Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κωστής Νούσιος για επιστρεπτέα προκαταβολή: «Επιτακτική η ανάγκη ανάκλησης της απόφασης για την επιστρεπτέα προκαταβολή για την Π.Ε Καρδίτσας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καρδίτσας κ. Νούσιος για τους Διασυλλογικούς κολυμβητικούς αγώνες «Γαλαγάλεια 2023» - Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Καρδίτσας Κωστή Νούσιου - Κωστής Νούσιος

Κωστής Νούσιος για επιστρεπτέα προκαταβολή: «Επιτακτική η ανάγκη ανάκλησης της απόφασης για την επιστρεπτέα προκαταβολή για την Π.Ε Καρδίτσας».

Είναι γνωστές σε όλους οι συνέπειες για τον επιχειρηματικό κόσμο, από το διπλό χτύπημα – αφενός της πανδημίας, αφετέρου του ΙΑΝΟΥ- που έπληξαν την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Η επιχειρηματική δραστηριότητα κατρακύλισε σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά και η ανάγκη για ρευστότητα ήταν κάτι παραπάνω από επιτακτική.

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση δημιούργησε τη δράση ‘’ Επιστρεπτέα Προκαταβολή’’ σε μια προσπάθεια να καλυφθούν λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων, να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και να μην εξαφανιστούν από τον επιχειρηματικό χάρτη κυρίως ΜΜΕ, που ήδη και προ πανδημίας, είχαν αβέβαιο μέλλον.

Ο σκοπός αυτός επετεύχθη καθώς από κρατικούς πόρους διατέθηκαν πάνω από 833 εκ. ευρώ μέσω των κύκλων  της επιστρεπτέας προκαταβολής, της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, του ΤΕΠΙΧ και των Εγγυοδοτικών Προγραμμάτων. Σαφώς η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν ακαριαία, εξασφαλίζοντας στους πληγέντες στήριξη οικονομικού και ψυχολογικού περιεχομένου. Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος η Κυβέρνηση ζητά  τώρα από τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες να ‘’πάνε ταμείο’’, κάτι που θα οδηγήσει σε λουκέτο πολλές ΜΜΕ ενόψει και ενός επερχόμενου πραγματικά δύσκολου χειμώνα, λόγω και των διεθνών συνθηκών.

Το γεγονός ότι ο ΙΑΝΟΣ καταγράφηκε ως φαινόμενο χιλιετίας κι όχι απλά ως ακραίο φυσικό φαινόμενο και επίσης ότι το εμπόριο και η επιχειρηματικότητα λειτουργούσαν και πριν μέσα σε δυσμενές κλίμα, είναι δύο βασικοί παράγοντες που πρέπει να λάβει υπόψιν της η Κυβέρνηση και να ανακαλέσει την απόφαση για την επιστρεπτέα προκαταβολή για την Π.Ε Καρδίτσας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έδωσε και συνεχίζει να δίνει έναν τιτάνιο αγώνα για την στήριξη των πληγέντων. Ήδη εδώ και δύο χρόνια ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε συνέντευξή του είχε ανακοινώσει ότι είχαν ήδη δοθεί σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας 200 εκ ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Παράλληλα είχε αναδιαμορφωθεί το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, που χρηματοδοτεί σχέδια βελτίωσης, νέους αγρότες, έργα καταπολέμησης της φτώχειας, κοινωνικά φαρμακεία και παντοπωλεία και επιπλέον η Περιφέρεια είχε προβεί σε συμφωνία με την Κυβέρνηση για αύξηση του προϋπολογισμού κατά 242%.

Από τον Αναπτυξιακό Νόμο της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν διατεθεί πάνω από 400 εκ. ευρώ, ενώ τα προγράμματα ΑΝΑΣΑ Ι και ΑΝΑΣΑ ΙΙ, πρόσφεραν και θα συνεχίσουν να προσφέρουν πραγματικά τα μέγιστα στη στήριξη των επιχειρήσεων. Όμως για όλους εμάς που ζούμε στην καθημερινότητά μας, την αγωνία του εμπορικού κόσμου της Π.Ε Καρδίτσας για να διατηρήσει τις επιχειρήσεις του, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να ζήσει με αξιοπρέπεια, είναι παραπάνω από αναγκαίο, να τύχει ειδικής αντιμετώπισης στο θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση να διατηρήσει την ισορροπία στα δημοσιονομικά της χώρας, αλλά ο επιχειρηματικός κόσμος της Π.Ε Καρδίτσας δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη. Ευελπιστούμε ότι οι παρεμβάσεις μας στα συναρμόδια υπουργεία, θα οδηγήσουν σε άμεση ανάκληση της απόφασης για επιστροφή των ποσών της επιστρεπτέας, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις της Καρδίτσας να συνεχίσουν να λειτουργούν.




Total
0
Shares
Previous Article
evaggelia miariti litsa 2

Ετήσιο μνημόσυνο Ευαγγελίας Μιαρίτη - Αναγνώστου

Next Article
festivali poiisis Trikala 1

Ποιητικός Λόγος και βράβευση στο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης στα Τρίκαλα