Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κινητό-ποιώντας την πόλη και τους πολίτες

 

Ομιλία Παπαστεργίου σε εκδήλωση του «Ποταμιού» με θέμα «Θέλω την πόλη μου στο κινητό μου»

Τις βασικές δράσεις και απόψεις που διέπουν την πολιτική του Δήμου Τρ9ικκαίων, παρουσίασε ο Δήμαρχος σε εκδήλωση του «Ποταμιού». Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ανέπτυξε ζητήματα για τη χρήση των κινητών, όχι μόνο ως απλώς μέσων, αλλά ως πραγματικών εργαλείων σε έναν κόσμο που αλλάζει δραστικά και χρησιμοποιεί νέες μεθόδους εξυπηρέτησης των πολιτών. Επρόκειτο για μια ανοιχτή συζήτηση – παρόντος του κ. Σταύρου Θεοδωράκη – με στελέχη της αυτοδιοίκησης, Δημάρχους, Περιφερειάρχες και πλήθος πολιτών στην Τεχνόπολη, το βράδυ της Τρίτης 23 Οκτωβρίου 2018. Όλοι τους διερεύνησαν το «Πώς μπορούν οι τεχνολογικές εφαρμογές και τα ανοιχτά δεδομένα να βελτιώσουν την ζωή στην πόλη μας», στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Θέλω την πόλη μου στο κινητό μου» που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού.

Στα παραπάνω ερωτήματα τοποθετήθηκαν, επίσης, οι Κώστας Μπακογιάννης (Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας), Ολυμπία Αναστασοπούλου (υπευθυνη Τ.Α. του «Ποτάμι»), Λευτέρης Ιωαννίδης (Δήμαρχος Κοζάνης), Κωστής Μπιτζάνης (Διευθύνων Σύμβουλος στην Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων Α.Ε.) και Κωνσταντίνος Χαμπίδης (Chief Digital Officer του Δήμου Αθηναίων).

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ξεκίνησε με την παραδοχή ότι πλέον το κινητό είναι ένα εργαλείο για πλήθος εργασιών και λιγότερο λειτουργεί ως τηλέφωνο. Έτσι, κινήθηκε στην ομιλία του σε τρεις άξονες:

Ο πρώτος, η ανάγκη να ψηφιοποιηθεί από την αρχή η λειτουργία του κράτους και όχι απλώς να ψηφιοποιήσουμε υφιστάμενα δεδομένα. Και χρησιμοποίησε το παράδειγμα του Δήμου Τρικκαίων, με ψηφιακές εφαρμογές που ήδη λειτουργούν (γραμμή πολιτών «20000», νέο σύστημα στάθμευσης, open data κ.α.)

Ο δεύτερος, η χρήση του κινητού ως μέσου άμεσης ενημέρωσης των πολιτών. Αυτά επιτυγχάνονται με σύγχρονη ιστοσελίδα και ενημέρωση για τις εκδηλώσεις στον Δήμο, για προωθητικές ενέργειες, για δραστηριότητες, για τακτικές συζητήσεις – διαβουλεύσεις, για πολιτικές και δράσεις.

Ο τρίτος, ο δημοκρατικός χαρακτήρας του κινητού ως εργαλείου για τα social media. Ξεπερνώντας αγκυλώσεις των παραδοσιακών τρόπων ενημέρωσης, το κινητό προσφέρει χάραξη πολιτικών με αμεσότητα και ουσία (π.χ. με το προσφυγικό και το κάπνισμα στα Τρίκαλα).

Ο Δήμος Τρικκαίων κινητο-ποιεί τον πολίτη, κινητο-ποιώντας πρώτα τον εαυτό του, επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου.

papast potami3

papast potami5




Total
0
Shares
Previous Article

Ξεκίνησε η κατασκευή των δέκα κυκλικών κόμβων στην Π.Ε. Τρικάλων

Next Article

Δήμος Πύλης: Υπογράφτηκε η σύμβαση έργου «Ασφαλτοστρώσεις - Συντηρήσεις ασφαλτικών»