Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κώστας Γκαβογιάννης: Τα πρώτα ερωτήματα

Οι ασκοί του Αιόλου - Κώστας Γκαβογιάννης: Τα πρώτα ερωτήματα - Κώστας Γκαβογιάννης: Δεν ξεμπέρδεψε με μας ακόμα ο Δήμαρχος - Για το θεαθήναι

Κώστας Γκαβογιάννης: Τα πρώτα ερωτήματα

Τα πρώτα ερωτήματα

Μέρες τώρα προσπαθώ να συγκρατήσω την οργή μου για όλα αυτά που ξανασυμβαίνουν στην Καρδίτσα, σεβόμενος τον πόνο από την καταστροφή που υπέστησαν χιλιάδες συντοπίτες μου, αυτή τη φορά σε μεγαλύτερη έκταση και με τραγικό τρόπο. Οι επιπτώσεις είναι άμεσες και δυστυχώς θα είναι μακροχρόνιες. Ολόκληρος ο νομός μας έχει καταστραφεί και οι συνέπειες αυτής της καταστροφής μας οδηγούν δεκαετίες πίσω.
Είμαι σίγουρος πως οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε την προσπάθεια που έκανα μετά τον ΙΑΝΟ να αναδείξω τα κακώς κείμενα. Τότε η μόνη απάντηση των εγκληματικά ανίκανων που μας διοικούν ήταν πως είμαι γραφικός και διογκώνω τα πράγματα για να επωφεληθώ. Πολλοί τους πίστεψαν, είτε γιατί τους συνέφερε, είτε γιατί ξεγελάστηκαν.
Πράγματι την τριετία μετά τον ΙΑΝΟ ήμουνα υπερβολικά προσεκτικός στο να μη γράψω… υπερβολές.
Σήμερα, τρία χρόνια μετά ότι και να γράψει κανείς, ότι και να υποθέσει, ότι και να ξεστομίσει θα είναι λίγο μπροστά στην καταστροφή που ξεπέρασε κάθε υπερβολή.
Σήμερα, τρία χρόνια μετά τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πάρα πολλά, μόνο που τώρα θα πρέπει να απαντηθούν όλα.
Το πρώτο ερώτημα είναι πότε κάποιος Εισαγγελέας θα αποφασίσει να ζητήσει ευθύνες; Οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης θεωρούν ότι δεν υπάρχουν ευθύνες;
Για παράδειγμα, τα αντιπλημμυρικά που έγιναν στην Καρδίτσα αντιστοιχούν στα χρήματα που ήρθαν; Αν όχι γιατί και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι;
Οι λαλίστατοι μέχρι πρότινος τοπικοί άρχοντες είναι εξαφανισμένοι. Γιατί; Μήπως επειδή ήταν σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης; Ο Μπέος στο Βόλο από την πρώτη μέρα απευθύνεται διαρκώς στον κόσμο. Το ίδιο κι ο Καλογιάννης στη Λάρισα. Εδώ έκριναν πως δεν υπάρχει λόγος;
Η παρουσία των δεκάδων πλημμυροπαθών στην Καρδίτσα, μήπως αποδεικνύει το αντίθετο;
Εκείνο που ακούγεται και θα συνεχίσει να ακούγεται είναι πως το καιρικό φαινόμενο ήταν αρκετά σφοδρό. Αυτή είναι η δικαιολογία. Εγώ θα συμφωνήσω, όμως τα αντιπλημμυρικά και οι παρεμβάσεις για τέτοιες στιγμές γίνονται, όχι για ψιχάλες που αντιμετωπίζονται με μια ομπρέλα.
Ας δούμε γενικά τα αντιπλημμυρικά ξεκινώντας με μια ερώτηση. Ποιος είναι ο ρόλος του ΤΟΕΒ; Με άλλα λόγια τι δουλειά κάνει το ΤΟΕΒ; Έκανε κανένα καινούργιο αρδευτικό δίκτυο; Μήπως συντηρεί το υπάρχον;
Πριν απ’ αυτό, επί ΥΕΒ δηλαδή, δεν υπήρχε κανένα κανάλι ακαθάριστο. Με τη διάλυση της ΥΕΒ το ΤΟΕΒ που ακολούθησε δεν πήρε τα μηχανήματα, ήθελε τα λεφτά των αγροτών και με αυτά θα μίσθωνε ιδιώτες για παρεμβάσεις. Πόσα λεφτά παίρνει κάθε χρόνο απ’ τους αγρότες το ΤΟΕΒ κ. Μαρκινέ; Καθάρισε κανένα κανάλι φέτος; Όλα είναι γεμάτα καλάμια. Οι αγρότες ξέρουν καλύτερα τι ΔΕΝ κάνει το ΤΟΕΒ απ’ όσα οφείλει να κάνει.
Κάποια στιγμή δεν θα πρέπει να ελεγχθεί το ΤΟΕΒ που ξοδεύει τα λεφτά των αγροτών;
Μια ερώτηση προς την Περιφέρεια. Παραβλέποντας τις σοβαρότατες καταγγελίες του Προέδρου του Βλοχού θα πάω λίγο πιο μπροστά γεωγραφικά. Μεταξύ Μεταμόρφωσης και Κοσκινά, στο επίκεντρο των πλημμυρισμένων δηλαδή. Εκείνο το τμήμα του Καλέντζη καθαρίστηκε ποτέ; Έγινε καμία παρέμβαση; Δεν μιλάω για αντιπλημμυρικά έργα, αλλά για παρεμβάσεις. Γιατί τα τελευταία χρόνια μας φλόμωσαν στην επικοινωνία. Καθάριζαν το ποτάμι και την παρέμβαση τη βάφτιζαν αντιπλημμυρικό έργο.
Και έρχομαι στην Καρδίτσα. Η αγωνία του Δημάρχου ήταν να μην πλημμυρίσει για άλλη μια φορά η πόλη γιατί θα κατέστρεφε την πολιτική του καριέρα. Δεν τα κατάφερε, αφού υπήρξαν συνοικίες που πλημμύρισαν ακόμα και από τα νερά της βροχής. Αυτό αποδεικνύει πως κανένα έργο δεν έγινε και πως ότι προϋπήρχε δεν λειτούργησε, ενώ οι κύριοι διοικούντες εστίαζαν στα φρεάτια. Περίμεναν τη σωτηρία απ’ τα φρεάτια!
 Δεν στέκομαι στις φωνές που ακούγονται περί σπασίματος των αναχωμάτων. Αν είναι αλήθεια ή όχι θα βρεθεί στην πορεία, να είστε σίγουροι γι’ αυτό. Αυτά τα σπασίματα (είτε έγιναν με ανθρώπινη παρέμβαση, είτε όχι) είχαν καταλυτικό ρόλο στην πλημμύρα του Παλαμά και της γύρω περιοχής.
Όσο για ολόκληρο το Δήμο Καρδίτσας, η απόλυτη καταστροφή αφού τα περισσότερα χωριά βρέθηκαν μέσα στο νερό. Αυτό φανερώνει πως τρία χρόνια τώρα δεν έκαναν τίποτα.
Τότε που έλεγα πως τα λεφτά της ΣΑΤΑ έπρεπε να αποδοθούν στους προέδρους για να κάνουν παρεμβάσεις αφού ξέρουν πολύ καλά τις ανάγκες, ο Δήμαρχος έκανε πως δεν άκουγε. Επί τρία χρόνια παρακρατούσε τα χρήματα για να πάει λίγο πριν τις εκλογές να φτιάξει πλατείες. Ιδού τα αποτελέσματα.
Καθημερινά φτάνουν καταγγελίες για αδιαφορία στα αιτήματα των χωριών που αφορούσαν αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις. Όχι έργα, παρεμβάσεις που ούτε αυτές δεν έγιναν. Ενδεικτικά αναφώρω τα αιτήματα απ’ το Ξυνονέρι που έγιναν και εγγράφως.
Μετά τον ΙΑΝΟ, δόθηκαν 2,5 εκ. Ευρώ στο Δήμο αποκλειστικά για αποκατάσταση των αντιπλημμυρικών. Η Δημοτική αρχή άλλαξε το σκοπό και με τα χρήματα αυτά έκανε ασφαλτοστρώσεις, κρατώντας το έκτακτο της ανάγκης, για να τις κάνει με απευθείας ανάθεση. Θα ελέγξει κάποιος γιατί αλλάχθηκε ο σκοπός; Θα ελέγξει κάποιος τις επιπτώσεις της αλλαγής του σκοπού; Θα ελέγξει κάποιος γιατί απ’ τις 50 και πλέον ασφαλτοστρώσεις που ανακοινώθηκαν δεν έγιναν ούτε οι μισές; Θα ελέγξει κάποιος τελικά που πήγαν τα λεφτά; Πολλά από τα παραπάνω δεν τα λέω μόνο εγώ, τα γράφουν ήδη εφημερίδες σαν την Καθημερινή. Μήπως είναι γραφικοί ή υπερβολικοί κι αυτοί;
Οι πρώτοι που θα πρέπει να ενδιαφερθούν γι’ αυτές τις αρχικές αυτές απορίες είναι οι τέσσερις βουλευτές του νομού. Αν ενδιαφερθούν θα ψάξουν τα πράγματα ακόμη βαθύτερα, κάτι που έτσι κι αλλιώς θα το κάνουμε εμείς. Εκτός κι αν θεωρούν πως όλα είναι ρολόι. Από τη στάση τους θα καταλάβουν οι Καρδιτσιώτες αν είχαν παραπλανηθεί όταν χειροκροτούσαν πριν λίγες βδομάδες τον κ. Τσιάκο ή αν το έκαναν σκόπιμα, γιατί σ’ αυτή την ερώτηση ακόμα δεν απάντησαν. Τώρα όμως θα ξέρουμε.
Αυτές είναι οι πρώτες απορίες απ’ τις δεκάδες που γεννιούνται. Θα τεθούν όλες κι αυτή τη φορά πρέπει όλες να απαντηθούν.
Υ.Γ. Κε Μαρκινέ, τα ερωτήματα που αφορούν το ΤΟΕΒ είναι πάρα πολλά.
Κώστας Γκαβογιάννης
Δημοτικός Σύμβουλος ΚαρδίτσαςTotal
0
Shares
Previous Article
Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας: Άδικες και αυθαίρετες οι οριζόντιες ρυθμίσεις του φορολογικού ν/σ - Η επόμενη μέρα της μεσογειακής καταιγίδας DANIEL - Προτάσεις του Ι.Σ.Κ. - Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας: Η κινητοποίηση κατά την κακοκαιρία Daniel

Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας: Η κινητοποίηση κατά την κακοκαιρία Daniel

Next Article
Στα …Βουνά οι λύσεις για προστασία και ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας - Ανοιχτή Επιστολή: Να αφεθούν απερίσπαστα τα στελέχη της ΔΤΕ Καρδίτσας για έργα οδικής ασφάλειας - Συντήρησης Δρόμων - Σταθερό οικονομικό όφελος έχουν οι οικιακοί καταναλωτές στις περιοχές εγκατάστασης αιολικών πάρκων - Όψιμοι πανηγυρισμοί για Φράγμα-Λίμνη Σμοκόβου! Για το φράγμα Μεσοχώρας Τρικάλων - του Μουζακίου και της Συκιάς Καρδίτσας: ΟΥΔΕΝ - Έργα Μεταφοράς νερών Αχελώου: Η μόνη λύση για την Θεσσαλία για αποτροπή Σαχαροποίησης κάμπου και απογείωση ορεινής Αργιθέας !!! - «Κλείδωσε» η χρηματοδότηση για άσφαλτο στα Ρόγκια - Όρια Ν. Ευρυτανίας και Στέγαστρο Μ. Σκάλα - Οι νέοι Κοινοτάρχες ας μεριμνήσουν για οδοντιατρική περίθαλψη παιδιών - γυναικών - υπερηλίκων - Τακτική Συγκοινωνία στα Ορεινά: Πότε το ΔΣ ΚΤΕΛ Καρδίτσας - Η αρμόδια Αντιπεριφέρεια και η Δημοτική Αρχή Αργιθέας θα απαντήσουν; - Η 8η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα για τις Γυναίκες δεν θα γιορταστεί φέτος - 80 ημέρες έως 31-12-23: Πώς θα πορευθεί η πληγωμένη Θεσσαλία χωρίς ισχυρή περιφερειακή ηγεσία; - Η Θεσσαλία ξανά στο προσκήνιο - Ισότιμος Εταίρος στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης - Ανθεκτικότητας! - Δ. Παπακώστας: Οι ελεύθεροι Θεσσαλοί δεν πείθονται από απερχόμενο περιφερειάρχη - Κυριακή ψηφίζουν αλλαγή - νέα αρχή! - Θεσσαλία: Θέλουμε πρόοδο - ασφάλεια και νέα Ηγεσία στην Περιφέρεια με Γνώση - Ενότητα - Η κάλπη περιφερειακών αιρετών κρύβει εκπλήξεις στις 8-10-23 για το μέλλον της Θεσσαλίας & Θεσσαλών! - Δημήτρης Παπακώστας: Αναμόρφωση συστήματος Διακυβέρνησης Δήμων - Περιφερειών - «Θέατρο παραλόγου» με τη γέφυρα «Αργύρη» - Σωστά ενεργεί το Υπουργείο Υποδομών: Σύγχρονη Γέφυρα ΤΩΡΑ στον άξονα προς Άρτα - όχι πτυσσόμενη προσωρινή Μπέλευ - Δημήτρης Παπακώστας: Οι Αργιθεάτες ανά τη Θεσσαλία αξίζουν την φροντίδα και του ορεινού Δήμου Αργιθέας, της πατρίδας τους! - Έξι 24ωρα (150 ώρες) ως την e-κατάθεση ψηφοδελτίων ενόψει τοπικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 - Στροφή κατοίκων πόλεων για διακοπές στα ορεινά! - Έργα Ασφάλτου από ΤΕΚ ΑΕ στην επαρχιακή οδό 9 «Βραγκιανά (διασταύρωση) - Β' Μάραθο - Λίμνη - ΙΜ Σπηλιάς» απαιτείται ... θαύμα!!! - Τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΕ Καρδίτσας εκφράζουν οι ακραίες θέσεις για έργα ΑΠΕ του ‘Υπευθύνου’ Περιβάλλοντος; - Τις πταίει; Για μη παραγωγή έργων στον ορεινό Δήμο Αργιθέας; - Περιφερειακός σύμβουλος Πλειοψηφίας αποχωρεί λόγω απαρχαιωμένου οδικού δικτύου στο Πήλιο - Δημήτρης Παπακώστας

Δημήτρης Παπακώστας: Οι Αργιθεάτες ανά τη Θεσσαλία αξίζουν την φροντίδα και του ορεινού Δήμου Αργιθέας, της πατρίδας τους!

Related Posts