Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κορονοϊος: Αυτό είναι το έντυπο δήλωσης μετακίνησης που θα συμπληρώνουμε

Κορονοϊος: Αυτό είναι το έντυπο δήλωσης μετακίνησης που θα συμπληρώνουμε

 

Συγκεκριμένες μετακινήσεις και αυτές κατόπιν της συμπλήρωσης του σχετικού εντύπου ή της αποστολής SMS στο 13033 θα μπορούν να πραγματοποιούν από αύριο οι πολίτες στα πλαίσια των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Το μέτρο αυτό λαμβάνεται με σκοπό την αποτροπή μετακίνησης «ατίθασων-ανεύθυνων» πολιτών, μετά και τις μαζικές μετακινήσεις και συναθροίσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Το Έντυπο δήλωσης μετακίνησης προέρχεται από το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας ενώ τον πενταψήφιο αριθμό 13033 για την αποστολή SMS από τους πολίτες θα διαχειρίζεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αναλυτικότερα :

Για όσους μετακινούνται θα πρέπει να συντρέχει ένας από τους παρακάτω λόγους:

  1. Να κινούνται προς και από την εργασία τους για τις εργάσιμες ώρες και μόνο
  2. Να κινούνται για να προμηθευτούν τρόφιμα από σούπερ μάρκετ ή άλλα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά, αν δεν μπορούν να τα προμηθευτούν online.
  3. Να επισκέπτονται γιατρό ή φαρμακείο ή πρόσωπο του περιβάλλοντός τους (ευπαθείς ομάδες και παιδιά) που έχει ανάγκη φροντίδας.
  4. Να ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή να συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.
  5. Να μετακινούνται σε δημόσια υπηρεσία ή κατάστημα παροχής υπηρεσιών, όπως τράπεζες, όταν δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν online.
  6. Να μεταβαίνουν σε κάποια τελετή (γάμο, κηδεία κλπ) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

Για να βεβαιωθούν τα παραπάνω σε περίπτωση ελέγχου, οι πολίτες θα πρέπει, πριν βγουν από την οικεία τους, να έχουν συμπληρώσει ειδικό έγγραφο που θα είναι διαθέσιμο μέσω του forma.gov.gr, ή να έχουν στείλει SMS στο 13033.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν 2 τύποι εγγράφων, έγγραφο τύπου Α και έγγραφο τύπου Β.

Στην περίπτωση που η μετακίνηση αφορά την εργασία θα πρέπει να συμπληρώνεται άπαξ το έγγραφο τύπου Α με το ονοματεπώνυμο του μετακινούμενου, τον τόπο κατοικίας και εργασίας του καθώς και το ωράριο προσέλευσης κι αποχώρησής του. Αυτή την βεβαίωση ο εργαζόμενος θα πρέπει να την φέρει υποχρεωτικά μαζί του. Στην περίπτωση δε, που κάποιος μετακινείται από και προς την εργασία του θα πρέπει αυτό να πιστοποιείται με έγγραφο του εργοδότη -αν πρόκειται για μισθωτό- ή με προσωπική υπεύθυνη δήλωση -σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου.

Όσο για το έγγραφο τύπου Β, που αφορά όλες τις άλλες περιπτώσεις μετακινήσεις, θα συμπληρώνεται κάθε φορά που κάποιος πρέπει να μετακινηθεί. Πέρα από το ονοματεπώνυμο και την διεύθυνση κατοικίας ο υπογράφων θα πρέπει να συμπληρώσει και τον λόγο που μετακινείται, μεταξύ των πολλαπλών επιλογών που δίνει η φόρμα.

Όποιος δεν μπορεί να συμπληρώσει τις ειδικές φόρμες θα μπορεί να γράφει τα παραπάνω σε μια λευκή κόλλα χαρτί την οποία θα έχει υπογράψει σε περίπτωση ελέγχου, ή να έχει στείλει SMS στο 13033 γράφοντας τον λόγο μετακίνησης με κάποιον αριθμό (από 1-6 που αντιστοιχεί στις αιτίες μετακίνησης), κενό, ονοματεπώνυμ, κενό, διεύθυνση κατοικίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το SMS είναι δωρεάν και οι πάροχοι δεν κρατούν προσωπικά δεδομένα πολιτών.

Επιπλέον θα πρέπει όποιος κυκλοφορεί να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν αναλυτικά τους τρόπους και τις προϋποθέσεις μετακίνησης μέσω του forma.gov.gr 

Τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Να σημειωθεί ότι από τους άνωθεν περιορισμούς εξαιρούνται  μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής, κρατικοί λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και στις δύο περιπτώσεις, είτε έντυπα είτε ηλεκτρονικά, πολίτες είναι υποχρεωμένοι να επιλέγουν μία από τις έξι επιλογές για να δικαιολογήσουν τη μετακίνησή τους.  Συγκεκριμένα, στο έντυπο δήλωσης μετακίνησης του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας αναγράφεται χαρακτηριστικά:

Σύμφωνα με… που ρυθμίζει τις μετακινήσεις στο πλαίσιο της καταπολέμησης της εξάπλωσης του ιού COVID-19

Ο/Η υπογράφων-ούσα

Διεύθυνσης κατοικίας

Δηλώνω ότι η μετακίνησή μου σχετίζεται με τον ακόλουθο λόγο (σημειώστε Χ στο αντίστοιχο πλαίσιο)

– Μετακίνηση μεταξύ της κατοικίας μου και του τόπου άσκησης της επαγγελματικής μου δραστηριότητας. Η μετακίνηση είναι απαραίτητη για την άσκηση της επαγγελματικής μου δραστηριότητας, λόγω αδυναμίας τηλεργασίας (βεβαίωση εργοδότη) ή αφορά σε επαγγελματική μετακίνηση που δεν μπορεί να αναβληθεί

– Μετακίνηση για αγορά καταναλωτικών αγαθών σε κατάστημα που παραμένει σε λειτουργία με τις διευθύνσεις τους Φαρμακείο, Σούπερ Μάρκετ, Πρατήριο Υγρών Καυσίμων, Άλλο

– Μετακίνηση για λόγους υγείας με διευθύνσεις Ιατρείο, Μονάδα Υγείας, Άλλο

– Μετακίνηση για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, για παροχή βοήθειας σε ευπαθή άτομα ή για φροντίδα παιδιών με σχετικές διευθύνσεις

– Σύντομη μετακίνηση, κοντά στην κατοικία μου, για ατομική σωματική άσκηση (εξαιρείται οποιαδήποτε συλλογική αθλητική δραστηριότητα) ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου

– Μετακίνηση σε δημόσια υπηρεσία ή κατάστημα παροχής υπηρεσιών με δήλωση της υπηρεσίας και της διεύθυνσής της

Συμπληρώνεται η ημερομηνία με την υπογραφή του μετακινούμενου πολίτη

Αντίστοιχη θα είναι η διαδικασία ηλεκτρονικά με την αποστολή SMS στο 13033 όπου ο πολίτης θα δηλώνει το ονοματεπώνυμο, την διεύθυνση κατοικίας του, τον σκοπό της μετακίνησής του και την διεύθυνση του σημείου που θα κατευθυνθεί.

Επίσης να αναφέρουμε ότι τα έντυπα θα διατίθενται και από τον Δήμο Μουζακίου.

entypo metakinhshs




Total
0
Shares
Previous Article
Mitsotakis diagelma apagorefsi

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Από τις 6 το πρωί ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Next Article
bebaiosi metakinisis

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Η εκτύπωση σε PDF και Word

Related Posts