Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κώστας Αγοραστός: Να διαχειρίζονται οι ίδιοι οι αγρότες τους ΤΟΕΒ

Κ. Αγοραστός στη Βουλή: Να διαχειρίζονται οι ίδιοι οι αγρότες τους ΤΟΕΒ και να παραμείνει στους Δήμους η αρμοδιότητα της εποπτείας τους

Να έχουν οι ίδιοι οι αγρότες – αρδευτές μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους την αρμοδιότητα της διαχείρισης των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) πρότεινε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Συμπληρωματικά Μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις».

Ο κ. Κ. Αγοραστός κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το Άρθρο 47 του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι η εποπτεία των ΤΟΕΒ μεταφέρεται από τους Δήμους στις Περιφέρειες και τόνισε:

«Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου μεταφέρονται στις Περιφέρειες η εποπτεία, ο διαχειριστικός έλεγχος, η συντήρηση όλων των έργων των ΤΟΕΒ, καθώς οι Δήμοι απέτυχαν αν και έχουν περισσότερο και μάλιστα εξειδικευμένο προσωπικό καθώς και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), αρκετές εκ των οποίων έχουν στις αρμοδιότητές τους και την άρδευση.

Αφού δεν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση για το τι σημαίνει εποπτεία των ΤΟΕΒ, πώς έγινε η αξιολόγηση ότι απέτυχαν οι Δήμοι; Σε ποια στοιχεία βασίζετε αυτό το συμπέρασμα; Γιατί δεν εμπιστεύεστε τις διοικήσεις των ΤΟΕΒ που τις εκλέγουν οι ίδιοι οι αγρότες – αρδευτές; Πως τις αξιολογείτε;

Ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν είπαμε ποτέ «όχι» στο να προσφέρουμε στον τόπο μας και την κοινωνία. Μας τιμά η εμπιστοσύνη που δείχνετε στις περιφέρειες, που θεωρείτε πως όποια αρμοδιότητα κι αν πάρουν, θα πετύχουν, που θεωρείτε ότι μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία και ιδίως σε νευραλγικούς τομείς, όπως είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Οι Περιφέρειες και σήμερα στέκονται στο πλευρό των ΤΟΕΒ και, χωρίς να έχουν αρμοδιότητα, χρηματοδότησαν πολλές επενδύσεις τους όπως για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους, τις υπογειοποιήσεις αγωγών, τη συντήρηση και αντικατάσταση γεωτρήσεων.

Άλλο όμως αυτό και άλλο να μεταφερθεί η αρμοδιότητα της εποπτείας στις Περιφέρειες, που εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει στους Δήμους, όπως άλλωστε ζητεί και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ενώ τη διαχείρισή τους να ασκούν οι ίδιοι οι αγρότες – αρδευτές μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους».




Total
0
Shares
Previous Article

Χορός Αργιθεατών Τρικάλων 2017

Next Article

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του κόβει το Σωματείο Αρτοποιών Ν. Τρικάλων.