Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κτηματολόγιο και Κτηματογράφηση

της Παρασκευής Ντούρβα Συμβολαιογράφος
Άμισθος Υποθηκοφύλακας Μουζακίου Καρδίτσας

Το κτηματολόγιο είναι ένα νέο σύστημα καταγραφής των ακινήτων που όταν ολοκληρωθεί θα αντικαταστήσει το σύστημα των Υποθηκοφυλακείων. Η μετάβαση από το παλιό σύστημα, όπου τα ακίνητα ήταν καταγεγραμμένα σε ονόματα ιδιοκτητών και με δυσκολία μπορούσε κάποιος να πληροφορηθεί σε ποιον ανήκει ένα ακίνητο αν δεν γνώριζε το όνομα του ιδιοκτήτη, στο νέο σύστημα όπου όλα τα ακίνητα θα αποκτήσουν ένα κωδικό νούμερο (ΚΑΕΚ) και θα καταγραφούν ηλεκτρονικά, θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην χώρα μας.

Το μεγαλύτερο ίσως όφελος θα το αποκτήσει το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα γνωρίζει με ακρίβεια τι του ανήκει. Όποιο ακίνητο δεν δηλωθεί στο κτηματολόγιο κατά τεκμήριο θα ανήκει στο κράτος. Όμως πάντα θα υπάρχει το δικαίωμα ενός πολίτη να δηλώσει το ακίνητό του αφού πρώτα το διεκδικήσει από το Ελληνικό Δημόσιο, με όποια ταλαιπωρία και έξοδα αυτό συνεπάγεται.

Ένα δεύτερο επίσης πολύ σημαντικό όφελος για τους πολίτες θα είναι η εξάλειψη των αμφισβητήσεων γύρω από τα ακίνητα, αφού η ηλεκτρονική καταγραφή με συντεταγμένες δεν θα αφήνει πλέον περιθώρια καταπατήσεων κλπ. Η χρησικτησία, δηλαδή η συνεχής νομή, κατοχή ακινήτου με διανοία κυρίου επι μια εικοσαετία, αποτελούσε τρόπο απόκτησης κυριότητας, κυρίως στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, εκεί που οι μεταβιβάσεις στηρίζονταν στον λόγο.

Πλέον με το κτηματολόγιο θα εκλείψει.

Πηγή: Reuters: Η Ελλάδα μπορεί να είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς κτηματολόγιο, iefimerida.gr:  Το 2010, όταν η Ελλάδα έκανε το πρώτο αίτημα προς τους δανειστές της να μπει σε καθεστώς Μνημονίου, ήταν η δεύτερη χώρα που δεν διέθετε κτηματολόγιο. Η άλλη ήταν η Αλβανία.

Πέντε χρόνια μετά, η γείτονα χώρα που δεν ανήκει στην ΕΕ, κατάφερε να προωθήσει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο χαρτογράφησης της γης της. Η Ελλάδα ακόμη δεν το έχει καταφέρει

Στη χώρα μας εφαρμόζεται σταδιακά το σύστημα κτηματογράφησης, και αφού προηγήθηκε η κτηματογράφηση των μεγάλων πόλεων πρωτευουσών νομών, επεκτείνεται και στο υπόλοιπο. Ήδη μετά την κτηματογράφηση των ακινήτων στην πόλη της Καρδίτσας το 2013 και την πιλοτική κτηματογράφηση του Αγναντερού, Παλαιοχώρι, Αγία Τριάδα, Προάστιο και Καλογριαννά το 2005, από την Δευτέρα 12/6/2017 μπήκε σε τροχιά κτηματογράφησης όλο το υπόλοιπο του Νομού.

Στο κτηματολόγιο δηλώνονται όλα τα ακίνητα και όλα τα δικαιώματα, όπως αυτά καταχωρούνται στα Υποθηκοφυλακεία π.χ. Πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία, μίσθωση πάνω από 9 έτη, δουλείες, υποθήκες, κατασχέσεις κλπ.

Ένας ιδιοκτήτης υποβάλλει μία δήλωση για όλα τα ακίνητά του που βρίσκονται στο ίδιο χωριό.  Άν έχει ακίνητα και σε άλλο χωριό θα πρέπει να υποβάλλει χωριστή δήλωση.

Για κάθε ένα ακίνητο πληρώνει τέλος κτηματογράφησης 35 ευρώ.

Για τα ακίνητα εκτός σχεδίου (αγροτεμάχια) πληρώνει τέλος κτηματογράφησης μόνο για δύο (35χ2=70 ευρώ) όσα αγροτεμάχια κι αν δηλώσει.

Αν έχει ακίνητο και σε άλλο χωριό, θα υποβάλλει χωριστή δήλωση και θα καταβάλλει τέλος κτηματογράφησης κανονικά.

Όταν σε ένα οικόπεδο υπάρχουν διάφορα κτίσματα (οικία-αποθήκες-γκαραζ κλπ) καταβάλλετε ένα τέλος κτηματογράφησης για όλα 35 ευρώ.

Αν στο οικόπεδο και στα κτίσματα έχει συσταθεί χωριστή και ανεξάρτητη οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, ώστε κάθε διαμέρισμα (ισόγειο-όροφος) ή αποθήκη να αποτελούν χωριστό πράγμα και να ανήκουν σε διαφορετικό ιδιοκτήτη, τότε ο κάθε ιδιοκτήτης δηλώνει το δικό του ακίνητο (π.χ. διαμέρισμα στον Α΄ όροφο) και καταβάλλει τέλος κτηματογράφησης 35 ευρώ για το καθένα.

Για τις αποθήκες και τα γκαράζ στην περίπτωση αυτή και τους υπόλοιπους βοηθητικούς χώρους καταβάλλεται τέλος κτηματογράφησης 20 ευρώ.

Για ακίνητα που δεν υπάρχουν τίτλοι (συμβόλαια) εφαρμόζεται η Χρησικτησία. Σε αυτή την περίπτωση κάθε έγγραφο που την αποδεικνύει γίνεται δεκτό. Οπωσδήποτε όμως θα χρειαστεί να ορκιστούν δύο μάρτυρες, σε συμβολαιογράφο ή στο Ειρηνοδικείο που να βεβαιώνουν την νομή, κατοχή για τα είκοσι τελευταία χρόνια. Επίσης είναι απαραίτητο το ακίνητο να είναι δηλωμένο στο Ε9.

Για τις κληρονομιές που δεν έχει συνταχθεί συμβόλαιο αποδοχής κληρονομιάς, γίνονται δεκτά τα δικαιολογητικά:

α) Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου,

β) Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών

γ) Πιστοποιητικό από το Ειρηνοδικείο κι αν ο θάνατος είναι πριν το 2013, πιστοποιητικό και από το Πρωτοδικείο, ότι δεν δημοσιεύθηκε διαθήκη στο όνομα του θανόντα

δ) άν υπάρχει διαθήκη, αντίγραφο αυτής.

Από αυτά τα δικαιολογητικά προκύπτουν ποιοί είναι οι κληρονόμοι και ποιό είναι το μερίδιο του καθενός.

Ταυτόχρονα με τη δήλωση του ακινήτου πρέπει να γίνει και ο εντοπισμός του.

Η ύπαρξη τοπογραφικού είναι το καλλίτερο μέσο για να υποδείξει κάποιος το ακίνητό του και για να το προστατεύσει από κάθε αμφισβήτηση ορίων. Αν υπάρχει τοπογραφικό σε συμβόλαιο υποχρεωτικά προσκομίζεται με τη δήλωση. Αν δεν μπορεί να γίνει τοπογραφικό για οποιονδήποτε λόγο τότε αρκεί ο εντοπισμός μέσω της σελίδας του κτηματολογίου http://gis.ktimanet.gr/wms/ktbasemap/default.aspx ή με GPS χειρός. Αγροτεμάχια σε αναδασμό εντοπίζονται με τον αριθμό τεμαχίου.

Αγροτεμάχια που έχουν δασωθεί δηλώνονται κανονικά, όπως και οι ιδιόκτητες δασικές εκτάσεις. Το δικαίωμα Διακατοχής δεν δηλώνεται. Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών θα ξεκαθαριστεί το τοπίο στις δασικές εκτάσεις.

Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων λήγει στις 12-09-2017 για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 12-12-2017 για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο Συνήθως δίνεται παράταση.

Εύχομαι να ολοκληρωθεί εύκολα η διαδικασία και να μην αφήσει πίσω της προβλήματα.




Total
0
Shares
Previous Article

Εγκαινιάστηκε η Ελεύθερη Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δήμου Καρδίτσας

Next Article

Μουσική συναυλία των λιλιπούτειων μαθητών του Ωδείου Μουσική Πνοή