Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κάτω απ’ τα λαμπιόνια η Καρδίτσα υποφέρει!

Xrysoula Katsavria

Κάτω απ’ τα λαμπιόνια η Καρδίτσα υποφέρει!

Δεκέμβρης. Τρεις μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα του Ιανού, ενώ ζούμε με δραματικό τρόπο την πανδημία και το δεύτερο υποχρεωτικό κλείσιμο, η  Καρδίτσα έχει βαριά ατζέντα προβλημάτων να αντιμετωπίσει. Η τεράστια  οικονομική, υγειονομική, κοινωνική, πολιτική κρίση, δημιούργησε μεγάλες και δυσάρεστες ανατροπές στις ζωές μας.

Η τοπική κοινωνία σε πλήρη ανασφάλεια. Άγχος και φόβος για την υγεία, την οικονομική επιβίωση, για την ανεπάρκεια, τα αλλοπρόσαλλα σχέδια της κυβέρνησης και τις σκληρές πολιτικές της σε όλους τους τομείς, στην υγεία, την παιδεία, την οικονομία, την εργασία, τον πολιτισμό.

Τρεις μήνες τώρα, το επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης, παραμένει θαμμένο στις λάσπες της Καρδίτσας. Πολλοί κυβερνητικοί παράγοντες ήρθαν, έκαναν δηλώσεις που δεν κοστίζουν, έδωσαν υποσχέσεις και μας άφησαν στη μέση ενός θολού και αδιεξόδου τοπίου. Κανένας δε μιλάει συγκροτημένα για την ανάκαμψη της Καρδίτσας. Τοπικοί βουλευτές της ΝΔ, περιφερειάρχης, δήμαρχος Καρδίτσας, καθημερινά μας βομβαρδίζουν με δημοσιεύματα για τις υποτιθέμενες μεγάλες επιτυχίες τους. Υποτίθεται ότι κατόπιν ενεργειών τους θα έρθει πακτωλός χρημάτων που θα λύσει όλα τα προβλήματα.

Αυτοθαυμάζονται για τον προχειρότατο καθαρισμό ποταμών, παραποτάμων και καναλιών, έργα που αν είχαν φροντίσει να γίνουν έγκαιρα και ορθολογικά σε συνδυασμό με ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και υποδομές κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητεία τους, σίγουρα η καταστροφή απ’ τον Ιανό θα ήταν περιορισμένη. Δέκα χρόνια δεν ήταν άραγε αρκετά για στοιχειώδη έργα;

Αναρωτιέμαι πράγματι κύριοι, για ποιες επιτυχίες πρέπει να σας συγχαρούμε;

Για την εγκληματική ανεπάρκεια και αδιαφορία σας για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και υποδομών του νομού μας (μικρά φράγματα και ταμιευτήρες); Για την έλλειψη ελέγχου των εκτελούμενων εργολαβιών; Για τον πλημμελή  καθαρισμό των ποταμών και όσων ρεμάτων δεν έχουν μπαζωθεί ή χρησιμοποιούνται ως σκουπιδότοποι, που άφησαν ανοχύρωτη τη Καρδίτσα απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα;

Είναι πρόκληση να επαναλαμβάνετε ότι φταίγαν μόνο τα ακραία καιρικά φαινόμενα όταν ο νομός ήταν ανοχύρωτος από σύγχρονα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αθωράκιστος απέναντι στα καιρικά φαινόμενα χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό πολιτικής προστασίας του πληθυσμού.

Το ταμείο αλληλεγγύης της ευρωπαϊκής ένωσης, παρέχει ευρωπαϊκά κονδύλια για περιοχές κράτους μέλους πληγείσες από θεομηνία, για την στήριξη του πληθυσμού, την επισκευή υποδομών που υπέστησαν ζημιές, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, τον καθαρισμό κ.λπ.. Καταθέσατε κ. περιφερειάρχη και κ. δήμαρχε την σχετική αίτηση η οποία έπρεπε να υποβληθεί εντός 12 εβδομάδων από την θεομηνία, ώστε να αποκτήσει  ο νομός μας πρόσβαση στα κονδύλια αυτά;

Θέλουμε ενημέρωση σε σχέση με τις ενέργειες που έχετε κάνει, τις απαντήσεις ή την πορεία των διαδικασιών που έχουν ήδη συντελεστεί, την ιεράρχηση των αναγκών για την αξιοποίηση αυτών – εφόσον φυσικά έχουν ζητηθεί  – αλλά και τη γενικότερη προέλευση των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των ζημιών λόγω του Ιανού.

Δυστυχώς δεν λάβατε γενναία μέτρα και δεν στηρίξατε τον εμπορικό κόσμο, την εστίαση, τις μικρές επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους. Ενώ ήσασταν κυριολεκτικά ανύπαρκτοι στον αγροτικό τομέα. Η αγανάκτηση του κόσμου όπως εκφράζεται σε κάθε γωνιά της Καρδίτσας είναι δικαιολογημένη καθώς η περιφέρεια και ο Δήμος έπρεπε να οργανωθούν τάχιστα και αποτελεσματικά και δεν το έκαναν.

Δεν αισθάνεστε ντροπή για τις οικογένειες που δεν έχουν τα στοιχειώδη για την επιβίωση, ή μήπως δεν τους συναντάτε γιατί αποφεύγετε συστηματικά να βρεθείτε μαζί τους; Ξέρετε για τους ηλικιωμένους του Αλιάκ μαχαλά, που στοίβαξαν όπως όπως την απελπισία τους σε ένα καμαράκι που μπάζει από παντού και αναδύει μούχλα και δυσωδία; Είδατε τα πρησμένα χέρια των ηλικιωμένων και μη συμπολιτών μας, που ολομόναχοι διώξαν τη λάσπη από τα καταστήματα, τα σπίτια, τους δρόμους, τις αυλές, τα κτήματά τους; Πόσο θα κόστιζε να στείλετε συνεργεία καθαρισμού και να στήσετε κινητές μονάδες με πλυντήρια στις πλημμυρισμένες περιοχές;

Τι κάνατε για να διευκολύνετε την πρόσβαση των πληγέντων στην ενημέρωση και διεκπεραίωση  των γραφειοκρατικών διαδικασιών;  Το αυτονόητο με την αποζημίωση των υπογείων και των αποθηκών δεν έχει γίνει ακόμη. Αν δεν μπορείτε να κάνετε αυτό, τι να πιστέψουμε για τα υπόλοιπα που απαιτούν υψηλότερες ικανότητες σχεδιασμού και υλοποίησης;

Περιμέναμε κ. Αγοραστέ και κ. Τσιάκο, να ενεργοποιήσετε όλα τα αντανακλαστικά σας και να αναλάβετε τις ευθύνες σας στην επίλυση των προβλημάτων. Δεν έχετε να παρουσιάσετε καμιά δράση για την συνολική και οργανωμένη αξιοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιήθηκαν αυτή την περίοδο και αυτό αποτελεί δυσφήμηση και ντροπή.

Όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπήρξε ενιαίος σχεδιασμός και συντονισμός των υπηρεσιών του Δήμου και της περιφέρειας, σωστή και δίκαιη διαχείριση της βοήθειας με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, που απλόχερα ήρθε στην Καρδίτσα. Γιατί δεν ανακοινώνετε τι παραλάβατε, από ποιον και σε ποιους διατέθηκε όπως επιβάλλει ο νόμος. Γιατί θα έπρεπε οι ταλαιπωρημένοι δημότες να τρέχουν ως επαίτες για μια σακούλα τρόφιμα, ενώ θα μπορούσαν φορτηγάκια του δήμου και της περιφέρειας σύμφωνα με τον κατάλογο των πλημμυροπαθών, να εξασφαλίζουν την τροφοδοσία των οικογενειών; Πληροφορήθηκα ότι δεν θα δοθούν τρόφιμα στους πλημμυροπαθείς για τα Χριστούγεννα, αν αληθεύει αυτό είναι άλλη μια ντροπή που χρεώνεστε εσείς, όταν οι αποθήκες του Δήμου και της περιφέρειας ξεχείλισαν από βοήθεια.

Έχετε τη δυνατότητα και οφείλετε έμπρακτα ακόμη και με απλές ενέργειες που δεν απαιτούν προϋπολογισμούς και δύσκολες διαδικασίες, αλλά όραμα και ευαισθησία να διασφαλίσετε μια μίνιμουμ ποιότητα ζωής και την υγεία των δημοτών που δοκιμάζονται από τις συνέπειες της  καταστροφικής πλημμύρας και την πανδημία.

Τα γκρεμισμένα σπίτια έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και αποτελούν εστίες μόλυνσης. Καμιά συντήρηση στους διαλυμένους δρόμους και τα πεζοδρόμια που δεν αποτελούν μόνο θέμα αισθητικής, αλλά μπορεί να έχουν και δυσάρεστες συνέπειες στις  ζωές μας.

Ζητάτε δημοτικά τέλη από κλειστές υποχρεωτικά επιχειρήσεις;

Στείλατε λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ στους δημότες, να πληρώσουν το νερό που ξόδεψαν για να διώξουν τις λάσπες από τα καταστήματα, τα σπίτια, τις αυλές και τους δρόμους, χωρίς δική τους υπαιτιότητα;

Επειδή συνηθίσαμε να ζούμε με ψέματα, παραπληροφόρηση και στείρα αντιπολίτευση αρκεί μια επίσκεψη στις πληγωμένες γειτονιές της Καρδίτσας για να αντιληφθεί κανείς του λόγου του αληθές και την απουσία της δημοτικής αρχής.

Κύριε δήμαρχε, πραγματικά όμορφος ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος που εγκαταστήσατε στο κέντρο της Καρδίτσας. Ο κόσμος όμως υποφέρει. Το τελευταίο που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία και λυπάμαι που το λέω αυτό, είναι ο πλούσιος διάκοσμος στο κέντρο όταν είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας από τις δέκα. Θα έπρεπε τουλάχιστον σαν μια συμβολική πράξη ενσυναίσθησης, να είχατε φροντίσει να στείλετε λίγο φως, λίγα ταπεινά λαμπιόνια και αισιοδοξία στις σκοτεινές και έρημες γειτονιές που οι λαϊκές οικογένειες βιώνουν πιο έντονα τις συνέπειες από την καταστροφική πλημμύρα και τη  διαχείριση του κορωνοϊού.

Οργανώστε επιτέλους  μια υπηρεσία στήριξης των πλημμυροπαθών, με επέκταση της δραστηριότητας των κέντρων κοινότητας και συντονισμό όλων των υφιστάμενων δημοτικών δομών που παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα.

Είναι υπερβολή ο Δήμος να σκεφτεί την ψυχολογική τους υποστήριξη;

Συνεργαστείτε με τους δημότες. Δημιουργήστε ένα δίκτυο αλληλεγγύης και εμψύχωσης. Αξιοποιήστε μαζί με τις δημοτικές και άλλες υπηρεσίες, σωματεία, κινήματα, ομάδες πολιτών και εθελοντές που έχουν αποδείξει την απόλυτα αφιλοκερδή προσφορά και εργασία των μελών τους, για την προστασία των πολιτών που δοκιμάζονται.

Δεν είναι αργά κύριε δήμαρχε και κύριε περιφερειάρχη, να στηρίξετε έστω και τώρα την Καρδίτσα πριν η κοινωνική συνοχή διαρραγεί ανεπανόρθωτα. Αρκεί να συνειδητοποιήσετε έστω κι αυτή τη στιγμή ότι η περιοχή μας ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν της δεν έχει διατρέξει έναν τόσο σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό κίνδυνο.

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

πρ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

www.katsavria.gr

Καρδίτσα, 17 Δεκεμβρίου 2020




Total
0
Shares
Previous Article
aerio mouzaki 2

Πραγματοποιήθηκε η αεριοδότηση του δικτύου διανομής στη Δημοτική Κοινότητα Μουζακίου

Next Article
XYLOMENOS KONSTANTINOS

Οι εγκληματικές ολιγωρίες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας