Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κώστας Τσιάρας: Ανάγκη «ταχύτερης εκκαθάρισης των φορολογικών υποθέσεων των πολιτών στα Δικαστήρια»

tsiaras

Για την ανάγκη «ταχύτερης εκκαθάρισης των φορολογικών υποθέσεων των πολιτών στα Δικαστήρια» έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, στη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού.

«Την ταχύτερη εκκαθάριση των φορολογικών εκκρεμοτήτων των πολιτών και των νομικών προσώπων, ώστε να αποσυμφορηθούν τα διοικητικά δικαστήρια και να ενισχυθούν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού», συμπεριέλαβε στους άμεσους στόχους του υπουργείου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Εξάλλου, το υπουργείο, σε υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης, δρομολογεί τη σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια, όπου θα εκδικάζονται ειδικές υποθέσεις συμβάσεων και ανταγωνισμού και προχωρά στην άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για επενδύσεις.

«H εντολή του πρωθυπουργού είναι σαφής και είχε διατυπωθεί από την προεκλογική περίοδο. Να αποκαταστήσουμε το αίσθημα της εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στη λειτουργία της δικαιοσύνης», ανέφερε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Όπως εξάλλου υπογράμμισε, εντολή του πρωθυπουργού είναι η άρση όλων των εμποδίων που κρατούν καθηλωμένη την οικονομία σε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για εμπόδια που διακινδυνεύουν νέες επενδύσεις και μαζί τους, χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

«Ήδη στο υπουργείο Δικαιοσύνης πραγματοποιείται ένα σπουδαίο μεταρρυθμιστικό έργο, που σκοπό έχει να απεμπλέξει μικρές και μεγάλες επενδύσεις, που μέχρι σήμερα κολλούσαν στον ιστό της αράχνης που εξύφαινε η πολυνομία και η κακονομία», είπε ο κ. Τσιάρας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης και την εμπέδωση κανόνων διαφάνειας στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας.

Ιδίως για την ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι μπορεί να γίνει σημαντικό εργαλείο σε μια οικονομία που ψάχνει να βρει ξανά ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς. Όσο για την ανάγκη εμπέδωσης κανόνων διαφάνειας, ο υπουργός επισήμανε ότι η διαφθορά συνιστά την ισχυρότερη απειλή για τον ανταγωνισμό και απομακρύνει επενδύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, μια νέα ανεξάρτητη δομή στην οποία ενσωματώθηκαν όλες οι διάσπαρτες δομές προκειμένου να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος και ευέλικτος ελεγκτικός μηχανισμός που θα ενσωματώσει όλες τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Το υπουργείο, προωθεί επίσης ένα ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων για την ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης. Επίσης, ενεργοποιούνται νέες έξυπνες ηλεκτρονικές εφαρμογές που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών και εξοικονομούν πόρους και χρόνο.

Για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, το υπουργείο θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά σε δράσεις που στοχεύουν στη βέλτιστη αξιοποίηση συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, την ενίσχυση της διαφάνειας, την απλούστευση των διαδικασιών και την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών.

Ο υπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι:

-Δρομολογείται η σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια που θα εκδικάζονται ειδικές υποθέσεις συμβάσεων και ανταγωνισμού.

-Στους άμεσους στόχους του υπουργείου είναι και η ταχύτερη εκκαθάριση των φορολογικών εκκρεμοτήτων των πολιτών και των νομικών προσώπων ώστε να αποσυμφορηθούν τα διοικητικά δικαστήρια και να ενισχυθούν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

-Το υπουργείο συμβάλλει επίσης στην καθιέρωση νέων ευέλικτων εργαλείων για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους προκειμένου η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα να απαλλαγούν από το βραχνά των κόκκινων δανείων και να ενισχυθεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.




Total
0
Shares
Previous Article
anamma dentrou mouzaki 13

Υπό το φως των βεγγαλικών το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Μουζάκι

Next Article
papaxristos

Το πρώτο ανδρικό τουρνουά τένις της Καρδίτσας διοργάνωσε ο Φαέθων