Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων: Δίκτυο αλλυλεγγύη για όλους

 «”Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτηση» Αντρέ Μπρετόν 

 Κοινή δράση, για κοινό σκοπό, με αφορμή ένα παγκόσμιο κοινωνικό πρόβλημα. Η Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων και το «δίκτυο αλληλεγγύη για όλους», ενώνουν τις φωνές τους για έναν κοινό σκοπό: την αγορά φαρμάκων για το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Τρικκαίων, με αφορμή το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών. Για την ανακούφιση των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη φαρμάκων, διοργανώνεται προβολή ταινίας, την ερχόμενη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015, στις 21:30, στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου, στον μύλο Ματσόπουλου. Θα προβληθεί η βραβευμένη στο Φεστιβάλ Βενετίας ιταλική ταινία, «Terraferma», που πραγματεύεται μια ιστορία στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα.
Η προβολή είναι δωρεάν για όλους. Οσοι, όμως, επιθυμούν να μετάσχουν προαιρετικώς στην αγορά φαρμάκων, θα μπορούν να προσφέρουν χρήματα σε δημόσιο κουμπαρά, καθώς δεν επιτρέπεται η επίδοση ποσών στις Κοινωνικές Δομές. Με τα χρήματα αυτά θα αγοραστούν τα φάρμακα που οι υπεύθυνοι του Κοινωνικού Φαρμακείου θα καταλογογραφήσουν. Η δράση είναι σημαντική, καθώς υπάρχει και αυτή η πλευρά της κρίσης. Και μάλιστα, μιας κρίσης που εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους: από τη μετανάστευση και την προσφυγιά, μέχρι την υγεία και τη σίτιση.

Σε κείμενό του, το «δίκτυο αλληλεγγύης για όλους», τονίζει

αλληλεγγύη και πολιτισμός”

allilegiiΖούμε σε μία παρατεταμένη περίοδο κρίσης, που μας έχει αγγίξει όλους και έχει οδηγήσει τμήματα της κοινωνίας στη φτώχεια και την εξαθλίωση, ενώ  βασικές ανάγκες μας έχουν μετατραπεί σε πολυτέλεια. Και σαν να μην έφτανε αυτό, καθημερινά βιώνουμε ως χώρα, τη φρίκη και τη βαρβαρότητα της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Όμως η ζωή δεν είναι μόνο στέρηση και άγχος, φόβος και πόνος. Αποτελεί ‘’ανάγκη ζωής’’ η χαλάρωση και ψυχαγωγία, η σκέψη και ο προβληματισμός, η δράση και …..….. , και ο κινηματογράφος αποτελεί το ….……. Ως οπτικοακουστικό μέσο, με τις πολύπλευρες ιδιότητές του, μπορεί να προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, να διεγείρει, να συγκεντρώσει και να συγκρατήσει την προσοχή του θεατή, να εξουδετερώσει τη φρίκη της ζωής. Παράλληλα μπορεί να περάσει μηνύματα που αφορούν την επικοινωνία, τις σχέσεις και την αλληλεγγύη.

Ως δίκτυο ‘’αλληλεγγύη για όλους’’ επιδιώκουμε τη σύσφιξη των σχέσεών μας με άλλα τμήματα της κοινωνίας, μέσα από τις ανάγκες μας και τη συλλογική αντιμετώπισή τους. Τα μικρά πρακτικά βήματα που κάνουμε με τις δράσεις μας, στέλνουν  σαφές μήνυμα αλληλεγγύης και αντίστασης σ’ αυτό που βιώνουμε και η συνέργεια με την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων, αποτελεί μια ακόμη συνειδητή πράξη.  Για τους παραπάνω λόγους, προχωράμε στην προβολή της ταινίας ‘’terra ferma’’, με θέμα το προσφυγικό και σας καλούμε όλους.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων αναφέρει:

Είναι σημαντικό να μπορεί ο καθένας να συζητήσει θέματα για τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τον ρατσισμό, χωρίς να ηθικολογεί. Και μάλιστα, όταν ο σκοπός είναι η συγκέντρωση φαρμάκων για το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Τρικκαίων. Η συγκεκριμένη ταινία κατευθύνεται στο θυμικό του θεατή, «όχι με μελοδραματισμό αλλά με γλώσσα απέριττη και οικεία». Εξάλλου, ο προβληματισμός για όλα αυτά τα σημαντικά και κρίσιμα στοιχεί στην εποχή μας, είναι διάχυτος. Σκοπός μας είναι να θέσουμε ζητήματα για τον/την κάθε τρικαλινό/ή, σε θέματα που μας απασχολούν καθημερινά. Παλιότερα, παρόμοιες ταινίες έμοιαζαν ξένες προς την κατάσταση. Πλέον, απλώς αντιγράφουν τη ζωή και δίνουν τις κατευθύνσεις που ο καθένας επιλέγει να δώσει., Στοχεύουμε, πάντως, να ενισχύσουμε την οπτική του ανθρωπισμού, της κατανόησης των αιτιών των κρίσεων, αλλά και τη συζήτηση για τις επιπτώσεις σημαντικών επιλογών στον καθένα ή από τον καθένα. Η ταινία «εισάγει ένα οικουμενικό θέμα, μέσα σε ένα εμφατικά ανεπτυγμένο ευρωπαϊκό μικρόκοσμο, με χαρακτήρες υποστατούς στο σήμερα, που πείθουν για την φυσικότητά τους», Τελικά, όμως, τι πραγματεύεται: τη μετανάστευση ή τις διάφορες αξίες του καθενός; Ή και τα δύο;

terra5

Τίτλος: Terraferma
Σκηνοθεσία:
Emanuele Crialese
Σενάριο: Emanuele Crialese, Vittorio Moroni
Πρωταγωνιστούν: Filippo Pucillo, Donatella Finocchiaro, Giuseppe Fiorello, Mimmo Cuticchio, Martina Codecasa, Timnit T., Filippo Scarafia, Claudio Santamaria
Διάρκεια: 88′
Ετος: 2011
Χρώμα: Έγχρωμο
Γλώσσα: Ιταλικά – Σικελικά
Ειδικό Βραβείο Της Επιτροπής του Φεστιβάλ Βενετίας: Terraferma – Emanuele Crialese (Italy) 

ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου

Ωρα έναρξης: ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ 21.30 μ.μ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ, προαιρετική η προσφορά χρημάτων για το Κοινωνικό Φαρμακείο.

Δείτε το τρέιλερ στον παρακάτω σύνδεσμο

*Με τη στήριξη του τμήματος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων




Total
0
Shares
Previous Article

19 συλλήψεις της Αστυνομίας μετά από στοχευμένους ελέγχους στη Θεσσαλία

Next Article

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση των μαθητών στην Παυσιλυπούπολη