Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

ΚΕΔΕ και Πολυτεχνική ΑΠΘ «μαζί» για το Δίκτυο Δήμων ΠΙΝΔΟΣ

ΚΕΔΕ και Πολυτεχνική ΑΠΘ «μαζί» για το Δίκτυο Δήμων ΠΙΝΔΟΣ

ΚΕΔΕ και Πολυτεχνική ΑΠΘ «μαζί» για το Δίκτυο Δήμων ΠΙΝΔΟΣ

Μια σημαντική συνεργασία ξεκίνησε ανάμεσα στην κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Μια συνεργασία που σηματοδοτεί το άνοιγμα των ΑΕΙ στην κοινωνία και ταυτοχρόνως, την ενίσχυση των ορεινών και μικρών Δήμων, όπω η ΚΕΔΕ προωθεί το τελευταίο διάστημα.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 υπογράφτηκε Σύμφωνο Συνεργασίας ανάμεσα στην ΚΕΔΕ, την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και το Δίκτυο ΠΙΝΔΟΣ. Σε εκδήλωση που διοργάνωσε η κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, στο αμφιθέατρο «Παναγής Παναγιωτόπουλος» της σχολής, οι κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος ΚΕΔΕ, καθηγητής Κων/νος Κατσιφαράκης, κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής και Ανδρέας Στεργίου, δήμαρχος Αργιθέας, πρόεδρος του Δικτύου ουσιαστικά εκκίνησαν μια συνεργασία που αποσκοπεί στο να προωθηθεί ένα ευρύτατο πεδίο επιστημονικής έρευνας και πράξης, με πολλές και ποικίλες εφαρμογές.

Η επιστημονική γνώση και η έρευνα «αποδίδεται» στις μικρές τοπικές κοινωνίες στην πράξη, με τη συνδρομή της Σχολής, τόσο στο Δίκτυο ΠΙΝΔΟΣ όσο και σε Δήμους μεμονωμένα.

Πεδία εφαρμογής της συνεργασίας θα είναι:

– σχεδιασμός και μελέτη αναπτυξιακών στρατηγικών για τον πολιτισμό και την τοπική αρχιτεκτονική (π.χ. πέτρινα γεφύρια, μοναστήρια, παραδοσιακοί οικισμοί)

– αξιοποίηση των φυσικών πόρων για παραγωγή ενέργειας (π.χ. υδροκίνηση, νερόμυλοι, Ενεργειακές Κοινότητες),

– αναβάθμιση & διατήρηση τοπίων (μέσω της διατήρησης της βιοποικιλότητας, της δημιουργίας αναβαθμίδων στα επικλινή σημεία και του προγραμματισμού και υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων.

Η περιοχή της Πίνδου, επανατοποθετείται στο εξωτερικό της περιβάλλον και, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της; ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, «αναδεικνύουμε την ταυτότητα της περιοχής, ενισχύοντας ως ΚΕΔΕ τους Δήμους, κάτι που αποτελεί βασική μας δραστηριότητα. Η συνεργασία με την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης της εμπειρίας και της γνώσης, για να προωθηθούν έργα που βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής, αλλά και αναδεικνύουν μια από τις πλέον όμορφες περιοχές της πατρίδας μας».

Η εκδήλωση

Μετά τους χαιρετισμούς των κ. Κατσιφαράκη, Παπαστεργίου και Στεργίου, τοποθετήθηκε ο αντιδήμαρχος Έργων Δ. Θεσσαλονίκης κ. Μάκης Κυριζίδης και ακολούθησαν:

– τοποθετήσεις από τον Πρύτανη του ΑΠΘ κ. Παπαϊωάννου Νικόλαο, τον Αντιπρύτανη ανάπτυξης, του κοσμήτορες της νομικής σχολής κα Ελισάβετ Συμεωνίδου, Επιστημών Υγείας κ. Θεόδωρο Δαρδαβέκη και Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών κ. ΓρηγόριοΖαρουπάκη.

– προτάσεις των προέδρων των Τμημάτων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών κ. ΤοκμακίδηΚων/νου, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ κ. Παπαγιάννη Γρηγορίου, Μηχανολόγων Μηχανικών κ. Σεφερλή Παναγιώτη, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης κας Ελένη Παπαδοπούλου.

– παρουσίαση του ΔΙΚΤΥΟΥ από τον συντονιστή κ. Χρήστο Γκρέκο

– τοποθετήσεις – προτάσεις από τους Δημάρχους Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτη Νάνο και Αγράφων Αλέξανδρο Καρδαμπίκη.




Total
0
Shares
Previous Article
Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου ΠΡΟΒΛΕΠΩ στην Exalco Α.Ε.

Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου ΠΡΟΒΛΕΠΩ στην Exalco Α.Ε.

Next Article

Δ. Παπακώστας: Κάποιος να ξυπνήσει τον... "κοιμώμενο γίγαντα" της Εθνικής οικονομίας!