένσταση για να καταθέσει επιπλέ­ον δικαιολογητικά κατά περίπτωση. Το ένα ενδεχόμενο είναι να θεωρηθεί ανεντόπιστο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να καταθέ­σει εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να κινηθεί εφόσον τα όρια του ακινήτου του είναι λάθος. Αν υπάρχει σημαντική αμφισβήτηση θα πρέπει να καταθέσει παλαιότερους τίτλους και Τε­χνική Εκθεση Φωτοερμηνείας ή παλαιοτέ­ρων τοπογραφικών. Στο μόνο ενδεχόμενο που δεν απαιτείται να κάνει ένσταση είναι αν το εμβαδόν του ακινήτου του είναι εντός των αποκλίσεων που αναφέρονται στο ίδιο φύλλο και αυτό διότι η ένσταση μπορεί να μην εξεταστεί.

Στην περίπτωση όπου το ακίνητό του ή μέρος αυτού διεκδικείται ως δασικό από το Ελληνικό Δημόσιο, πρέπει να κάνει ένσταση στο Κτηματολόγιο, αλλά και αντίρρηση κατά την ανάρτηση των δασικών εκτάσεων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τόσο η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου όσο και η ανάρτηση δασικών χαρτών, δεν δημιουργούν προβλήματα στις ιδιοκτησίες αλλά αναδεικνύουν τα προβλήματα που τυχόν υπήρχαν και δεν ήταν γνωστά στους ιδιοκτήτες.

ktimatologio panthessaliki stegi 4

ktimatologio panthessaliki stegi 3

ktimatologio panthessaliki stegi 1




Total
0
Shares
Previous Article

Η αποστολή του Δήμου Τρικάλων στο Άμπεργκ

Next Article

Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών: Διαχρονική στήριξη της Καρδιτσιώτικης κοινωνίας στο Κέντρο Πρόληψης