Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Καθαρά Δευτέρα: Γιατί πετάμε χαρταετό; Ο συμβολισμός και οι ονομασίες ανά τον κόσμο

xartaetos

Καθαρά Δευτέρα: Γιατί πετάμε χαρταετό; Ο συμβολισμός και οι ονομασίες ανά τον κόσμο

Ο συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού στην ελληνική χριστιανική παράδοση σηματοδοτεί το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς το Θείο.

Ουσιαστικά είναι ο προορισμός του πνεύματος του ανθρώπου στον ουρανό, δίπλα στον δημιουργό του. Συγκεκριμένα γίνεται την Καθαρά Δευτέρα αφού είναι η έναρξη της Σαρακοστής, οπότε οι χριστιανοί ξεκινούν τη σωματική και πνευματική τους κάθαρση μέσω της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής!

Το έθιμο ωστόσο ξεκίνησε από την Αρχαία Κίνα και σκοπός ήταν η επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό. Συγκεκριμένα οι άνθρωποι πίστευαν τότε ότι όσο πιο ψηλά πετάξει ο χαρταετός, τόσο πιο πιθανό ήταν ο Θεός να δει τις ευχές τους που κρεμιόντουσαν πάνω του και να τις πραγματοποιήσει!

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι η κατασκευή του χαρταετού ξεκίνησε περίπου το 200 π.Χ στην Κίνα και τη Μαλαισία. Εκεί κατασκευάστηκαν οι πρώτοι χαρταετοί από μετάξι και μπαμπού και συγκεκριμένα με τη μορφή που έχουν μέχρι σήμερα στις χώρες αυτές και δεν είναι άλλη, από αυτή του δράκου. Από την Κίνα οι χαρταετοί ταξιδεύουν στην Κορέα και την Ιαπωνία για να γεμίσουν με περισσότερα σχέδια.

Το έθιμο του χαρταετού σήμερα ανά τον κόσμο:

Μέχρι και σήμερα κάθε χώρα έχει τα δικά της έθιμα γύρω από το πέταγμα του χαρταετού! Συγκεκριμένα στην Κίνα θεωρείται ιεροτελεστεία από την κατασκευή του έως και το πέταγμά του και μάλιστα διοργανώνονται διαγωνισμοί κάθε χρόνο για τον καλύτερο χαρταετό.

Οι Κινέζοι πιστεύουν ακόμα και σήμερα ότι πετώντας τον χαρταετό διώχνουν την κακή τύχη και όσο ψηλότερα φτάσει ο αετός τους, τόσο καλύτερη τύχη θα έχουν.

Στην χώρα μας οι χαρταετοί κατασκευάζονται από παιδιά με ή χωρίς τη βοήθεια των μεγάλων με απλά υλικά όπως χαρτί, καλάμι ή λεπτό πηχάκι, σπάγγο, εφημερίδες καθώς και με περισσεύματα από τις αποκριάτικες κορδέλες!

Οι ονομασίες του χαρταετού στις διάφορες χώρες:

  • Στην Αγγλία, ονομάζεται kite, το οποίο είναι το όνομα ενός υπέροχου πουλιού.
  • Στην Ιαπωνία, τάκο που σημαίνει χταπόδι και έχει να κάνει με τους πολλούς σπάγγους που κρέμονται από αυτόν
  • Στο Μεξικό τον ονομάζουν papalote που σημαίνει πεταλούδα.
  • Στη Γερμανία, Drachen που σημαίνει δράκος.
  • Στην χώρα μας, πέρα από την κλασική ονομασία χαρταετός, στη Θράκη τον λένε και πετάκι, ενώ στα Επτάνησα φυσούνα.Total
0
Shares
Previous Article
Portino Karnavali 2024 52

Με τεράστια επιτυχία και το φετινό Πορτινό Καρναβάλι 2024 στην Πύλη Τρικάλων

Next Article
Anaviosi Gamou Agnantero

Αναβίωση του Καραγκούνικου Γάμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Μαρτίου στο Αγναντερό του Δήμου Μουζακίου

Related Posts