Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κώστας Γκαβογιάννης: Οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη

gavogiannis Kostas

Καθημερινά βλέπουμε την κατάσταση που διαμορφώνεται όσον αφορά το θέμα του κορωνοϊού και γίνεται αντιληπτό πως δεν απέχουμε πολύ απ’ το δεύτερο κύμα της επιδημίας. Γνωρίζουμε ήδη από την εμπειρία της Άνοιξης τις επιπτώσεις που επιφέρει μια τέτοια κατάσταση στη δημόσια υγεία και στην οικονομική δραστηριότητα.

Τότε, στα τέλη Μαρτίου, ο Συνδυασμός μας προέτρεπε το Δήμαρχο Καρδίτσας να λάβει πρόσθετα μέτρα που να συνεπικουρούν στα μέτρα της κυβέρνησης, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις της Καρδίτσας να αντεπεξέλθουν, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει με σχέδιο και συγκεκριμένη ομάδα εργασίας γι’ αυτό το σκοπό να αναλάβει πρωτοβουλίες, αναφέροντας, εκτός των άλλων και τα εξής:

“Βρισκόμαστε στη δίνη μιας πρωτοφανούς κρίσης, η οποία δεν θα τελειώσει απότομα, αλλά σταδιακά. Ευχόμαστε να τελειώσει νωρίς, αλλά όποια και να είναι αυτή η μέρα πρέπει να μας βρει με σχέδιο. Με το σχέδιο της επόμενης μέρας. Ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να έχει και ο Δήμος Καρδίτσας, το οποίο θα λειτουργήσει επικουρικά, συμπληρώνοντας τα όποια κενά του Εθνικού σχεδιασμού και γιατί όχι προσφέροντας επιπλέον λύσεις από τις κρατικές. Μην ξεχνάμε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ανεξάρτητη και ως τέτοια πρέπει να λειτουργήσει. Συνεργαζόμενη με το κράτος, όχι περιμένοντας τα πάντα απ’ αυτό.

Προτείνουμε λοιπόν στη Δημοτική Αρχή Καρδίτσας να προχωρήσει από τώρα, στην εκπόνηση αυτού του σχεδίου χωρίς να περιμένει την τελευταία στιγμή. Σχέδιο που θα μπορεί να προσαρμόζει και να επικαιροποιεί, με βάση τα δεδομένα που θα προκύπτουν ώστε να ελαχιστοποιεί τις αστοχίες. Σχέδιο που πριν έρθει η επόμενη μέρα θα πρέπει να είναι έτοιμο και να καλύπτει πολλές παραμέτρους: από την οικονομική, μέχρι την αντιμετώπιση ζητημάτων κοινωνικών ή ατομικών των δημοτών.

Αναφέρω χαρακτηριστικά, για να δώσω ένα παράδειγμα, πως η τοπική οικονομία που στηρίζεται στην ιδιωτική κατανάλωση, τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εν μέρει στον τουρισμό  δεν είναι ιδιαίτερα θωρακισμένη και πρέπει να είμαστε σε θέση να συνδράμουμε στις επιπτώσεις που θα έχουν οι μέρες που διανύουμε και είναι μέρες μηδενικού τζίρου. Επομένως δεν θα πρέπει απλώς να σταθούμε απέναντι στον κίνδυνο των λουκέτων, αλλά να έχουμε έτοιμα μονοπάτια και δρόμους ανάπτυξης. Τα εργαλεία για αυτό το σκοπό θα πρέπει να είναι έτοιμα.

Φυσικά κανένα εργαλείο δεν θα λειτουργήσει αν δεν εξεταστούν και δεν επιλυθούν και κοινωνικά ζητήματα που τυχόν προκύψουν. Ζητήματα των δημοτών δηλαδή προερχόμενα από οικονομικές και κοινωνικές αιτίες. Ακόμα και από τις επιπτώσεις του εγκλεισμού ή της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Όλα είναι στο τραπέζι και για όλα θα πρέπει να υπάρχει απάντηση.

Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ένας. Πρέπει άμεσα από τη Δημοτική Αρχή να συσταθεί ομάδα εργασίας γι’ αυτό το σκοπό”.

Μάταια όμως. Ο Δήμαρχος περιορίστηκε μόνο στην εφαρμογή των γενικών οδηγιών του κράτους και τίποτα περισσότερο, με αποτέλεσμα τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρήσεων της Καρδίτσας να διογκωθούν.

Θα μπορούσαμε να μην κάνουμε καμία νέα αναφορά στο ζήτημα και με κυνικό τρόπο να υπογραμμίσουμε ότι ως συνδυασμός επισημάναμε έγκαιρα το πρόβλημα και έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας. Όμως η διαφορά μας από τους άλλους δεν μας το επιτρέπει. Εμείς νοιαζόμαστε για τον τόπο μας και δεν μπορούμε να βλέπουμε ένα σημαντικό οικονομικό κλάδο της Καρδίτσας, όπως είναι οι επιχειρήσεις εστίασης, να τινάζεται στον αέρα. Ούτε μπορούμε να απαντήσουμε στους δημότες “αυτόν θέλατε για Δήμαρχο, πορευθείτε με την ανικανότητά του”. Δεν το επιτρέπει η ηθική μας και οι δεσμεύσεις μας απέναντι στους Καρδιτσιώτες.

Η ουσία λοιπόν είναι πως βρισκόμαστε λίγο πριν την ολική καταστροφή της οικονομικής δραστηριότητας στη Καρδίτσας, γι’ αυτό έστω και τώρα ο Δήμος πρέπει να παρέμβει. Από κοινού με το Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο και τους εκπροσώπους των υπόλοιπων κλάδων, πρέπει να τεθούν τα δεδομένα και οι προτάσεις, όχι ανάπτυξης, αλλά εδώ που φτάσαμε, επιβίωσης.

Θα είμαι ειλικρινής. Δεν περιμένω πλέον απ’ τον κ. Δήμαρχο τίποτα, γιατί πρώτον δεν μπορεί να αντιληφθεί πως λειτουργεί οικονομικά η Καρδίτσα και δεύτερον δε φημίζεται για το ενδιαφέρον του, ούτε για τις πρωτοβουλίες του απέναντι σε σημαντικά θέματα, για να ακριβολογώ απέναντι σε οποιοδήποτε ζήτημα. Το απέδειξε κατά τα εννέα χρόνια αδράνειας στην Περιφέρεια (και τώρα καλείται ο κ. Νούσιος – ευτυχώς με επιτυχία – να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά), το απέδειξε κατά τον πρώτο χρόνο στο Δήμο. Περιμένω όμως από κάποιους Δημοτικούς Συμβούλους της Πάραταξής του να τον αφυπνίσουν. Περιμένω κι από   Συμβούλους άλλων παρατάξεων να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση γιατί η Καρδίτσα στενάζει. Περιμένω να γίνουν αντίβαρο της καταγεγραμμένης στη συνείδηση του κόσμου ανικανότητας του Δημάρχου.

gavogiannis Kosta 1

Κώστας Γκαβογιάννης

Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας

Επικεφαλής του Συνδυασμού “Καρδίτσα από την Αρχή”




Total
0
Shares
Previous Article
koimisi Theotokou Mouzaki dekapentavgoustos 2020 slide

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Μουζάκι (+Βίντεο)

Next Article
Covid perifereia Thessalias slide

Δελτίο Ενημέρωσης θετικών κρουσμάτων Covid 19 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Related Posts