Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κάτοικος Καρδίτσας ψάχνει Θησαυρό σε χωριό της Μαγνησίας

lires

Για πολλοστή φορά κάτοικος Καρδίτσας καταγόμενος από την Κοζάνη, αιτείται άδεια για εκσκαφή θησαυρού στην Ανάβρα Μαγνησίας.

Η αίτηση συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού τη Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019.

Στο στόχαστρο χρυσοθήρων έχει μπει μια δασική έκταση 845 τετραγωνικών στο Δήμο Αλμυρού, εδώ και πολλά χρόνια.

Στο παρελθόν η στοχευμένη αναζήτηση επικεντρώθηκε στις περιοχές “Κοπάνες” και “πέντε βρύσες” της κοινότητας Ανάβρας της Δημοτικής Ενότητας Αλμυρού, στα όρια, αλλά και εντός του δάσους στα «Προσήλια».

Μην είναι ο χρυσός του αντάρτη Αραμπατζή;

Η ιστορία… ο θρύλος, όπως μας διηγούνται Προσηλιώτες, μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω, στην πολυτάραχη ζωή του αντάρτη Αραμπατζή, ο οποίος λέγεται ότι έκλεψε χρηματαποστολή του κράτους, από τρένο που περνούσε έξω από τον Βόλο.

Ο Αραμπατζής, είχε καταφύγιο μαζί με άλλους αντάρτες στα «Προσήλια».

Σήμερα, συγγενείς του, έχοντας χάρτη στα χέρια τους, ψάχνουν για το θησαυρό. Τα σημάδια έχουν αλλοιωθεί από τον καιρό, ενώ κανείς δεν ξέρει αν κάποιος άλλος έχει βρει εν τω μεταξύ την πλούσια λεία.

Κάποιοι παππούδες προσηλιώτες, στρίβουν τα μουστάκια τους γελώντας και ως περήφανοι Σαρακατσάνοι, αναμένουν να τους ζητηθεί η βοήθεια για την ερμηνεία του χάρτη. Οι συγγενείς του Αραμπατζή από την άλλη, είναι πανέτοιμοι και αισιόδοξοι να ψάξουν για έβδομη φορά την περιοχή (αν μετράμε καλά), κρύβοντας καλά τα στοιχεία που διαθέτουν.

Τον Απρίλιο του 2013 η εφημερίδα «Λαός του Αλμυρού» έγραψε:

«Δεν βρέθηκε ο θησαυρός που έψαχναν τις τελευταίες δέκα ημέρες σε ορεινή δύσβατη περιοχή της Ανάβρας, στη θέση «Κοπάνες».

Οι τέσσερις καταδείκτες (ένας από Σέρβια Κοζάνης, δύο από την Καρδίτσα και ένας από την Ελασσόνα), που είχαν δηλώσει το μέρος και είχαν εξασφαλίσει τη σχετική άδεια για να μπορέσουν να προχωρήσουν στις εργασίες εύρεσης του θησαυρού, όπου οι φήμες ήθελαν να βρίσκονται θαμμένες μεγάλες ποσότητες με λίρες από την κατοχή (1947), αντίκρισαν με μεγάλη χαρά την είσοδο ενός σπηλαίου από την Τετάρτη 10 Απριλίου.

Το πρωί της Πέμπτης, 11 Απριλίου 2013, έγιναν οι απαραίτητες έρευνες εντός του σπηλαίου και στο σημείο έφθασαν περισσότεροι εκπρόσωποι δημόσιων υπηρεσιών και όχι μόνο (πυροτεχνουργοί του Στρατού, Πυροσβεστική και Σπηλαιολόγος), ελπίζοντας ότι θα υπάρχει κάτι εντός. Κατά τη διάρκεια των ερευνών έδωσαν επίσης το παρών η Αστυνομία, η Αρχαιολογία, η Κτηματική, η Εφορία, καθώς και εκπρόσωποι του Δήμου Αλμυρού αλλά και του Δασαρχείου.

Μετά από έρευνες που έγιναν εντός του σπηλαίου, δεν βρέθηκε ίχνος χρυσού, προς απογοήτευση των τεσσάρων πολιτών που ξόδεψαν αρκετά χρήματα για να χρηματοδοτήσουν τις έρευνες, αλλά και των υπολοίπων που θα εισέπρατταν μερίδιο από το θησαυρό. Το σπήλαιο είχε ύψος στην αρχή του περί τα δύο μέτρα και έφθανε έως τα έξι, ενώ το συνολικό μάκρος είναι οκτώ μέτρα.

Την Παρασκευή, 12 Απριλίου, θα αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης της περιοχής που  έγιναν οι εκσκαφές, συνολικής επιφάνειας 500 τ.μ.»

Φήμες; Διαδόσεις;

Όπως μαρτυρούν κάτοικοι των Κωφών, το 2012, μια ομάδα, κατόρθωσε να βρει μέρος κάποιου -ίσως άλλου- θησαυρού στις «Κοπάνες», χωρίς να έχει άδεια γι’ αυτό το σκοπό. Διαδίδουν τη φήμη ότι βρέθηκε για να λειτουργήσει αποτρεπτικά ή κάποιοι πλούτισαν εν μία νυκτί; Ίσως ποτέ να μην μάθουμε πραγματικά την αλήθεια…

ΠΗΓΗ




Total
0
Shares
Previous Article
mpakos khdeia slide

40 ήμερο μνημόσυνο Γεωργίου Δημ. Μπάκου

Next Article
lagadi anthirou 2019

Πετυχημένη και φέτος η εκδήλωση του συλλόγου «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» Λαγκαδίου Ανθηρού