Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

“Κοπτα’τσια….. Αντισθένη” στις Κοινότητες του Κλεισθένη!!!

Έχουμε υπογραμμίσει σε πολλά άρθρα μας ότι ο νόμος Κλεισθένη (4555/19-7-2018),παρά τα λάθη και αντιφάσεις του, έχει διατάξεις που προωθούν θεσμούς ενδοδημοτικής συμμετοχικότητας και αποκέντρωσης, που ενεργοποιούν τους απλούς πολίτες στα χωριά, τα μικρά νησιά, τις συνοικίες.

Αυτό αποδείχθηκε και στις Κοινοτικές εκλογές της 26 Μαΐου.
Μεγάλη η συμμετοχή υποψηφίων και εκλογέων στην ξεχωριστή κάλπη με αυτοτελή κοινοτικά ψηφοδέλτια.
Από την μακρόχρονη εμπειρία μας στην Αυτοδιοίκηση, έχουμε την άποψη ότι είναι καλύτερος , ο έστω και ” χλωμός Κλεισθένης” από τον ….” γκρίζο Συγκεντρωτικό ισοπεδωτικό αντιδημοκρατικό Καλλικράτη” του….μονοκράτορα Δημάρχου! Του πλειοψηφικού….3/5 στις έδρες των Δ.Σ…..
Η μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική Μεταρρύθμιση του Καποδίστρια στην οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης ( ν.2539/1999), αντί να ενισχυθεί , να βελτιωθεί και να εμπλουτιστεί – όπως προέβλεπε ο νόμος για τις Συμπολιτείες /ν.2946 του 2001/-με ισοπεδωτικό αντιδημοκρατικό τρόπο ανακόπηκε με τον υπερσυγκεντρωτικό -υπερτροφικό Καλλικράτη (ν.3852/2010), των 325 νέων Δήμων σε όλη τη χώρα, με μηδέν αυτοτελείς Κοινότητες ,  από 1054  Δήμους και Κοινότητες της χρυσής για την αυτοδιοίκηση και τοπική δημοκρατία – ανάπτυξη της περιόδου 1998-2010.
Εκτεταμένοι Δήμοι- φίρδην μίγδην- σε αντίθεση με το Σύνταγμα:
*Η διοίκηση του κράτους οργανώνεται σύμφωνα με το Αποκεντρωτικό σύστημα.
*Η διοικητική διαίρεση της χώρας διαμορφώνεται με βάση τις γεωοικονομικές , κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες- άρθρο 101. Επίσης ρητά : Ιδιαίτερη μέριμνα για νησιωτικές και ορεινές περιοχές – ίση μεταχείριση!!!- άρθρο 101 Παρ.4
*Τα Ορεινά χωριά Σμοκόβου Καρδίτσας σε έναν …. Καλλικρατικό Δήμο με Σοφάδες του κάμπου…
*Η Ορεινή Μεσοχώρα- Μυρόφυλλο Τρικάλων στην … Πύλη Τρικάλων…..
*Τα ορεινά χωριά Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας στην…. Αμφιλοχία…..
*Η Ανατολική Αργιθέα …..στο Ανθηρό , χωρίς συγκοινωνία και επικοινωνία με σύγχρονο ασφαλή οδικό δίκτυο ( ακόμη…. Χωματόδρομοι κάκιστης βατότητας) με άλλες δύο δημοτικές – Καποδιστριακές περιοχές……κοκ…..
*Ο Καλλικράτης κατήργησε όλες τις κοινότητες, συγχώνευσε αδιάκριτα όλα τα χωριά και οι πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων λειτουργούσαν ως…. δορυφόροι, άβουλα όργανα,του πλεοψηφήσαντος Δημοτικού συνδυασμού , χωρίς σαφείς αρμοδιότητες και πόρους…..σε κοινό ψηφοδέλτιο με τους Αιρετούς Δ.Σ.
Ο Κλεισθένης, έδωσε μια σχετική αυτονομία στις κοινότητες, με μικρές αλλά ουσιαστικές αρμοδιότητες και minimum πόρους επί των ΚΑΠ που δικαιούνται όλα τα χωριά για ένα ελάχιστο επίπεδο υποδομών και παροχής αγαθών ( νερό, φωτισμός, παιδικές χαρές, βοήθεια στο σπίτι – κοινωνική φροντίδα αδυνάτων κλπ). Με ξεχωριστή κάλπη και αυτόνομα Ψηφοδέλτια…..
Ο κόσμος το χάρηκε, οι κοινότητες ενεργοποιήθηκαν , οι υποψήφιοι πολλοί και μαχητικοί , κοινοποίησαν τα τοπικά προγράμματα τους, ψηφίστηκαν….
Ανεξάρτητα από τα Δημοτικά Ψηφοδέλτια,τις κομματικές σκοπιμότητες…..
*Ρητά ο ισχύων νόμος Κλεισθένη ορίζει ότι το Κ.Σ και ο Κοινοτάρχης αποφασίζει ποια έργα και δράσεις θα εκτελεστούν στην κοινότητα από το ποσοστό των κεντρικών αυτοτελών Πόρων …που αναλογούν βάσει νόμων…..( Άρθρο 84 ν.4555/2018).
 Για συνοικιακό οδικό δίκτυο, ύδρευση, πλατείες, φωτισμό, αλληλεγγύη κ.α.
*Επίσης, ρητά προβλέπεται ο τρόπος εκλογής του Κοινοτάρχη στα 5μελη κλπ Κ.Σ ,με δημοκρατικό έμμεσο σύστημα.
Όλα αυτά επικυρώθηκαν από τη λαϊκή ψήφο της ξεχωριστής κοινοτικής κάλπης.
Καλώς ή κακώς, οι Κοινοτικές εκλογές έγιναν την ίδια ημέρα με τις Δημοτικές.
*Δεν εισακούστηκαν προτάσεις μας για διενέργεια των Κοινοτικών μετά την εκλογή των Δ.Σ και Δημάρχων ( πχ Φθινόπωρο ή Μάρτιο,ως ενδιάμεσες αποκεντρωτικές αρχαιρεσίες- βλ.tetradioaftodioikisis.blog.spot).
Είναι πολιτικά, νομικά και ηθικά αδιανόητο να αλλάξουν οι αποφασιστικές λίγες αρμοδιότητες των Κ.Σ ο τρόπος εκλογής εκ των υστέρων…..από τη νέα Βουλή.
Αγγίζει τα όρια της αλλοίωσης….της νόθευσης της λαϊκής ψήφου!
Της βούλησης των τοπικών κοινωνιών…..!!!
Φυσικά και δεν βλάπτεται η… Κυβερνησιμότητα των Δήμων από το εάν οι Κοινοτάρχες θα μπορούν να διαχειρίζονται μικροποσά έως ….20.000€ ετησίως για επείγοντα έργα και δράσεις στις κοινότητες τους…. υπέρ των βιοπαλαιστών δημοτών τους, σε απόμακρους δυσπρόσιτους οικισμούς, ξεχασμένους από Κράτος, Βουλευτές, Περιφερειάρχες και Δημάρχους/ Αντιδημάρχους…..
*Η νέα Μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση οφείλει να προσέξει τη βάση της Αυτοδιοίκησης!
Να μην … κόψει το λίγο οξυγόνο που δόθηκε στις μικρές κοινωνίες…..
Να μη βάλει απέναντι της, 6000 Αιρετούς της κοινοτικής Αυτοδιοίκησης….
“Η Δημοκρατία κτίζεται από κάτω προς τα επάνω” δίδασκε ο Δ.Τσάτσος…..
Από τον…. “χλωμό Κλεισθένη” ….μην οδηγηθούμε στην αντιαυτοδιοικητική , αντιφιλελεύθερη “Αντι- Μεταρρύθμιση του……”Αντισθένη”- που δίδασκε ότι η άσκηση στις στερήσεις και τον πόνο είναι… λυτρωτική……
*Ο νέος Υπουργός Εσωτερικών ας μην ακούει μόνο τις αναχρονιστικές μονολιθικές απόψεις Αιρετών αστικών συγκροτημάτων…..Τις μονοκρατορικές τάσεις….
*Αποτελεί…..”κοπτα’τσια” – που λέγαμε στις φοιτητικές συνελεύσεις στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια- δηλαδή κατάργηση, ισοπέδωση κατώτερων οργάνων από τα ψηλότερα , ανώτερα κλιμάκια…… Επιβολή εκ των άνω…..
*Η Βουλή δεν μπορεί ηθικοπολιτικά να παρακάμψει τη λαϊκή εντολή στην αυτοδιοίκηση των κοινοτήτων για την παρούσα θητεία (2019-23) …..
*Για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ας ετοιμάσει ένα καινοτόμο δημοκρατικό εκλογικό σύστημα…..
*Οι νέοι Κοινοτάρχες οφείλουν να τιμήσουν την εντολή των δημοτών τους, όλοι οι τοποσύμβουλοι , να είναι παρόντες στα χωριά τους και δίπλα στους δημότες!
*Των Ελλήνων οι Κοινότητες και οι Ενορίες των Ορθοδόξων είναι οι βασικοί πυλώνες του Ελληνισμού, της Πατρίδας μας, διαχρονικά- ιστορικά!
*Ήδη στο opengov ,στη διαβούλευση του προς ψήφιση διυπουργικού  νομοσχεδίου έχουμε δημοσιοποιήσει τις προτάσεις μας…..
Οι κοινοβουλευτικοί μας , έχουν τώρα τον κύριο λόγο….
Οι Ορεινές περιοχές δικαιούνται ίση μεταχείριση με τις νησιωτικές…..
Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά……
Ότι αντιπροσωπεύει η Γαύδος για τη νησιωτική Ελλάδα……το ίδιο και η απόμακρη δυσπρόσιτη οικολογική Αργιθέα για την Ορεινή Ελλάδα!!!
Δημήτρης Παπακώστας
Πρόεδρος Δ.Σ ορεινής Αργιθέας
Δήμαρχος Αχελώου 1999-2016
Συντονιστής ΠΑΤΡΙ.Δ.Α. Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας….



Total
0
Shares
Previous Article
people

Ηλεκτρονική διασύνδεση ΑΦΜ με την αστυνομική ταυτότητα

Next Article

Οδικός άξονας Μουζάκι - Λίμνη Πλαστήρα

Related Posts