Κίνδυνος για την υγεία και τη ζωή των ασθενών που υποβάλλονται σε ανοσοθεραπείες, λόγω έλλειψης φαρμάκων, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Σπύρος Λάππας

Ερώτηση κατέθεσε ο Σπύρος Λάππας με θέμα «Κίνδυνος για την υγεία και τη ζωή των ασθενών που υποβάλλονται σε ανοσοθεραπείες, λόγω έλλειψης φαρμάκων, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας»

Η ερώτηση κατατέθηκε εξαιτίας ότι, το τελευταίο διάστημα δεχτήκαμε καταγγελίες από ογκολογικούς ασθενείς που υποβάλλονται σε ανοσοθεραπεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας για τη  μεγάλη καθυστέρηση και τις αναβολές  των προγραμματισμένων θεραπειών τους. Χιλιάδες οι ασθενείς που επισκέπτονται κάθε μήνα την ογκολογική κλινική του νοσοκομείου για τη λήψη θεραπειών από όλη τη Θεσσαλία και την κεντρική Ελλάδα, ιδίως  από την περιοχή της Καρδίτσας των άλλων όμορων νομών.  Το τελευταίο  διάστημα παρατηρήθηκαν  μεγάλες  καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση των θεραπειών τους,  λόγω της έλλειψης των αναγκαίων για τις θεραπείες τους φαρμάκων.

Είναι γνωστό ότι η φαρμακευτική αγωγή για τις ανοσοθεραπείες, χημειοθεραπείες και τα φάρμακα αντισωμάτων υποδοχής καρκινικών κυττάρων νέας τεχνολογίας,  αποτελούν φάρμακα και θεραπείας υψηλού  κόστους.  Η πολιτεία όμως και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας οφείλει στους πολίτες της να αντισταθμίσει το αυξημένο κόστος των φαρμάκων σε σχέση με το όφελος που προσφέρουν στους καρκινοπαθείς ασθενείς. Πρόκειται για τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα που εξαντλούνται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εξαιτίας του προϋπολογισμού,  βάζοντας τους ασθενείς σε νέες περιπέτειες. Πρόκειται για φάρμακα τα οποία πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα σε ικανοποιητικές ποσότητες έτσι ώστε να καθίστανται  δυνατές οι προγραμματισμένες θεραπείες.

Επισημάνθηκε επίσης ότι, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας και οι ογκολογικοί ασθενείς, πολλοί από αυτούς  που προέρχονται από περιοχές πέραν της Θεσσαλίας,  το επιλέγουν για την θεραπεία τους,  με αποτέλεσμα να υφίσταται σημαντική αύξηση ασθενών τα τελευταία χρόνια κατά 30%. Στο νοσοκομείο λειτουργεί φαρμακείο και εργαστήριο διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων τα οποία διαχειρίζονται φάρμακα  πολλών εκατομμυρίων το μήνα,  όμως έχουν, δυστυχώς,  σοβαρές ελλείψεις τόσο στη στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό, όσο και στην  καταλληλότητα του χώρου, με αποτέλεσμα να βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, την υγεία και  τη ζωή  των ασθενών.

Επιπλέον, ο μειωμένος κάθε χρόνο προϋπολογισμός στην υγεία, η ελλιπής χρηματοδότηση των νοσοκομείων και οι τεράστιες ελλείψεις στο υγειονομικό και λοιπό προσωπικό (σε μεγαλύτερο βαθμό τώρα με τις αναστολές των υγειονομικών),  δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και αδυναμίες στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με αναπόφευκτες δυσμενείς συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς.

Όμως, επειδή μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και ασθενείς που εξαρτώνται από την θεραπείες οι οποίες καθορίζουν τη ποιότητα αλλά και το χρόνο ζωή τους.

Επειδή υπάρχουν δεκάδες ογκολογικοί ασθενείς που σταματούν για πάνω από δύο βδομάδες τη θεραπεία τους και μέχρι να εξασφαλιστούν τα κονδύλια καθυστερούν κι άλλο.

Επειδή πέρα από τους κίνδυνους της πανδημίας πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε και την άλλη «μεγάλη» ασθένεια, που πλήττει άτομα και οικογένειες.

Επειδή η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και η ασφαλής φροντίδα των ασθενών είναι ευθύνη της πολιτείας.

Επειδή επανειλημμένα διαπιστώνονται σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων για ογκολογικούς ασθενείς στα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Επειδή τα θέματα που προκύπτουν κάθε χρόνο στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων είναι γνωστά, και δυστυχώς επαναλαμβανόμενα,  συνεπώς θα πρέπει να προβλέπονται έγκαιρα οι φαρμακευτικές ανάγκες.

Για όλα τα παραπάνω ο βουλευτής έθεσε προς τον κ. Υπουργό Υγείας τα εξής:

  1. Σε ποιες απαραίτητες ενέργειες θα προβείτε ώστε να μην καθυστερήσουν ξανά οι ανοσοθεραπείας, και όχι μόνο, των ασθενών του Π.Ν.Λ. και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στις ελλείψεις των φαρμάκων;
  2. Θα προβεί η κυβέρνηση σε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να αντιμετωπιστεί το θλιβερό αυτό φαινόμενο και να καλύπτονται οι φαρμακευτικές ανάγκες του Π.Ν.Λ.;
  3. Προβλέπονται μόνιμες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και τεχνολογικός εξοπλισμός για την αναβάθμιση του εργαστηρίου διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων και του φαρμακείου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα ο μεγάλος αριθμός των ασθενών που προσέρχεται στο νοσοκομείο;
  4. Προβλέπεται αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στον προϋπολογισμό του 2022;

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣTotal
6
Shares
Previous Article
Rapid Test στον Δήμο Πύλης

Αρνητικά όλα τα rapid tests στους Σοφάδες

Next Article
Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών

Ο Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών στις επίσημες εκδηλώσεις στο Σύνταγμα για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940Total
6
Share