Κώστας Γραμμένος | Απογραφή: Δύο χρόνια μετά
ΓΕΝΙΚΑ
Συμπληρώνονται δυο χρόνια από την απογραφή του πληθυσμού της χώρας η οποία διεξήχθη από την Ελληνική Στατιστική Αρχή από τις 23 Οκτωβρίου 2021 έως την ολοκλήρωσή της.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται στους 10.482.487, όπως αναφέρει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ 21/4/2023 σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ.1 του Νόμου 4772/2021 (Α 17), 5.356.510 είναι γυναίκες (51,1%) και 5.125.977 άντρες (48,9%), ενώ ο συνολικός πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 3,11% συγκριτικά με την απογραφή του 2011. Παράλληλα, μείωση του πληθυσμού παρατηρείται στις περισσότερες επαρχίες της χώρας, με ελάχιστες εξαιρέσεις αλλά αύξηση των νοικοκυριών κατά 4,8%, με τον συνολικό αριθμό τους να αγγίζει τα 4.332.447 ανά την επικράτεια. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε μείωση του πληθυσμού κατά 6,1%.
Η απογραφή έγινε με καινούριους κανόνες (όπως π.χ. αυτοαπογραφή) και εν μέσω της πανδημίας (COVID – 19) με ότι αυτό συνεπαγόταν! Αυτό είχε αρνητικά και θετικά!
Στα αρνητικά: η όχι καλή οργάνωση γενικά από την πλευρά της ΕΛΣΤΑΤ (πλημμελής ενημέρωση των απογραφέων, όχι σαφείς οδηγίες και χρονοδιαγράμματα, πολλές και χωρίς ουσία ερωτήσεις, μη λειτουργία της πλατφόρμας τον πρώτο καιρό ιδίως , χειρόγραφη και ηλεκτρονική καταγραφή, που απαιτούσε πάρα πολλά στοιχεία κλπ. Φυσικά δικαιολογημένη και η αδιαφορία του κόσμου και η μη διάθεση συμμετοχής στην διαδικασία. Ειδικά για κάποιες ηλικίες αυτό ήταν αποτρεπτικό, αφού απαιτούσε εξειδικευμένες γνώσεις. Αποτέλεσμα της όλης κατάστασης ήταν σε μεγάλο βαθμό η αδιαφορία του κόσμου ενώ η λάθος μεταφορά στον απογραφέα είτε του ΑΦΜ, του ΑΜΚΑ και των ημερομηνιών και χρονολογιών γέννησης δημιουργούσε μια …ΒΑΒΕΛ και πάλι από την ΑΡΧΗ!
Στα θετικά: ο απεριόριστος χρόνος! που είχαν οι απογραφείς, από τον αναγκαστικό εγκλεισμό στο σπίτι, για να ασχοληθούν με την απογραφή.
ΕΙΔΙΚΑ για την Κοινότητα Ανθηρού: Με την ευκαιρία και ως ο μοναδικός απογραφέας της Κοινότητας Ανθηρού θα ήθελα να κάνω για την ιστορία κάποιες γενικές παρατηρήσεις.
Πρώτα πρώτα να επισημάνω ότι το όλο εγχείρημα είχε πάρα πολλές δυσκολίες γενικά. Απόδειξη των δυσκολιών οι παραιτήσεις αρκετών απογραφέων στην πορεία και η αδυναμία εύρεσης αντικαταστατών! -Προσωπικά στην αρχή ασχολήθηκα από την πλευρά του Δήμου για να βοηθήσω στη διαδικασία. Τελικά βρέθηκα μόνος απογραφέας και παρά τις εκκλήσεις και τις προσπάθειες ΕΛΣΤΑΤ, Δήμου, Κοινότητας Ανθηρού και Συλλόγων δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί ούτε βοηθός επί αμοιβής! Αναγκαστικά επιστρατεύτηκε μέλος της οικογένειας! – Δεν υπήρξε η ίδια διάθεση συμμετοχής από Ανθηριώτες, όπως σε προηγούμενες απογραφές.! Λίγοι ήταν αυτοί που ενεργοποιήθηκαν και τους ευχαριστώ για τη βοήθεια. Δεν θεωρώ σκόπιμο στον παρόντα χρόνο να τους αναφέρω ονομαστικά. Ούτε να αναφερθώ σε λόγους, που κατά τη γνώμη μου, συνέβαλλαν, στην τότε χρονική στιγμή στην μη ενεργοποίησή κάποιων.! Θα κάνω όμως, μια οφειλόμενη ιδιαίτερη αναφορά σε Ανθηριώτη, ο οποίος δεν επιθυμεί στον παρόντα χρόνο να δημοσιοποιηθεί το όνομά του, του οποίου η βοήθεια υπήρξε πολύτιμη και συνέβαλλε αποφασιστικά να απογραφούν αρκετά παραπάνω άτομα και να φτάσουν τον αριθμό (638!), κάτι που συνεπάγεται ότι η περεταίρω αύξηση της ΣΑΤΑ του Ανθηρού για τα επόμενα δέκα χρόνια θα έχει και τη δική του «υπογραφή». Με την ευκαιρία να σημειώσω ότι θα πρέπει επιτέλους να αλλάξει ο «απαρχαιωμένος» τρόπος χρηματοδότησης των Κοινοτήτων, δηλαδή, αυτός βάσει του πληθυσμού!
Κλείνοντας πιστεύω ότι, παρά τις δυσκολίες που αναφέρθηκαν πιο πάνω, το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό για το χωριό μας. Ως γενικό συμπέρασμα όμως πρέπει να προβληματίσει τους πάντες το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ και το γεγονός της μείωσης Πανελλαδικά του πληθυσμού της χώρας.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε για την Αργιθέα σε πρόσφατο πανελλήνιο συνέδριο με θέμα «δημογραφικές προκλήσεις και εκπαίδευση» στο οποίο συμμετείχε ως ομιλητής ο Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου: «ποτέ δεν έχει υπάρξει ολοκληρωμένη ορεινή πολιτική, παρόλο που η Ελλάδα εκτός από τη πιο νησιωτική είναι και η δεύτερη πιο ορεινή χώρα, μετά την Αυστρία, στην Ε.Ε. Πρέπει να στοχεύσουμε σε πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να αντιστρέψουμε τη δυσοίωνη κατάσταση. Πρέπει να δοθούν ίσες ευκαιρίες διαβίωσης και εκπαίδευσης. Δεν πρέπει να είμαστε πρώτο θέμα μόνο στην καλοκαιρία. Έχουμε μαθητή που αλλάζει νομό για να πάει σχολείο. Όλα αυτά χρειάζονται λύσεις και βούληση. Οι άνθρωποι που μένουν στην ορεινή Ελλάδα και στα νησιά είναι οι σύγχρονοι ήρωες και αξίζει η πολιτεία να στρέψει το βλέμμα της. Να δοθούν κίνητρα στον κόσμο, να μείνει, να έχει δουλειές, καλές αμοιβές, δρόμους και ιατρική κάλυψη»,. και πήγαμε καλά.
Πληθυσμός: 3.360 (απογραφή 2011)
3.496 (απογραφή 2021)
Παραθέτω παρακάτω για σύγκριση αναλυτικούς πίνακες με τις απογραφές του 2021 και 2011 για όλη την Αργιθέα. Στην απογραφή του 2021 δεν υπάρχουν στοιχεία ανά οικισμό.
Οι πίνακες είναι από το διαδίκτυο.