Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κοινή παρέμβαση Γ. Κωτσού – Αθ. Λιούτα στον Μ. Βορίδη για ενίσχυση των παραγωγών κηπευτικών και μποστανικών ειδών

Γ. Κωτσός: Αποζημιώνονται επαγγελματικά οχήματα, λεωφορεία και ταξί

Κοινή παρέμβαση Γ. Κωτσού – Αθ. Λιούτα στον Μ. Βορίδη για ενίσχυση των παραγωγών κηπευτικών και μποστανικών ειδών

Σε παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, προχώρησαν από κοινού στη Βουλή ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός με το Βουλευτή Ν.Δ. Ν. Τρικάλων κ. Θανάση Λιούτα, ζητώντας την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών κηπευτικών και μποστανικών ειδών.

Βασικός λόγος του αιτήματος των εν λόγω παραγωγών είναι η μη διάθεση μεγάλου μέρους των προϊόντων τους στην αγορά, λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν στις μετακινήσεις πολιτών και στη λειτουργία λαϊκών αγορών, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ειδικότερα, στη σχετική Αναφορά τους οι δυο πολιτικοί της Δυτικής Θεσσαλίας επισημαίνουν τα παρακάτω:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η εμφάνιση και η εξάπλωση της πανδημίας του Κορωνοϊού έχει δημιουργήσει δυσμενείς επιπτώσεις σε βάρος της παραγωγής και της εμπορικής διάθεσης των κηπευτικών, όπως είναι η ντομάτα, η πιπεριά, το αγγούρι και των μποστανικών ειδών, όπως είναι τα καρπούζια, τα πεπόνια κ. αλ..

Είναι ένα μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα, το οποίο ταλανίζει και δυσχεραίνει την παραγωγή, καθώς και την οικονομική κατάσταση και τον βιοπορισμό και των δικών μας παραγωγών – κηπευτικών και μποστανικών ειδών – εδώ στη Δυτική Θεσσαλία.

Είναι ένα πρόβλημα σοβαρό από την πρώτη στιγμή της εξάπλωσης της πανδημίας έως και σήμερα – πιθανόν όμως και αύριο εξαιτίας της απρόβλεπτης εξέλιξης της νόσου του Κορωνοϊού.

Αναφορικά με την κατηγορία των κηπευτικών προϊόντων, η μείωση της διάθεσής τους λόγω κορωνοϊού ξεκινά ήδη από την προηγούμενη άνοιξη – αναλογιζόμενοι ασφαλώς και το κλείσιμο των λαϊκών αγορών στον τόπο μας Δυτική Θεσσαλία (Τρίκαλα Καρδίτσα) λόγω κορωνοϊού, όπου οι παραγωγοί κατά το διάστημα αυτό δεν μπόρεσαν να διαθέσουν τα προϊόντα τους προς τους πωλητές των λαϊκών αγορών.

Το πρόβλημα αυτό συνεχίστηκε και κατά τους θερινούς μήνες εξαιτίας της μείωσης της καταναλωτικής και τουριστικής κίνησης και της επακόλουθης περιορισμένης κίνησης της εστίασης και των ξενοδοχείων – κλάδων, στους οποίους οι παραγωγοί διαθέτουν μεγάλες ποσότητες των προϊόντων τους.

Σαφέστατα το ζήτημα αναφορικά με τη διάθεση των κηπευτικών στη Δυτική Θεσσαλία οξύνθηκε επιπλέον και περαιτέρω και εξαιτίας των δυσμενών επιπτώσεων που προκλήθηκαν σε βάρος πολιτών, παραγωγών και της τοπικής οικονομίας, τόσο στον Νομό Τρικάλων, όσο και στον Νομό Καρδίτσας, εξαιτίας της θεομηνίας του Ιανού.

Σήμερα το πρόβλημα της μη διάθεσης των κηπευτικών εξακολουθεί να είναι κρίσιμο στις περιοχές μας και επιδεινώνεται σαφώς εξαιτίας της καθολικής – καθ’ όλα δικαιολογημένης για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας – απαγόρευσης των μετακινήσεων και της λειτουργίας μεγάλου κομματιού της οικονομικής δραστηριότητας.

Αναφορικά με τα μποστανικά είδη, τα οποία επίσης πλούσια, σε ποσότητα και ποιότητα, παράγονται στη Δυτική Θεσσαλία, το πρόβλημα ξεκινά από την περασμένη άνοιξη και κλιμακώθηκε σαφώς κατά τους πρόσφατους θερινούς μήνες, εξαιτίας των περιορισμένων μετακινήσεων πολιτών και τουριστών προς τους κλάδους της εστίασης και στον κλάδο των ξενοδοχείων, όπως ήδη περιγράψαμε και όπως εσείς πολύ καλά γνωρίζετε. Το πρόβλημα στο σύνολό του είναι πολύ σοβαρό και κρίσιμο. Με πράξεις σας έως σήμερα, κ. Υπουργέ, έχετε συνδράμει προς την ταχεία ανακούφιση πολλών αντίστοιχων παραγωγών σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας, μέσω των κρατικών προγραμμάτων ήσσονος σημασίας (de minimis). Το ίδιο σας ζητούμε να πράξετε και όσον αφορά τους παραγωγούς κηπευτικών και μποστανικών προϊόντων της Δυτικής Θεσσαλίας.

Η μείωση του εισοδήματος των παραγωγών στους τόπους μας λόγω κορωνοϊού είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, το οποίο πιέζει τα όρια της οικονομικής αντοχής τους.

Θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε το εξής και εξίσου κρίσιμο, ότι η αυτή η δύσκολη οικονομική θέση των παραγωγών μας σήμερα δημιουργεί και τη σαφή αδυναμία, οι παραγωγοί αυτοί να προετοιμαστούν για τη νέα καλλιεργητική χρονιά.

Συνεπώς για όλα τα παραπάνω, σας ζητούμε να ενσκήψετε, με τον ίδιο τρόπο που το πράξατε και για τις περιπτώσεις των αντίστοιχων παραγωγών της Κρήτης, καθώς και αλλού, και να καταστήσετε τους πληττόμενους αντίστοιχους παραγωγούς κηπευτικών και μποστανικών και της Δυτικής Θεσσαλίας – για τον βαθμό και για τον χρόνο που ζημιώθηκαν – δικαιούχους του προγράμματος κρατικών ενισχύσεων de minimis λόγω Κορωνοϊού.

Θα δώσετε με τον τρόπο αυτό ανάσα και δύναμη, κ. Υπουργέ, στους παραγωγούς μας, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, εκείνοι και οι οικογένειές τους, και να μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο».




Total
0
Shares
Previous Article
Πεσόντες υπέρ του καθήκοντος Καρδιτσιώτες Αστυνομικοί

Πεσόντες υπέρ του καθήκοντος Καρδιτσιώτες Αστυνομικοί

Next Article
Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Μουζακίου

Δήμος Μουζακίου: Κλειστό το ταμείο του Δήμου την Παρασκευή 4/12

Related Posts