Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κλειστά μυαλά, ανοιχτά κελιά!!!

Της Σοφίας Τόλια, Δικηγόρου, Δημοτικής Συμβούλου Δ.Μουζακίου, Μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας

Η πρόσφατη ληστεία στο Φάληρο, που εμπεριείχε και στοιχεία κωμικοτραγικά, έφερε στη μνήμη όλων μας τη γνωστή ατάκα «αποφυλακίστηκε ο τάδε εγκληματίας κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου».

Ο περιβόητος νόμος 4322/2015 του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου περιλαμβάνει μια σειρά ρυθμίσεων, που αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση των φυλακών, ώστε να «ανασάνουν» τα σωφρονιστικά καταστήματα από τους υπεράριθμους κρατουμένους. Στο άρθρο 12 του νόμου προβλέπεται η απόλυση υπό όρους κρατουμένων, που εκτίουν συγκεκριμένες ποινές, στερητικές της ελευθερίας και καθείρξεις, συνυπολογιζομένων και διαφόρων άλλων κριτηρίων, ποσοστά αναπηρίας, υπηκοότητα άλλου κράτους, ανηλικότητα κλπ., με απώτερο στόχο, όπως προαναφέρθηκε, την αποφυγή συνωστισμού στις φυλακές!

Δυστυχώς, από της εφαρμογής του νόμου και μετέπειτα, παρατηρήθηκαν φαινόμενα που δεν τιμούν ένα ευνομούμενο κράτος. Χιλιάδες κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και βαρυποινίτες  με ροπή στο έγκλημα είδαν την έξοδο των φυλακών και  πολλοί εξ αυτών διέπραξαν εκ νέου  εγκληματικές πράξεις: ο νιγηριανός που λήστευε ηλικιωμένους στο κέντρο της Αθήνας, η σπείρα των αλβανών που εισέβαλλε σε σπίτια στη ΒΑ Αττική, η υπόθεση του κοσμηματοπώλη στη Θες/νίκη, ο Βασίλης Στεφανάκος, ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, ο «έλληνας Εσκομπάρ» με την κοκαίνη όπως είναι γνωστός, ο βιασμός και δολοφονία μιας 19χρονης στη Γερμανία, είναι ενδεικτικά μερικές περιπτώσεις εγκλημάτων με θύτες βαρυποινίτες, που έκαναν χρήση του ευεργετικού νόμου του Παρασκευόπουλου, αποφυλακίστηκαν και επέστρεψαν στην παραβατικότητα!

Εύλογο ήταν με τα δεδομένα αυτά ο νόμος να διχάσει και να προβληματίσει τους νομικούς και δικαστικούς κύκλους και να σταθούν επιφυλακτικά απέναντί του. Όταν η θέσπιση και εφαρμογή ενός νόμου αποβαίνει επιβαρυντική για την κοινωνία, τότε μιλάμε για νομοθετημένη εγκληματική ανοησία, όπως ο συγκεκριμένος νόμος Παρασκευόπουλου, που δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε!

Οφείλει η κυβέρνηση, αντί να μιλάει για παράταση του νόμου διά του αρμόδιου υπουργού της κ. Κοντονή,  να τον επανεξετάσει ή να τον καταργήσει. Είναι παράλογο να αποφυλακίζονται βαρυποινίτες, χωρίς να ελέγχεται η επικινδυνότητα του καθένα χωριστά! Ο φυσικός δικαστής, πριν απαγγείλει οποιαδήποτε καταδικαστική απόφαση, έχει μελετήσει ενδελεχώς τη δικογραφία, αφιέρωσε ώρες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και επέβαλλε την όποια σωφρονιστική ποινή.

Όταν λοιπόν αποφυλακίζονται καταδικασθέντες πριν τη συμπλήρωση του χρόνου της ποινής, ακυρώνουν την ίδια την κρίση του φυσικού δικαστή! Και επιπλέον ο συγκεκριμένος νόμος αντιμετωπίζει τους φυλακισμένους ως αριθμούς και όχι ως ανθρώπους που χρήζουν σωφρονισμού λόγω της παραβατικής τους συμπεριφοράς, ώστε να επανενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Το ότι δεν έχουμε φυλακές αρκετές, δε σημαίνει ότι πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθεροι εγκληματίες!

Ας σταματήσει πια η κυβέρνηση τις ιδεοληπτικές της εμμονές, ας απεγκλωβιστεί από τις δήθεν αριστερίστικες νοοτροπίες και με ανοιχτά μυαλά να αφουγκραστεί την κοινωνία!




Total
0
Shares
Previous Article

Η ΑΕ Μουζακίου καλεσμένη στο Πασχαλινό Τουρνουά Ακαδημιών της Αναγέννησης Καρδίτσας

Next Article

Oι μικρές Λαζαρίνες στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Β. Τσιάκο

Related Posts