Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κώστας Γκαβογιάννης: Κρίση, κριτήρια και διάλογος

kostas gavogiannis karditsa

Κώστας Γκαβογιάννης: Κρίση, κριτήρια και διάλογος

Ζούμε σε μια περιοχή που, υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “δώρο Θεού” γιατί συνδυάζει μεγάλη ποικιλία επιλογών και δυνατοτήτων.

Δεν είναι του παρόντος να εξετάσουμε διαχρονικά τους παράγοντες που επέδρασα και έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που θα έπρεπε. Θα ήταν ανώφελο γιατί δεν θα προσέφερε κάτι.

Εκείνο που πρέπει να δούμε είναι πως θα καταφέρουμε στο εξής να κάνουμε βήματα μπροστά, γιατί αυτό είναι το μόνο που μετράει. Άλλωστε σε κάθε κοινωνία, σε κάθε εποχή η πρόοδος είναι το ζητούμενο. Και σ’ αυτή πρέπει να έχουμε στραμμένο το βλέμμα.

Ένας τέτοιος στόχος όμως δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα, αν δεν ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος και τα κατάλοιπα άλλων εποχών που μας ακολουθούν.

Σαν καρδιτσιώτες έχουμε ένα μειονέκτημα. Αρεσκόμαστε στις γενικότητες και μας έλκει το τίποτα, αρκεί να έχει ένα καλό περιτύλιγμα. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα για να γίνω κατανοητός. Στις προηγούμενες Δημοτικέ εκλογές εκλέχθηκε Δήμαρχος κάποιος που ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Δηλαδή οι καρδιτσιώτες ψήφισαν κάποιον για τον οποίο δεν ήξεραν τι θα κάνει. Δεν είχαν την παραμικρή ιδέα.

Είδαν τα αποτελέσματα. Τώρα, αν το κριτήριο της επιλογής τους ήταν το περιτύλιγμα, η κομματική παρότρυνση δηλαδή, εκ του αποτελέσματος διαπιστώνεται πως ούτε αυτή στάθηκε αρκετή, ώστε να μην έχουμε τα χάλια που βιώνουμε.

Οι ψηφοφόροι των χωριών, αγρότες οι περισσότεροι, που σήμερα είναι στα μπλόκα, άκουσαν έστω μια καλή κουβέντα για τον αγώνα τους; Γιατί ως εκεί θα μπορούσαν να ελπίζουν, αφού στα χωριά τους δεν είδαν ούτε μια παρέμβαση, έστω για το παραμικρό. Θα ήταν ουτοπικό να θεωρήσουν ότι ο Δήμαρχος θα ήταν ενεργός υποστηρικτής και γιατί όχι υπέρμαχος του αγώνα επιβίωσης που δίνουν. Κι όμως του είχαν δώσει λευκή επιταγή. Με ποια κριτήρια;

Λευκή επιταγή πήρε κι απ’ τους κατοίκους της πόλης. Κι αυτοί ψήφισαν κάποιον χωρίς πρόγραμμα, χωρίς να γνωρίζουν ουσιαστικά τους σκοπούς και τις προθέσεις του. Με ποια κριτήρια; Του περιτυλίγματος; Τα είδαμε τα αποτελέσματα. Καταστροφή παντού, σε κάθε επίπεδο, σε κάθε τομέα. Δεν χρειάζεται να τα πω εγώ, είναι σε όλους γνωστά γιατί τα βιώσαμε και συνεχίζουμε να τα ζούμε.

Σε λίγο ολοκληρώνεται η θητεία της συγκεκριμένης Δημοτικής Αρχής και θα έρθει η ώρα του απολογισμού. Του απολογισμού των ψηφοφόρων. Όποιος μπει σ’ αυτόν τον κόπο, να αναλογιστεί δηλαδή τι ήλπιζε και τι συνάντησε, θα καταλάβει πως τέσσερα χρόνια τώρα διαχειριζόμαστε την καταστροφή την αποτυχία, το απόλυτο τίποτα, διαχειριζόμαστε τη μιζέρια μας. Πιάσαμε πάτο με λίγα λόγια και η πρόοδος που ήλπιζαν κάποιοι, αν ήλπιζαν, παραμένει αυτή τη στιγμή όνειρο.

Σε λίγο καιρό θα κληθούμε να εκλέξουμε νέα Δημοτική Αρχή. Θα το κάνουμε πάλι χωρίς κριτήρια; Τι θα πρέπει να προτάξουμε ως απαραίτητες προϋποθέσεις; Δεν θεωρείται πως βασική προϋπόθεση είναι να διασφαλίζονται τα βήματα προόδου; Αυτά όμως δεν τα πετυχαίνει κανείς με κάποιο μαγικό τρόπο, πρέπει να τα σχεδιάσει βασιζόμενος στις ανάγκες και στις προτεραιότητες. Πρέπει δηλαδή να προγραμματίσει και αυτόν τον προγραμματισμό να τον δώσει στην κρίση των δημοτών, ώστε να ξέρουν τι να περιμένουν.

Εμείς σαν Συνδυασμός είχαμε σχέδιο και τον προγραμματισμό μας τον θέσαμε σε δημόσια κρίση. Εμείς σαν Συνδυασμός σταθήκαμε στο πλάι όλων των δημοτών και αγωνιστήκαμε να αποτρέψουμε πολλά χειρότερα, που να είστε σίγουροι ότι θα είχαν συμβεί. Στις εκλογές που θα έρθουν πάλι θα καταθέσουμε δημόσια το πρόγραμμά μας που θα στοχεύει στην επούλωση την πληγών αυτής της τετραετίας και στην πρόοδο. Θα δημοσιευθεί έγκαιρα για να υπάρχουν περιθώρια κριτικής και διαλόγου, με όλους όσοι θέλουν να βοηθήσουν ακόμα και διαφωνώντας. Θα τα συζητήσουμε όλα μαζί σας.

Εκείνο που δεν θα έχουμε είναι το περιτύλιγμα, γιατί έχουμε μάθει να είμαστε ξεκάθαροι.

Υ.Γ. Κάποιοι παραπονιούνται για μια λακκούβα που υπάρχει στο δρόμο υπερβολικά θα έλεγα σε σχέση με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Δεν είναι τυχαίο. Προσπαθούν να στρέψουν και τη δική σας προσοχή στη λακκούβα και να μην ασχολείστε με τα εκατομμύρια της δήθεν αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού, με τα εκατομμύρια των ασφαλτοστρώσεων κλπ. Σας δείχνουν το δένδρο για να χάσετε το δάσος. Είναι μιλημένοι…

Για το Συνδυασμό “Καρδίτσα από την Αρχή”

Ο επικεφαλής

Κώστας Γκαβογιάννης




Total
0
Shares
Previous Article
Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Π.Σ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Ενημέρωση ψηφοφόρων για την εκλογή προέδρου στις 24 Σεπτεμβρίου 2023 - ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ν.Ε. Καρδίτσας: Περιοδείες κλιμακίων υποψηφίων βουλευτών σήμερα Τρίτη 2 Μαΐου - Απέναντι στις διεκδικήσεις των αγροτών η κυβέρνηση Μητσοτάκη σηκώνει ασπίδα αυταρχικότητας με ματ και χημικά - Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2023 προβλέπεται από τον ασφαλιστικό «νόμο Βρούτση»

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας: Καμπάνια αλληλεγγύης στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας

Next Article
plisteiriasmoi spitia

ΕΕΚΕ: Άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των δανειοληπτών