Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κωνσταντίνος Αγόρης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην… ακριβή πλευρά της ιστορίας

Κ. Αγόρης: Γιατροί και οδικά είναι ζητήματα που πρέπει να λυθούν - Κ. Αγόρης: Το ψέμα… νερό δεν γίνεται για Σοφάδες, Παλαμά, Καρδίτσα - Κ. Αγόρης: Επίσκεψη Μητσοτάκη στα... πεταχτά - ΑΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Κωνσταντίνος Αγόρης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην… ακριβή πλευρά της ιστορίας

*Άρθρο του δημοσιογράφου, οικονομολόγου, υπεύθυνου Τύπου της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Η ακρίβεια στην Ελλάδα προϋπήρχε του πολέμου. Μετά την έναρξή του, απλώς διευρύνεται και πολλαπλασιάζεται. Στο ρεύμα, στη βενζίνη, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στα ψώνια του σούπερ μάρκετ, στις πρώτες ύλες, στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές πληρώνουμε λογαριασμούς με «ρήτρα Μητσοτάκη».

Η ανεπαρκής αντιμετώπιση της νέας κρίσης και τα ελλιπή μέτρα της κυβέρνησης γεννούν δραματικές επιπτώσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ποιος, αλήθεια, πίστευε ή πιστεύει ότι αρκούν τα 13 ευρώ «χαρτζιλίκι» τον μήνα για την πανάκριβη βενζίνη ή τα 40 με 50 ευρώ επιδότηση για το ρεύμα και το φυσικό αέριο, οι τιμές των οποίων «καίνε»; Ειδικά όταν η αισχροκέρδεια κάνει πάρτι με τις πλάτες της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα:

  • Τον Φεβρουάριο του 2022, να πληρώσουμε το ρεύμα 70% πιο ακριβά από όσο τον Φεβρουάριο του 2021. Την ίδια περίοδο, η μέση αύξηση σε Ε.Ε. και Ευρωζώνης ήταν της τάξης του 30 – 35%, δηλαδή στο μισό.
  • Τον Νοέμβριο του 2021, το φυσικό αέριο ήταν 115% ακριβότερο σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020. Την ίδια περίοδο, η τιμή σε επίπεδο Ε.Ε. αυξήθηκε μόνο κατά 30%.

Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν επαρκούν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την… ακριβή πλευρά της ιστορίας. Για λόγους προφανείς. Για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και καρτέλ. Για την ισοπέδωση των νοικοκυριών και των αγροτών, για την εκκαθάριση των μικρών  και μεσαίων επιχειρήσεων. Όπως, ακριβώς, έπραξε και κατά την πανδημική κρίση.

Ακολούθησε το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών; Όχι. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Bruegel, από τον Σεπτέμβριο ως σήμερα:

  • 11 χώρες (Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία) μείωσαν τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα.
  • 8 χώρες (Βέλγιο, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Βρετανία) έβαλαν πλαφόν στις τιμές λιανικής.
  • 7 χώρες (Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία, Βρετανία) φορολόγησαν/περιόρισαν τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των παραγωγών και παρόχων ενέργειας.

Υπήρξαν εξωτερικοί καταναγκασμοί και απαγορεύσεις που δεν του επέτρεψαν να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα; Και πάλι όχι. Η ίδια η Κομισιόν προέτρεψε, με την εργαλειοθήκη της, τα κράτη – μέλη να περιορίσουν την ενεργειακή κρίση με:

  • Την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρεύματος λιανικής.
  • Τη σημαντική επιδότηση στο καύσιμο.
  • Τη λήψη μέτρων στήριξης της ρευστότητας των πληττόμενων επιχειρήσεων.
  • Τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παροχής ενέργειας, ως έκτακτο μέτρο για να χρηματοδοτηθεί η ελάφρυνση από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια και η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, καθώς και η στήριξη της δημόσιας Υγείας.

Δεν τον βοήθησε, άραγε, η αντιπολίτευση με προτάσεις; Ψευδές και αυτό. Όσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει πάρτι με απευθείας αναθέσεις, ύψους 7 δισ. ευρώ, αρνείται να υιοθετήσει μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως:

  • Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
  • Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
  • Το πλαφόν στα κέρδη των παρόχων και στις τιμές ενέργειας.
  • Η φορολόγηση των υπερκερδών στον κλάδο.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι κύριος υπεύθυνος της παρούσας κατάστασης. Αλλά και της κρίσης που αφήνει να γιγαντώνεται.

Είναι, επίσης, απόλυτα εκτεθειμένος από τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Στη Γαλλία, ο Μακρόν υποχρέωσε τη δημόσια EDF («γαλλική ΔΕΗ») να πουλά το ρεύμα σε χαμηλότερες τιμές από αυτές του χρηματιστηρίου ενέργειας, με κόστος 8,4 δισ. για την εταιρεία. Στην Ελλάδα, ο Μητσοτάκης έσπευσε να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ, εν μέσω μάλιστα ενεργειακής κρίσης, πετώντας ένα ισχυρό εργαλείο μείωσης των λογαριασμών του ρεύματος.

Σάντσεθ και Κόστα ήταν, πρόσφατα, οι κερδισμένοι στις Βρυξέλλες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε, είδε, δεν μίλησε, δεν ακούμπησε. Και όσο η Ισπανία και η Πορτογαλία θα ρυθμίζουν μόνες τους το κόστος της ενέργειας και θα μειώνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι Έλληνες θα συνεχίσουν να πληρώνουν την υποτέλεια της Ν.Δ. στα συμφέροντα.

Δυστυχώς για την Ελλάδα, ο Μητσοτάκης δεν κάνει πολιτική.

Για να είμαστε ακριβείς, δεν κάνει πολιτική για τον λαό. Κάνει πολιτική για λίγους και ισχυρούς.

Αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες και δυνάμεις οφείλουν να βρεθούν σε κοινό μέτωπο για την απαλλαγή της χώρας από τη χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων πολλών ετών.

Οφείλουν να δημιουργήσουν την προοπτική μιας μακροχρόνιας προοδευτικής διακυβέρνησης, η οποία θα αναλάβει να κλείσει τις πληγές που άνοιξαν στο σώμα της κοινωνίας και της οικονομίας.

Μια προοπτική που θα καταστεί πραγματικότητα στις ερχόμενες εκλογές με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.




Total
0
Shares
Previous Article
Εξιχνίαση απάτης με υπολογιστή – Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ημεδαπού - Λάρισα: Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ημεδαπού για κλοπή και απάτη με υπολογιστή

Λάρισα: Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ημεδαπού για κλοπή και απάτη με υπολογιστή

Next Article
Τα δρομολόγια των ΚΑΜ Καρδίτσας & Τρικάλων για την εβδομάδα από 13/02/2023 έως 19/02/2023 - δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Καρδίτσας & Τρικάλων

Τα δρομολόγια των ΚΑΜ Καρδίτσας & Τρικάλων για την εβδομάδα

Related Posts