Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κώστας Β. Χαλίλης: Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της Οξυάς

Βραγκιανά Αχελώου Αργιθέας

Κώστας Β. Χαλίλης: Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της Οξυάς

Πάει περίπου ένας χρόνος από τότε που οι Οξυώτες κτηνοτρόφοι συγκεντρωθήκαμε για να συζητήσουμε τα προβλήματά μας αλλά και να εξετάσουμε πιθανές προοπτικές για την επιβίωση και παραπέρα προώθηση του επαγγέλματός μας, προς όφελος και του ίδιου του χωριού μας.

Καταλήξαμε τότε σε κοινές θέσεις και προτάσεις, όπως η βελτίωση συγκεκριμένων αγροτικών δρόμων, η διάνοιξη νέων, η αποκατάσταση αλλά και η εκ νέου κατασκευή στεγάστρων, ποτιστρών για τα ζώα, κ.λ.π.. Μετά, μάλιστα, από σχετική μέριμνά μας, το ζήτημα συζητήθηκε και στο Συμβούλιο της Κοινότητας Οξυάς, το οποίο έλαβε και απόφαση να προωθήσει αρμοδίως τα σχετικά ζητήματα. Τίποτα τέτοιο, ωστόσο, δεν έγινε κι αυτό καταδεικνύει περίτρανα και το πόσο νοιάζονται στην πράξη για την επιβίωση και τις προοπτικές πραγματικής ανάπτυξης του χωριού μας αυτοί που σήμερα το διοικούν, χωρίς, βέβαια, να αξιώνουν συγχωροχάρτι όλοι οι προηγούμενοι.

Και όχι μόνο αυτά αλλά κατά πως  φαίνεται, ο «Ιανός» και όσοι διαχειρίζονται τα προβλήματα που αυτός προκάλεσε, δίνουν τη χαριστική βολή στους κτηνοτρόφους της Οξυάς. Ο πρώτος, μη αφήνοντας όρθιο ίχνος ακόμα και απ’ αυτές τις ελάχιστες, υφιστάμενες πριν το πέρασμά του υποδομές, απαραίτητες για την δραστηριοποίηση των κτηνοτρόφων και την επιβίωση του επαγγέλματός τους. Οι δεύτεροι με την αδράνειά τους να αποκαταστήσουν, στοιχειωδώς, έστω, αλλά ουσιαστικά τις προκληθείσες καταστροφές.

Ο Ιούνιος φτάνει στη μέση του και οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να μετακινήσουν τα κοπάδια τους στο βουνό, όπως κάθε χρόνο συνηθίζουν, αφού οι εκεί εγκαταστάσεις τους είναι αφενός αποκλεισμένες, εξαιτίας κατολισθήσεων, καταπτώσεων, κ.λ.π., αφετέρου κατεστραμμένες και οι ίδιες, με τους ιδιοκτήτες τους να μη γνωρίζουν καν για το μέγεθος της καταστροφής αυτής, αφού καμία δυνατότητα πρόσβασης δεν υφίσταται μέχρι σήμερα.

Κούρα, Ογκλάβια, Άγιος Κωνσταντίνος, Τραχίλο, Αλαμανή, Μεγ. Βρύση, Πλατάνια, κ.λ.π., είναι κάποιες  μόνο από τις αποκλεισμένες περιοχές στην Οξυά, στις οποίες υπάρχουν εγκαταστάσεις κτηνοτρόφων ή χρησιμοποιούνται απ’ αυτούς. Οι εκκλήσεις για έγκαιρη αποκατάσταση των προβλημάτων πολλές, το ίδιο όμως και οι υποσχέσεις ή οι προσπάθειες καθησυχασμού, τόσο από τους υπεύθυνους της δημοτικής αρχής όσο και από τον ίδιο το πρόεδρο της Κοινότητας Οξυάς, που, αντί να δώσουν λύση στα υφιστάμενα προβλήματα, αρκούνται στο να διαβεβαιώνουν πως «όλα θα γίνουν».

Θ’ ανοίξουν, λοιπόν, επιτέλους οι δρόμοι για να μετακινήσουν τα κοπάδια τους οι κτηνοτρόφοι της Οξυάς ή θα χαθεί και η τελευταία ελπίδα για την επιβίωσή τους, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις οικογένειές τους;

Κώστας Β. Χαλίλης,

κάτοικος και Σύμβουλος Κοινότητας Οξυάς.




Total
0
Shares
Previous Article
ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας να κατασκευάσει γρήγορα νέα ασφαλή γέφυρα Αργύρη - Βατσουνιάς Καρδίτσας - ΛΑ.ΣΥ. Θεσσαλίας: Σταματήστε τις διαρκείς παρατάσεις των έργων και δώστε λύσεις στα προβλήματα των ορεινών χωριών της Καρδίτσας - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Όχι στην εγκατάσταση 19 ανεμογεννητριών επιχειρηματικού ομίλου σε δασώδη περιοχή NATURA του Μαυροβουνίου - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων στη δομή προσφύγων και μεταναστών του Κουτσόχερου - ΛΑ.ΣΥ. Θεσσαλίας: Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας του λαού και της περιουσίας του από τον κίνδυνο νέων πλημμυρών - Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Ο υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι στην Π.Ε Λάρισας - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Όχι στις νέες αυξήσεις στα διόδια - Να καταργηθούν σε όλους τους δρόμους - Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας: Οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Θεσσαλίας στην Π.Ε Καρδίτσας - Η Λαική Συσπείρωση για το «γάμο» ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Κουρέτα - Η «Λαική Συσπείρωση» Θεσσαλίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την φονική πυρκαγιά στη Μαγνησία - Παρεμβάσεις και Ανακοινώσεις της Λαικής Συσπείρωσης Θεσσαλίας για την Π.Ε Καρδίτσας Η Λαική Συσπείρωση δεν νομιμοποιεί την απαράδεκτη διαδικασία της κατεπείγουσας και διά περιφοράς συνεδρίαση του ΠΣ Θεσσαλίας - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Να διοριστεί άμεσα μόνιμος γιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο Βραγκιανών - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Πρόταση ψηφίσματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για τους καλλιτέχνες - Λαική Συσπείρωση: Όχι στον εθνικισμό και στον αλυτρωτισμό - Πρόταση ψηφίσματος για την προστασία των δικαιωμάτων των ΑΜεΑ - Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας χαιρετίζει την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία - Επερώτηση για τον δρόμο Ελασσόνας - Κοζάνης και την παράκαμψη Ελασσόνας - Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Κανείς δεν μπορεί να πατάει σε δύο βάρκες - Η με την κυβέρνηση και τους τραπεζίτες η με τους εργαζόμενους

Next Article
Βασίλης Τσιάκος

Μήνυμα του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκου για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων

Related Posts

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων
Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων

Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”, μειώνοντας κατά 74 εκατομμύρια m3, περίπου, την πλημμύρα του κάμπου της “Θεσσαλίας”