Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων – «Το μωρό της Καμπούλ»

«Το μωρό της Καμπούλ», μια πικρή αλλά και ουμανιστική σάτιρα της μεταπολεμικής καταστροφής

Η Ελλάδα του χθες, το Αφγανιστάν του σήμερα και μια ταινία ρεαλιστική, ουμανιστική, χτύπημα στις σύγχρονες τραγικές ιστορίες μετά τους καταστροφικούς πολέμους. Το «Μωρό της Καμπούλ» είναι μια ταινία που συναρπάζει με το σατιρικό χιύμρο, τη νέο-ρεαλιστική αντιμετώπιση μιας εποχής σύγχρονης αλλά τόσο απόμακρης, μιας ταινίας με συμβολισμούς και επίκαιρα ερωτήματα για τους ανθρώπους που «πνίγονται» μετά τους παράλογος πολέμους, αλλά ζουν και έχουν το θάρρος να ζουν.

ΥΠΟΘΕΣΗ
Καμπούλ σήμερα. Η πόλη πασχίζει να συνέλθει μετά από 25 χρόνια πολέμου. Στο ταξί του Κάλεντ (Khaled) μπαίνει μια γυναίκα με το μωρό της. Το πρόσωπό της είναι κρυμμένο πίσω από τη μπούργκα. Παζαρεύουν την τιμή, τα βρίσκουν, φτάνουν στον προορισμό της, πληρώνει, φεύγει. Ο επόμενος πελάτης, βρίσκει στο πίσω κάθισμα το μωρό, παρατημένο. Παρατάει ο Κάλεντ το ταξί και τρέχει να την προλάβει, με το μωρό στα χέρια. Εκείνη έχει χαθεί ανάμεσα στο πλήθος και στις μπουργκοφόρες συμπατριώτισσές της. Μένει σύξυλος μ’ ένα αρσενικό μωράκι έξι μηνών. Ρωτά φίλους και γνωστούς τι πρέπει να κάνει. Πηγαίνει πίσω στο σημείο απ’ όπου την παρέλαβε. Μάταια. Πηγαίνει στην Αστυνομία, σε Ιδρύματα, στα τηλεοπτικά κανάλια. Μάταια. Η μάνα είναι εξαφανισμένη, κι αυτός, ένας μεροκαματιάρης ταξιτζής με γυναίκα και τρεις κόρες, νιώθει υπεύθυνος για αυτό το εξάμηνο αγοράκι.

ΚΡΙΤΙΚΗ
Αιχμηρή, πλούσια σε δράση και συναισθήματα, η ανατρεπτική σάτιρα του Μπάρμακ Ακράμ, είναι ένα μοναδικό στο είδος του πορτραίτο της συναισθηματικής αφύπνισης ενός άντρα σε μια πόλη η οποία επιστρέφει στους τρελούς ρυθμούς της ζωής μετά από 25 χρόνια βίαιων συγκρούσεων.
Η ταινία εξιστορεί τρεις ημέρες της ιστορίας τους, του πεπρωμένου που ακούμπησε μέσα στα χέρια του Κάλεντ μια νέα, άγνωστη ζωή, την οποία θέλει αρχικά να ξεφορτωθεί και για την οποία στην πορεία θα αισθανθεί σιγά-σιγά όλο και πιο υπεύθυνος…
Ενα φιλμ ανθρώπινο κι αυθεντικό. Αποφεύγει τα δακρύβρεχτα μελοδραματικά κλισέ και τον στομφώδη λαϊκισμό χωρίς να χάνει σπιθαμή από συγκίνηση. Μπορεί να σκέφτεστε με “μαύρη καρδιά” ότι είναι ταινία προέλευσης “τριτοκοσμικής και φτωχής”, όμως θα σας ανταμείψει με τον πλούτο συναισθημάτων και αισιοδοξίας για τη ζωή. Χωρίς διδακτικό ύφος επιβάλλει τον ουμανιστικό του χαρακτήρα από την προσωπική ιστορία των ηρώων, με εκλαϊκευμένο τρόπο αλλά και βαθύτερους συμβολισμούς.
Ποιά ανθρώπινη ψυχή θα αντισταθεί στο “μωρό της Καμπούλ”; Μην το χάσετε.

Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων - «Το μωρό της Καμπούλ»

ΒΡΑΒΕΙΑ / ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Toronto International Film Festival 2008: Discovery
65th Venice International Film Festival: Settimana Della Critica
San Francisco International Film Festival 2009
Stockholm International Film Festival 2008
Hong Kong International Film Festival 2009
Flanders-Ghent International Film Festival 2008: Official Selection – Specials
Paris Rendez-vous with French Cinema 2009
Press Junket Films : Barmak Akram
Tallinn Black Night Film Festival 2008

Σκηνοθεσία: Barmak Akram
Πρωταγωνιστές: Hadji Gul, Valery Schatz, Ameie Glenn, Mohammad Chafi Sahel, Helena Alam
Διάρκεια: 97 λεπτά
Είδος: Δράμα
Έτος παραγωγής: 2008
Χώρα: Αφγανιστάν. Γαλλία

ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ
Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου.
Ώρα έναρξης 21.45

Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.

Δείτε το τρέιλερ

Πηγή: myfilm.gr




Total
0
Shares
Previous Article

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την κατασκευή του ισόπεδου κόμβου Τρικάλων

Next Article

Ο Ορειβατικός Περιηγητικός Όμιλος Πύλης (Ο.Π.Ο.Π.) στον 33ο Κλασικό- Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών

Related Posts