Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κορονοϊός: Ανησυχία για την υπερ-μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα – Συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα & Κρήτη

koronoios covid

Κορονοϊός: Ανησυχία για την υπερ-μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα – Συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα & Κρήτη

Στη χώρα μας έχουν ήδη επιβεβαιωθεί 29 κρούσματα του μεταλλαγμένου ινδικού στελέχους Δέλτα, εκ των οποίων τα 18 κατά την τελευταία γονιδιωματική ανάλυση από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, για την περίοδο 11 Μαΐου έως 16 Ιουνίου.

Η διασπορά των κρουσμάτων έχει χτυπήσει κόκκινο συναγερμό, αφού σε σχέση με την προηγούμενη καταγραφή του ΕΟΔΥ είχαν ανακοινωθεί μόλις 11, ενώ στο επίκεντρο του προβληματισμού βρίσκεται η Κρήτη. Τα 15 από τα 18 στελέχη εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο, ένα δείγμα προέρχεται από την Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, ένα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης και ένα εντοπίστηκε στην πύλη εισόδου του Διεθνούς Αερολιμένα ΑΘηνών “Ελ. Βενιζέλος”.

Χθες άλλωστε, και μπροστά στην κρισιμότητα της κατάστασης, πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη, με τη συμμετοχή του Νίκου Χαρδαλιά, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, του Άκη Σκέρτσου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θόδωρου Λιβάνιου, του Περιφερειάρχη και δημάρχων.

Επεκτείνεται επικίνδυνα

Το στέλεχος Δέλτα συνδέθηκε αρχικά με την εκρηκτική αύξηση της επιδημίας στην Ινδία και στη συνέχεια συνδέθηκε με την επιδημική αύξηση στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός των τελευταίων 2-3 εβδομάδων, την αύξηση των κρουσμάτων στην Πορτογαλία τις τελευταίες 10 ημέρες, αλλά και με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ από τον Απρίλιο.

Οι λοιμώξεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο μη εμβολιασμένους και κυρίως νέους που έχουν πιο έντονες κοινωνικές δραστηριότητες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης την Τετάρτη. Το στέλεχος φαίνεται να έχει αυξημένη διεισδυτικότητα ως αποτέλεσμα αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά και διαφυγής από ανοσολογική απόκριση στα παλαιότερα στελέχη.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του μεταλλαγμένου στελέχους είναι ότι σε αντίθεση με τα στελέχη Alpha, Beta και Gamma όσον αφορά τις μεταλλάξεις που φέρει, δεν έχει σημαντική αλληλοεπικάλυψη με τα υπόλοιπα variants of concern. Με απλά λόγια, ο ιός στο στέλεχος Δέλτα βρήκε μια εναλλακτική οδό εξέλιξης.

“Σε κάθε περίπτωση, οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν ότι η καλύτερη αντιμετώπιση του στελέχους Δέλτα θα επιτευχθεί μέσω αύξησης της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης” είχε πει ο κ. Μαγιορκίνης.

Ασπίδα ο εμβολιασμός

Η μετάλλαξη ιού Δέλτα εκτιμάται πως θα είναι η κυρίαρχη στην ΕΕ μέχρι το τέλος Αυγούστου, εκτιμούν οι επιστήμονες οι οποίοι καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν, για να αποφευχθεί ένα 4o κύμα το φθινόπωρο.

Το μήνυμα για εμβολιασμό έδωσε και ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. “Στο ζήτημα τώρα του covid, αναμένουμε την άμεση ενεργοποίηση από όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού από την 1η Ιουλίου έτσι ώστε να επιτραπεί με τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός της ΕΕ.

Όμως η μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί και παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.

Θέλω να επαναλάβω ένα μήνυμα πάρα πολύ απλό το οποίο μετέφερε χθες και ο κορυφαίος επιδημιολόγος Αμερικανός ο κ. Φάουτσι. Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά, τόσο καθαρά”, είπε χθες προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Πηγή: thetoc




Total
0
Shares
Previous Article
paneladikes eksetaseis

Πανελλήνιες 2021 - Μηχανογραφικά Δελτία: Από σήμερα αρχίζουν οι διαδικασίες υποβολής

Next Article
skopelos

Θρίλερ σε καφετέρια στη Σκόπελο: 52χρονη έπινε καφέ και κατάπιε γυαλί - Μεταφέρθηκε με σκάφος σε νοσοκομείο