Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κρήτη: Oι αρχαιότερες πατημασιές προγόνων έχουν ηλικία 6,05 εκατ. ετών

Κρήτη: Oι αρχαιότερες πατημασιές προγόνων έχουν ηλικία 6,05 εκατ. ετών

Κρήτη: Oι αρχαιότερες πατημασιές προγόνων έχουν ηλικία 6,05 εκατ. ετών

Τα απολιθωμένα ίχνη όρθιας βάδισης ανακαλύφθηκαν το 2002 στην ακτή του χωριού Τράχηλος, κοντά στο Καστέλι Κισσάμου της δυτικής Κρήτης.

Πολύ παλιότερες απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί είναι οι πατημασιές που είχαν ανακαλυφθεί στην Κρήτη. Οι αρχαιότερες γνωστές πατημασιές προγόνων του ανθρώπου, οι οποίες είχαν αρχικά ανακαλυφθεί στην Κρήτη το 2002, έχουν ηλικία 6,05 εκατομμυρίων ετών, είναι δηλαδή περίπου 0,35 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερες από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα με ελληνική συμμετοχή. Τα απολιθωμένα ίχνη όρθιας βάδισης ανακαλύφθηκαν στην ακτή στο χωριό Τράχηλος, κοντά στο Καστέλι Κισσάμου της δυτικής Κρήτης.

«Τα ίχνη είναι σχεδόν 2,5 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερα από τα ίχνη που αποδίδονται στον Αυστραλοπίθηκο αφαρένσις (Λούσι) από το Λαέτολι της Τανζανίας», δήλωσε ο δρ Κίρσερ. Οι πατημασιές της Κρήτης έχουν περίπου την ίδια ηλικία με τα απολιθώματα (όχι πατημασιές) του είδους Orrorin tugenensis από την Κένυα, που βάδιζε όρθιος.

Οι ερευνητές από Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Αγγλία και Αίγυπτο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Scientific Reports”, με επικεφαλής τους Ούβε Κίρσερ και Μαντελάιν Μπέμε του Κέντρου Σένκεμπεργκ για την Ανθρώπινη Εξέλιξη και το Παλαιοπεριβάλλον του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν, χρησιμοποίησαν γεωφυσικές και μικροπαλαιοντολογικές μεθόδους για να κάνουν ακριβή χρονολόγηση.

Και Κρητικός επιστήμονας στη μελέτη

Στη μελέτη συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς o Αθανάσιος Αθανάσιου της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας στην Αθήνα και ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης δρ Χαράλαμπος Φασουλάς.

Πριν έξι εκατομμύρια χρόνια η Κρήτη συνδεόταν με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω της Πελοποννήσου. Όπως ανέφερε η δρ Μπέμε, «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια σύνδεση ανάμεσα στον δημιουργό των ιχνών βάδισης και στον πιθανώς προ-άνθρωπο Γκρεκοπίθηκο». Πριν μερικά χρόνια είχαν βρεθεί στην Αττική τα απολιθώματα ενός άγνωστου προ-ανθρώπινου είδους (Graecopithecus freybergi), τα οποία χρονολογούνται πριν από περίπου 7,2 εκατομμύρια χρόνια.

Η νέα μελέτη σύμφωνα με το ΑΕΠ-ΜΠΕ επιβεβαιώνει επίσης πρόσφατη έρευνα των ίδιων Γερμανών επιστημόνων του Τίμπινγκεν, σύμφωνα με την οποία πριν έξι εκατομμύρια χρόνια η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή χωρίζονταν από την υγρή Ανατολική Αφρική από μια σχετικά στενή έκταση της Σαχάρας. Η γεωχημική ανάλυση του εδάφους της ακτής της Κρήτης, ηλικίας έξι εκατ. ετών, δείχνει ότι σκόνη της ερήμου από τη Βόρεια Αφρική είχε μεταφερθεί εκεί από τους ανέμους.

Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι πρόσφατες παλαιοανθρωπολογικές έρευνες δείχνουν πως ο αφρικανικός πίθηκος Σαχελάνθρωπος δεν βάδιζε όρθιος σε δύο πόδια, ενώ ο Orrorin tugenensis της Κένυας, ο οποίος έζησε πριν από 6,1 έως 5,8 εκατομμύρια χρόνια, υπήρξε ο αρχαιότερος προ-άνθρωπος στην Αφρική, ο οποίος πιθανώς εξελίχτηκε ανεξάρτητα από έναν Ευρωπαίο προ-άνθρωπο, όπως εκείνον της Κρήτης.

Η απίστευτη κλοπή πετρωμάτων από τον Τράχηλο Κισσάμου το 2017, με απολιθώματα πατημασιάς ανθρώπων που χρονολογούνται πριν από 5,7 εκατομμύρια χρόνια 

Υπενθυμίζεται πως το 2017 είχε γίνει γνωστή μια απίστευτη κλοπή πετρωμάτων από τον Τράχηλο Κισσάμου με απολιθώματα πατημασιάς ανθρώπων που χρονολογούνται πριν από 5,7 εκατομμύρια χρόνια.

Άγνωστοι αφαίρεσαν οκτώ με δέκα από τις  συνολικά σαράντα απολιθωμένες πατημασιές προγόνου του ανθρώπου.

Καταγγελία γι’ αυτό το γεγονός έγινε μάλιστα στο Α.Τ. Κισσάμου και άμεσα στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κατευθύνθηκαν στο σημείο και επιβεβαίωσαν αυτή την κλοπή.

Κρήτη: Oι αρχαιότερες πατημασιές προγόνων έχουν ηλικία 6,05 εκατ. ετών
(φωτογραφία αρχείου Pexels)

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας: 

«Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι άγνωστοι προκάλεσαν φθορές και αφαίρεσαν τμήματα των αποτυπωμάτων προγόνου του ανθρώπου από το Καστέλι Κισσάμου. Σε συνέχεια πληροφοριών που λάβαμε, το μέλος της ερευνητικής ομάδας κος Χαρ. Φασουλάς μετέβη εχθές στην Κίσσαμο και πραγματοποίησε σχετική αυτοψία. Όντως διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι, ασυνείδητοι και ιδιοτελείς προέβησαν, μάλλον στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, σε καταστροφή και αφαίρεση, μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο στον οποίο βρίσκεται η θέση, τμημάτων πετρωμάτων που περιελάμβαναν 10 πατημασιές, από το σύνολο των 40 περίπου που μελετήθηκαν. Ο κος Φασουλάς μετέβη στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και προέβη σε σχετική καταγγελία παρέχοντας κάθε δυνατή πληροφόρηση.

Το σύνολο της θέσης και συνεπώς των απολιθωμάτων έχει πλήρως αποτυπωθεί από την ερευνητική ομάδα με χρήση λέιζερ και κάθε τμήμα της είναι άμεσα ταυτοποιήσιμο και αναγνωρίσιμο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διακίνηση τους χωρίς να επισημανθεί άμεσα. Συνεπώς εάν κάποιοι θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να έχουν κέρδος από την πράξη τους αυτή μάλλον ατύχησαν.

Το ΜΦΙΚ καταδικάζει απερίφραστα την πράξη αυτή, που αποτελεί ντροπή για τον τόπο και όλους μας. Αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που πιθανά του αναλογεί καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες να δράσουν άμεσα, σήμερα για την προστασία του χώρου και των απολιθωμάτων από πιθανές αντίστοιχες καταστροφικές πράξεις και την ανάληψη των απαραίτητων δράσεων για την επιτόπια ανάδειξή τους, που ήταν και η σχετική βούληση όλης της ερευνητικής ομάδας».

Το χρονικό μιας σπουδαίας ανακάλυψης 

Παλαιοντολόγος από την Πολωνία που βρέθηκε το 2002  για τουρισμό στην περιοχή της Κισσάμου, είναι ο άνθρωπος που αναγνώρισε ότι στα πετρώματα της θέσης Τράχηλος υπήρχαν απολιθώματα προγόνων του ανθρώπου που πάτησαν εκεί πριν από εκατομμύρια χρόνια. Ο ίδιος επανήλθε στην Κρήτη το 2010 με έναν ακόμη συμπατριώτη του παλαιοντολόγο και από κοινού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ίχνη είναι σίγουρα από ανθρώπινο είδος.

Στη διεθνή ερευνητική ομάδα που μελέτησε τα απολιθωμένα ευρήματα, συμμετείχαν δύο επιστήμονες από την Ελλάδα, ο έφορος Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας κ. Αθανάσιος Αθανάσιου και ο υπεύθυνος Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ. Χαράλαμπος Φασουλάς. Τα αποτελέσματα θεωρούνται εξαιρετικής σημασίας καθώς επί της ουσίας έρχονται να αμφισβητήσουν τη μέχρι σήμερα θεώρηση για την πορεία εξέλιξης του ανθρώπου.

Όπως θυμάται ο πρώην δήμαρχος Κισσάμου κ. Αντώνης Σχετάκης «μας είχε ενημερώσει τότε ο Πολωνός επιστήμονας, ότι βρήκε κάτι ενδιαφέρον στην περιοχή. Ήρθαμε και μας έδειξε τα ίχνη και μας είπε ότι πρόκειται για πατημασιές ενός είδους ανθρώπου που ζούσε πριν από 6 – 7 εκατομμύρια χρόνια. Δώσαμε εντολή και σκεπάστηκε ο χώρος με τη βοήθεια της αρχαιολογίας ,τοποθετήθηκε ειδική περίφραξη και μας είπαν ότι τα αποτελέσματα θα μας κοινοποιηθούν όταν ολοκληρωθούν οι αναλύσεις από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα της Σουηδίας. Φέτος λοιπόν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα και η αποκάλυψη είναι συγκλονιστική».

(φωτογραφία αρχείου Pexels)

πηγή: neakriti.gr




Total
0
Shares
Previous Article
Θολωτός Τάφος Γεωργικού – Ξυνονερίου

Γιώργος Κωτσός: Αξιοποιείται ο Θολωτός Τάφος Γεωργικού – Ξυνονερίου

Next Article
astynomika peripoliko

Λάρισα: Συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας