Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κορωνοϊός – Στα χέρια μας είναι

rooganaki lia

 

*Γράφει η Λία Ρογγανάκη

Στα χέρια μας είναι

Στις 31 Δεκεμβρίου 2019 στην πόλη Wuhan, στην Κίνα εμφανίστηκαν αυξημένα κρουσμάτα πνευμονίας. Από την επιδημιολογική έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα κρούσματα που αρχικά αναφέρθηκαν, είτε εργάζονταν, είτε επισκέπτονταν συχνά την αγορά θαλασσινών, όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνταν πουλερικά, νυχτερίδες και άλλα άγρια ζώα. Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 ώστε να καθαριστεί και να απολυμανθεί.

Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κορωνοϊού (2019-nCoV). Οι κορωνοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις. Περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο προκαλείται από κορωνοϊούς. Ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων, όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται.

Ο ιός λοιπόν υπάρχει και μεταδίδεται, είναι σχεδόν αδύνατο να αποτρέψουμε την εμφάνιση του στη χώρα μας. Η τακτική που θα ακολουθήσουμε αν θέλουμε να βγούμε νικητές έχει δύο βασικούς πυλώνες. Ένας είναι η αποφυγή δημιουργίας καταστάσεων πανικού και ο άλλος, η οργανωμένη και ψύχραιμη αντιμετώπιση του.

Το πρώτο όπλο για να τα πετύχουμε, είναι η έγκυρη ενημέρωση. Η εγκυρότητα μιας πληροφορίας εξαρτάται από το ποιός την παρέχει, την ιδιότητα του και την αξιολόγησή της από άλλους ειδικούς. Υπάρχουν κανόνες κατά την αναζήτηση ιατρικών πληροφοριών από το διαδίκτυο

Σημαντικό είναι να επιλέγουμε για την ενημέρωση μας ιστοσελίδες αναγνωρισμένων κρατικών φορέων, όπως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, νοσοκομεία, πανεπιστήμια. Να είμαστε προσεκτικοί και να μην εμπιστευόμαστε τις ιατρικές συμβουλές από το διαδίκτυο αν δεν προέρχονται από έγκυρες πηγές. Πάντα μπορούμε να ζητήσουμε πληροφορίες από τον οικογενειακό μας ιατρό και πάντα να χρησιμοποιούμε την κριτική μας σκέψη.

Δεύτερο όπλο μας, η πρόληψη. Η προσεκτική υγιεινή των χεριών μας αποτελεί πρώτη γραμμή άμυνας κατά του ιού. Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Aν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλκοολούχο διάλυμα. Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών. Για πρόληψη διασποράς μικροβίων αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο μας (στόμα, μάτια, μύτη). Όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, καλύπτουμε  το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντηλο και το πετάμε σε κλειστό κάδο αμέσως μετά την χρήση. Για να διασφαλίσουμε την υγεία μας δεν ερχόμαστε σε στενή επαφή (απόσταση 1 μέτρο) με ασθενείς που έχουν συμπτώματα.

Τα συμπτώματα συνήθως είναι ήπια, όπως καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος, και βήχας (80%). Κάποιοι μπορεί να εμφανίσουν δυσκολία στην αναπνοή ή πνευμονία (14%). Σπάνια είναι θανατηφόρος (2%), κυρίως σε ηλικιωμένους και σε συννοσηρότητα (καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, ανοσοανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη).

Ο κορωνοϊός αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται όλες οι ιώσεις. Μένουμε σπίτι, φοράμε μάσκα και παίρνουμε αντιπυρετικά. Τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τους ιούς, συνεπώς η χορήγηση τους δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της ίωσης. Αν υπάρχει κάποιος να μας  φροντίζει φοράει και αυτός μάσκα και πλένει τα χέρια του, κάθε φορά που έρχεται σε επαφή. Απαιτείται καλός καθαρισμός των επιφανειών, που αγγίζει συχνά ο ασθενής, όπως πόμολα, επιφάνειες της τουαλέτας, ιδίως αν είναι λερωμένες με βιολογικά υγρά. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι έντονα (δυσκολία στην αναπνοή, πολύ υψηλός πυρετός) συμβουλευόμαστε τον ιατρό μας. Η μεταδοτικότητα του ιού θα αυξηθεί αν λόγω πανικού έχουμε αθρόα προσέλευση στα νοσοκομεία. Πρέπει να απευθυνόμαστε στην κατάλληλη δομή ανάλογα με τα συμπτώματά μας, με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα όπου θα γίνεται παραπομπή μόνο των επιπλεγμένων περιστατικών στα νοσοκομεία.

Η διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης θα επιτευχθεί αν όλοι μας βοηθήσουμε. Χρειάζεται αυξημένη ετοιμότητα για έγκαιρη αναγνώριση των κρουσμάτων.
Οι φορείς (υπουργείο, νοσοκομεία) είναι υπεύθυνοι για την ενημέρωση, την οργάνωση  των υγειονομικών δομών, τα μέτρα προστασίας. Το προσωπικό πρέπει να είναι εκπαιδευμένο και σε συνεχή επαγρύπνηση. Όλοι εμείς έχουμε προσωπική ευθύνη να περιορίσουμε την μετάδοση του ιού τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και πρόληψης. Κυριολεκτικά η υγεία μας είναι στα χέρια μας.

*Λία Ρογγανάκη

Γενικός–Οικογενειακός Ιατρός

Επιμελήτρια Α’ Κέντρο Υγείας Μουζακίου

Περιφερειακή Σύμβουλος




Total
0
Shares
Previous Article
17ο Συμπόσιο στο Αγρόκτημα Βασιλάκου

17ο Συμπόσιο στο Αγρόκτημα Βασιλάκου

Next Article
astynomia

Τρίκαλα: Σύλληψη δύο ατόμων για κλοπή πορτοφολιού