Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δημήτρης Παπακώστας: Κοινοτάρχες Εκτεταμένων Δήμων – Αιρετοί ελεύθεροι ή …’υπηρέτες’ Δημάρχων?

Ελεγκτικό Συνέδριο: Τελικά υπάρχουν σοβαρά θεσμικά αντίβαρα!!! - Όταν η ΤΑ μεταλλάσσεται σε ...κομματικό βραχίονα και σε διοίκηση εκ των άνω: η Αποκέντρωση τετέλεσται! - Δημήτρης Παπακώστας

Δημήτρης Παπακώστας: Κοινοτάρχες Εκτεταμένων Δήμων – Αιρετοί ελεύθεροι ή …’υπηρέτες’ Δημάρχων?

Τώρα που η πολιτική και οικονομική συγκυρία έχουν μεταβληθεί δραματικά ,λόγω της …πολεμικής οικονομίας- της ακρίβειας , της ενεργειακής φτώχειας και επισιτιστικής κρίσης , βλέπουν όλοι ,τουλάχιστον οι έμπειροι και εχέφρονες , ότι τα λίαν συγκεντρωτικά ,δήμαρχο/περιφερειαρχο- κεντρικά συστήματα , οι υπερινισχυμενοι εκλογικοί νόμοι με ισοπέδωση και εξάρτηση ( υπαλληλική ) των κοινοτήτων – κοινοταρχών ,
« σκοτώνουν» την αποκέντρωση, την ίση μεταχείριση μεταξύ οικισμών και περιοχών κάθε δήμου ή περιφέρειας , την ίδια την Τοπική Δημοκρατία ,αφού απομακρύνουν τους ενεργούς πολίτες από τα κοινά , πλήττουν την ανάπτυξη .

• Δημοσιεύματα έγκυρων e-εφημερίδων ,αρθρογραφία αιρετών , επισημαίνουν :

1. Όλες οι απαράδεκτες μεταβολές του νομοθετικού πλαισίου που αλλοίωσαν την έκφραση λαϊκής κυριαρχίας στις τοπικές εκλογές 2019 ,έγιναν από το Υπ Εσωτερικών και τη Βουλή με ….σκονάκι από ηγεσίες της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ.
• Υποβιβασμό ΔΣ και ΠΣ , υπεραρμοδιοτητες σε Οικονομικές Επιτροπές , σωρηδόν δυνατότητες για …«απευθείας αναθέσεις» , επι παντός θέματος και έργου και όχι μόνο στις επιβαλλόμενες από τις ανάγκες ( ύδρευση ,δημόσια υγεία ).
•• Καθεστώς ¨έκτακτης ανάγκης¨ επι μήνες και αόριστο χρόνο …..για να
‘ νομιμοποιούνται’ αυθαιρεσίες και σπατάλες ( άσκοπη ιδιοτελής χρήση οχημάτων από αιρετούς εκτός περιοχής ευθύνης , σε ώρες διασκέδασης κλπ).
* Μη δρομολόγηση λεωφορείων – mini Bus για εξυπηρέτηση πολιτών, παιδιών, ΑΜΕΑ και υπαλλήλων δωρεάν ή με προσιτό εισιτήριο ,όπως προβλέπεται από τον ΔΚΚ .
* Μη δημόσιος απολογισμός ,ενημέρωση δημοτών , αδιαφάνεια.

2. Με το νόμο 4804/21 ,αντί για μεταρρύθμιση δημοκρατική ,άλλαξε ο εκλογικός νόμος του Κλεισθένη προς το χειρότερο και το…δημαρχοκεντρικότερο και επέβαλε έναν Περιφερειάρχη – Μονοκρατορα ,που ορίζει ανεξέλεγκτα Αντιπεριφερειαρχες , σπάει τις θητείες σε …μήνες και λογαριασμό σε κανέναν ,ούτε σε πολίτες ,ούτε σε φορείς ,ούτε στα κομματικά όργανα που τον στήριξαν στην εκλογή του….
• «Μαζί με τα απόνερα ,πέταξε και το βρέφος» η παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία. Όπως έχουμε τονίσει : η ΝΔ ,όσο ακούει μονάχα τους μεγαλοπαράγοντες της ΤΑ και αγνοεί τους αιρετούς της βάσης , θα πέφτει σε ολέθρια λάθη, θα ενισχύει το συγκεντρωτικό μοντέλο, τους αρχηγίσκους στην επαρχία , τους νέο- κομματάρχες περασμένων δεκαετιών και θα συνθλίβει την Αυτοδιοίκηση με Αποκέντρωση.

Συνέδεσε τους κοινοτικούς αιρετούς με τους δημοτικούς , κατήργησε την ελεύθερη χωριστή κάλπη ανάδειξης των κοινοτικών οργάνων και ουσιαστικά καθυπόταξε τους κοινοτάρχες στον εκάστοτε ηγεμόνα – τοπάρχη , Δήμαρχο.
^ Πας όστις δεν έχει την εύνοια του εκάστοτε Δημάρχου – αρχηγού παράταξης ,δεν μπορεί να κατέλθει υποψήφιος για κοινότητα , στερείται δικαιώματος .
^ Πας αντιδρών ή ανήσυχος για το χωριό του ,τίθεται σε ….Black List( μαύρη λίστα).

3. Στην ευχέρεια εκάστου μονοκρατορα ,με τη βούλα του …νόμου , η κατανομή πιστώσεων , ο διορισμός αντιδημάρχων , η διάθεση πόρων κοινοτήτων ( ΣΑΤΑ) σε αλλότρια έργα ,συνήθως οδεύουν σε κεντρικά σημεία , μεγάλες ενότητες , έδρες .
^ Οι απόμακροι, οι δυσπρόσιτοι , οι αδύναμοι μένουν στους χωματόδρομους , την ξηλωμένη άσφαλτο , χωρίς κάδους απορριμμάτων ,φωτισμού …

•Αν αυτό λέγεται : Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση ,,,,, Τοπική Αυτονομία – Συμμετοχικότητα,
Τότε : Η ορεινή Αργιθέα είναι ….’κάμπος’ και προνομιούχος περιοχή ….!

~~Η Νέα Δημοκρατία ,που σημειωτέον , καταψήφισε – πολύ σωστά -το 2010 το νόμο Καλλικράτη ως ισοπεδωτικό – αντιαυτοδιοικητικό ,καθως εξοβελίζει τον κοινοτισμό , περιέπεσε στους ν.4804/21 και 4623/19 κα – που το ΣτΕ έκρινε αρνητικά – « βρήκε» τον παλιό κακό εαυτό της , της συμπλεγματικής νοοτροπίας έναντι του κοινοτισμού , της αιρετής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης (1994), της μεγάλης μεταρρύθμισης του Καποδίστρια
( ν 2539)1997) με 900 Δήμους και 154 Κοινότητες ,που συνέβαλαν στη διάχυση της τοπικής ανάπτυξης , της ανασυγκρότησης υπαίθρου και επαρχιών , την θεαματική άμβλυνση ανισοτήτων μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης και περιφερειών.

~~Ας ακούσει επιτέλους η κυβερνητική πλειοψηφία τη βάση της ΤΑ, άλλως θα έχει και εκλογική αρνητική συνέπεια η εμμονή στις «ιδέες» των μεγαλοδημάρχων …θα πληρώσει τίμημα στην κάλπη των εθνικών εκλογών :

1. Νέο εκλογικό νόμο ,ούτε ‘ απλή δυο γυρων’ ,ούτε , ‘ υπερενισχυμένη’ , αλλά δίκαιη αναλογική με ισοδυναμία ψήφου και κυβερνησιμότητα ΟΤΑ.

2. Ενίσχυση ρόλου ΔΣ κ ΠΣ , έλεγχος με αντίβαρα θεσμικά στις μονοκρατορίες.

3. Τοπικός Αντιπεριφερειάρχης με ψήφο των πολιτών κάθε νομού ( 2014)- όχι υπάλληλος του ηγεμόνα .

4. Πλήρης Αποσύνδεση κοινοτικών υποψηφίων με δημοτικά ψηφοδέλτια :
•• Χωριστή εκλογή κοινοταρχών και συμβούλων με επιμέλεια -δαπάνη οικείου Δήμου, τον πρώτο χρόνο θητείας δημοτικών αρχών.( πχ Μάρτιο) και εποπτεία οικείου Εφετείου.
••• Τόνωση των 6500 Κοινοτήτων -ως μονάδες ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και όχι
ως « τρίτος βαθμός»….
* Σαφείς τοπικές αρμοδιότητες και minimum πόρους σε ΚΣ.Λογοδοσία .

5. Εξεταση θέσπισης βασικής μονάδας ΤΑ , της δημοτικής καποδιστριακής
ενότητας: 700 περιοχές σε όλη τη χώρα με συνεργασία τοπικών κοινοτήτων,ως
πρωτοκύτταρα Δημοκρατιας και Αυτονομίας ,βάσει ΕΧΤΑ.

6. Όταν η Ελλάδα έχει 300 βουλευτές ( σωστά κατά την άποψη μας λόγω γεωμορφολογίας και ιστορίας ) , η Αυτοδιοίκηση έπρεπε να έχει :

13 Περιφέρειες και 450-500 Δήμους ( θέμα για άλλο σημείωμα )και ιδιαίτερη μέριμνα υπέρ Ορεινών – Νησιών ( άρθρο 101 παρ 4 Συντάγματος και 174 επ ΣΛΕΕ ).

• «Η Δημοκρατία κτίζεται από κάτω προς τα επάνω»δίδασκε ο Δ.Τσάτσος .

Δημήτρης Παπακώστας 11-4-22
[Αιρετός ΤΑ 1991-2019/ Δήμαρχος Αχελώου Θεσσαλίας 1999-2006/ Νομικός]




Total
0
Shares
Previous Article
Νόμος και Ελευθερία - Άνθρωπος και Ταυτότητες (Θρησκεία – Έθνος) - Φωτογραφία: Προπαγάνδα αλλά και Εργαλείο Αφύπνισης - Ποίηση και Πολιτική - Η βαλίτσα του Ταξιδιώτη - Ένα εκκλησάκι οικόσημο της Δονούσας ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ: Βίοι παράλληλοι - H Τραγωδία των Τεμπών: Aνθρώπινο Λάθος και Κρατική Αβελτηρία - Η πρώτη επέτειος του Ουκρανικού πολέμου: Οι διαψεύσεις και οι προοπτικές για ειρήνη - Ελευθερώστε τα γλυπτά του Παρθενώνα - Στο λυκαυγές ενός άλλου κόσμου: Προοπτικές και Ευθύνες… - Τρία βιβλία για μία ασφαλή πλοήγηση στην εποχή της μετα-πραγματικότητας - Αλλάζουν οι θρησκείες; - Μικρασιατική Καταστροφή: Μνήμη που πληγώνει… - Ένας άδικος θάνατος και μία δίκαιη εξέγερση - Τουρκικός μεγαλο-Ιδεατισμός ή η παράνοια του νέο-Οθωμανισμού;

Οι μεγάλες «διαψεύσεις» για την αποτροπή του Πολέμου

Next Article
Agorastos klimatiki sinedrio

Κ. Αγοραστός: Να  δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις και ΤΟΕΒ να παράξουν ρεύμα από ΑΠΕ  για να μπορέσουν να λειτουργήσουν