Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κλεισθένης και Γυναίκες στην Αυτοδιοίκηση

 

*Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Με το νέο νόμο Κλεισθένη θεσπίστηκε ποσόστωση φύλων και εμμέσως υπέρ των Γυναικών, αυξημένο ποσοστό 40% επί του συνολικού αριθμού υποψηφίων για τις αιρετές θέσεις Δημοτικών Συμβουλίων, όπως και Περιφερειακών και Κοινοτικών.

1. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για ποσόστωση επί των εκλεγμένων Αιρετών

Συνέπεια της αυξημένης ποσόστωσης είναι, αφενός να δυσκολεύεται η κατάρτιση Ψηφοδελτίων (ιδίως σε ορεινές και άγονες νησιωτικές περιοχές, όπου οι γυναίκες είναι ολιγάριθμες και μεγάλης, συνήθως, ηλικίας), αφετέρου να καταλήγει …..ως ένα “δώρο – άδωρο” καθότι δύσκολα ψηφίζονται ή σταυροδοτούνται οι υποψήφιες Γυναίκες, ακόμα και από το γυναικείο εκλογικό σώμα (άνω του 50% των εκλογέων).

-Από τους 332 Νέους Δημάρχους μόνο (18) είναι Γυναίκες.

-Από τους 13 Περιφερειάρχες μόλις μία (1)

-Από τους 21 Ευρωβουλευτές μόνο οι (5)

*Στον ορεινό Δήμο Αργιθέας έχει εκλεγεί μόνο μια (1) Γυναίκα – της Συμπολίτευσης.

Η Αντιπολίτευση εξέλεξε μόνο άνδρες.

*(Εκλέχτηκε άλλη μια γυναίκα-αναπληρωτής επιλαχούσα, από τη Συμπολίτευση, επίσης).

2. Η Αυτοδιοίκηση και η Δημοκρατία είναι γένους θηλυκού, ως γνωστόν

Όταν το μισό του πληθυσμού δεν εκπροσωπείται στα ανώτερα συλλογικά όργανα τότε κάτι….. στραβό υπάρχει στο ….” Βασίλειο της Δανιμαρκίας”….

Οι εκλογικοί νόμοι χρειάζονται να τροποποιηθούν ώστε να επιτευχθεί η πραγματική ισότητα των φύλων και όχι, όπως έως τώρα, προσχηματικά.
Ρητή πρόβλεψη για ποσοστώσεις επί των υποψηφίων σε ένα λογικό ποσοστό (πχ 20-30%), αλλά και επί των εκλεγμένων μελών των Συμβουλίων.
Θα μπορούσε, για παράδειγμα, χωρίς να παραβιαστεί η αρχή της αντιπροσωπευτικότητας να προβλεφθεί ότι σε ποσοστό 10-20% των εδρών των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, υποχρεωτικά καταλαμβάνονται από τις υποψήφιες γυναίκες – εφόσον έχουν λάβει ένα minimum σταυρών προτίμησης.

*Εναλλακτικά: Το τελευταίο έτος της θητείας, οι αναπληρώτριες- επιλαχούσες γυναίκες σύμβουλοι, καλούνται στα Αιρετά Συμβούλια με ταυτόχρονη παραίτηση των ανδρών Αιρετών, των οποίων η θητεία θα λογίζεται πλήρης.

Έτσι δίνεται εν τοις πράγμασι η δυνατότητα συμμετοχής και προσφοράς των γυναικών (και ανδρών) στις κοινές τοπικές υποθέσεις.

Να λαμβάνουν το… “Βάπτισμα” του Αιρετού, έστω για 12 μήνες

Στα τρία κοινοτικά συμβούλια της Αργιθέας η διάκριση σε βάρος των γυναικών είναι εμφανής

Στο πενταμελές Κοινοτικό συμβούλιο Βραγκιανών έχουν εκλεγεί όλοι άνδρες

3. Ο Φιλόσοφος Αριστοτέλης δίδαξε:

“Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από την ίση μεταχείριση άνισων καταστάσεων….”

Ο Αυτοκράτορας Θεόφιλος μπορεί υποτιμητικά να έγραψε προς την Κασσιανή:. “Εκ γυναικός ερρύη τα… φαύλα (δηλ από την Εύα)”. Όμως η Κασσιανή, εύστοχα και θαρρετά, του απάντησε: “Αλλά και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττονα (δηλ. τη Θεοτόκο Παναγία μας).

*Το Κοινοβούλιο, τα Κόμματα, οι Αυτοδιοικητικές παρατάξεις, τα όργανα της ΚΕΔΕ & ΕΝΠΕ, οι οργανώσεις των Γυναικών, έχουν χρέος να αντιμετωπίσουν το θέμα της υποεκπροσώπησης των Γυναικών στα Δημοκρατικά Συλλογικά όργανα. Διαφορετικά, η Δημοκρατία μας, Κεντρική και Τοπική, θα είναι…. “λόγω μεν ….έργω δε..”. – ήτοι ανάπηρη, μισή και αναποτελεσματική!

4. Για τη μεγάλη αποχή του δεύτερου γύρου έχουμε τοποθετηθεί σε προηγούμενο άρθρο μας.

Ένα μειοψηφικό, τελικά ποσοστό πολιτών καθορίζει την εκλογή Περιφερειάρχη ή Δημάρχου. Πρέπει να αλλάξει…..

5. Σημείωση: Στα σχόλια “φίλων” συνδημοτών – που ανεβάζουν άκριτα στην πλατφόρμα του FB, έχω να πω, με καλή πίστη και αγαθή προαίρεση:

| Οι “Πατριωτικές Δυνάμεις Αχελώου ΑΡΓΙΘΕΑΣ”- ΠΑΤΡΙ.Δ.Α, είναι παρούσες και ενεργές. Με πολύχρονη εμπειρία και δράση. Με πλούσια προσφορά! Αυτό, ίσως ενοχλεί κάποιους. Η κάθοδος μας στις Δημοτικές εκλογές μαζί με την “Αργιθεάτικη Συμμαχία”, ήταν απόφαση που λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών μας. (Δεν ήταν υποχρεωτική η αυτόνομη κάθοδος).

Τα στελέχη είναι γνωστά, καταξιωμένα και με πλούσιο έργο.

|| Οι νικητές οφείλουν να αντιληφθούν ότι κέρδισαν την πλειοψηφία του Δ.Σ. ΑΡΓΙΘΕΑΣ….Δεν κατέλαβαν …. “Αυτοκρατορικές” θέσεις….. Οφείλουν να πάψουν να….αντιπολιτεύονται τις “ΠΑΤΡΙ.Δ.Α.” & εμένα προσωπικά. Φυσικά δεν μας ενοχλεί, αρκεί να γράφουν…. σωστά το ονοματεπώνυμο μας….

||| Η αναφορά σε χωματόδρομους Περιφερειακής ευθύνης πρέπει να απευθύνεται στην αρμόδια Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας (Ασφαλτόστρωση Δρόμου Βραγκιανά – Ρόγκια- Φελίκι). Δεν φταίει για όλα τα…. στραβά καρβέλια….η νύφη……(Δήμος)

|V Έχουμε συγχαρεί τους νεοεκλεγέντες συμβούλους και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά.

Απλά, από την 1- Σεπτεμβρίου 2019 οι δημότες μας αναμένουν να τους δουν στα καθήκοντα τους, στα ορεινά χωριά και τους απόμακρους οικισμούς. Τα θετικά έργα τους, θα είμαστε πρώτοι που θα τα αναγνωρίσουμε χωρίς δισταγμό και με κατανόηση στα τυχόν πρώτα λάθη τους.

*Απλά, όπως τονίσαμε δημόσια και με υπευθυνότητα, κατά την προεκλογική περίοδο, δεν γίνεται αυτοδιοίκηση με…..drones ή μέσω skype εξ Αθηνών….

Οι Αντιδήμαρχοι και οι Κοινοτάρχες, υποχρεούνται στα νόμιμα και τα θεσμικά …..όπως ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία…… φυσικά λαμβανομένων υπόψη- κατά την ταπεινή γνώμη μου και πολύχρονη εμπειρία μου- των ορεινών συνθηκών, αποστάσεων και συγκοινωνιακών μέσων,που λείπουν…….

V Ο κόσμος ζητά πρωτίστως έργα, αποτελέσματα, εξυπηρέτηση, σεβασμό στις ανάγκες της καθημερινότητας των πολιτών, ιδίως των μόνιμων…….των οικογενειών, των μαθητών, των παραγωγών κτηνοτρόφων, των Αδυνάτων……

Η ευγενής σκυταλοδρομία στα ορεινά χωριά της Αργιθέας ….. συνεχίζεται!

*Δημήτρης Παπακώστας
Αιρετός ΤΑ Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας (1991-2019).
Πρόεδρος ΔΣ Αργιθέας




Total
0
Shares
Previous Article
Stathis Fanis skorer

Φάνης Στάθης...Σκόρερ!

Next Article
Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στην Κοιλάδα του Αχελώου

Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής στην Κοιλάδα του Αχελώου - Το πρόγραμμα