Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κλέψιμο Αρκούδας και Καραγκούνικος Γάμος στο Αγναντερό

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η συμμετοχή του κόσμου, αλλά και των καρναβαλιστών στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Αγναντερού, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος προεξάρχουσα θέση στις εκδηλώσεις των Απόκρεων που έγιναν στο Δήμο Μουζακίου είχαν τα δρώμενα στο Αγναντερό που κερδίζουν χρόνο με το χρόνο το ενδιαφέρον πάρα πολλών επισκεπτών.

Πρόκειται για την αναπαράσταση του παραδοσιακού καραγκούνικου γάμου που λαμβάνει χώρα εδώ και πολλά χρόνια και αποτελεί ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή με έντονα τα στοιχεία της παράδοσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναπαράσταση του κλεψίματος της αρκούδας καθώς και η διαδικασία με την οποία ο γύφτος τη δελεάζει προκειμένου να τη συλλάβει ξανά.

Στην τελετή του γάμου που έγινε το απόγευμα της Κυριακής ξεχώρισε η νύφη η οποία φέτος ήταν «έγκυος», ο γαμπρός και οι βλάμηδες, ο γιατρός με τα γιατροσόφια του, ο χωροφύλακας με τη σφυρίχτρα του, ο γέρος με την καμπούρα του και η γριά που φέτος ήταν εξαιρετικά «ζωηρή».

Από την τελετή του γάμου που τέλεσε ο Δήμαρχος κ. Κωτσός, δεν έλειψαν οι “κουδουνάδες”, οι οποίοι είχαν κάνει την εμφάνισή τους μέρες πριν, προκαλώντας θόρυβο και διασκέδαση σ’ όλο το χωριό. Πρόκειται για ομάδες μασκοφόρων, οι οποίοι τριγυρνούν στους δρόμους ντυμένοι με προβιές και ζωσμένοι με κουδούνια. Το σπουδαίο είναι πως στις εκδηλώσεις συμμετέχουν με παραδοσιακές στολές και μικρά παιδιά εξασφαλίζοντας έτσι τη διάδοση των παραδοσιακών εκδηλώσεων από γενιά σε γενιά.

Κλέψιμο Αρκούδας και Καραγκούνικος Γάμος στο Αγναντερό

Την Καθαρή Δευτέρα έγινε η αναπαράσταση της αρκούδας με το γύφτο ιδιοκτήτη της. Το κλέψιμο μιας αρκούδας από τους χωρικούς (κουδουνάδες) είναι μία παραδοσιακή διαδικασία η οποία διατηρείται μέχρι και σήμερα. Από το μεσημέρι προσφέρονταν νηστίσιμα εδέσματα (φασολάδα-λαγάνα) και άφθονο κρασί στους παραβρισκόμενους. Το εορταστικό διήμερο της αποκριάς συνόδευε ζωντανή ορχήστρα με Δημοτικά Τραγούδια.

“Φέτος το καρναβάλι στο Αγναντερό ξεπέρασε κάθε προσδοκία καθώς η συμμετοχή των επισκεπτών και των «μασκαράδων» ήταν εξαιρετικά μεγάλη, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Οι εκδηλώσεις στο Αγναντερό είναι μία ξεχωριστές για όλο το Νομό μας και όχι μόνο και γι΄ αυτό το λόγο συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον πάρα πολλών επισκεπτών απ’ όλη την Ελλάδα πλέον. Η αναπαράσταση του καραγκούνικου γάμου, οι «κουδουνάδες», το κλέψιμο της Αρκούδας και τα άλλα δρώμενα εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες με το κέφι και την ευρηματικότητά τους. Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους συμμετέχοντες στα δρώμενα, τους εθελοντές, την «παρέα» με τις ευρηματικές στολές και το ατελείωτο κέφι, καθώς δίνουν κάθε χρόνο ξεχωριστό χρώμα στις εκδηλώσεις» δήλωσε ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός.




Total
0
Shares
Previous Article

Παναγιώτα Βράντζα: Η υποκρισία έχει και τα όρια της κύριοι Δήμαρχοι

Next Article

Λαοθάλασσα και τρικούβερο γλέντι στα Κούλουμα της Γελάνθης

Related Posts